Lidové noviny

Divadlo žije a dnes i celý den

- JANA MACHALICKÁ

Noc divadel se koná, a to navzdory tomu, že již druhý měsíc zůstávají kvůli covidu uzavřená. Dnes odstartuje osmihodino­vý telemost s názvem Divadlo tu bylo, bude a je (dnes celý den). V pásmu složeném z živých vstupů i předtočený­ch záznamů se propojí 28 divadel z 9 měst.

Divadla patří v současné pandemii mezi nejpostiže­nější instituce, jsou zmrazená ve své tvorbě a ztráty jsou nejenom finanční, ale i psychické. O nejisté budoucnost­i ani nemluvě. Přesto se stále snaží dávat o sobě vědět, hledat náhradní formy, i když živé divadlo je nenahradit­elné.

Letošní osmý ročník Noci divadel si s patovou situací šikovně poradil a rozhodl se divadla propojit online. Toto spojení je vlastně manifestac­e soudržnost­i, odhodlanos­ti a lásky k divadlu, které nelze dělat bez vztahu k němu, bez absolutníh­o nasazení. A je také důkazem, že již druhé přerušení divadelníh­o života nikoho neodradí.

Podtitul akce je Divadlo a udr(život)elnost a celkem se do ní zapojí celkem 64 divadel ze 17 měst a obcí České republiky. Telemost, který se bude konat od 13 do 21 hodin, organizuje koordináto­r noci Institut umění – Divadelní ústav a propojí 28 divadel z 9 měst. Pásmo bude moderovat trojice Ondřej Cihlář, Kateřina Císařová a Sára Affašová. Živý virtuální telemost zahrne rozhovory s umělci, virtuální návštěvy výstav, interaktiv­ní prohlídky divadelníh­o zákulisí, hry, soutěžní kvíz, ochutnávky z inscenací i návštěvy divadelníc­h zkoušek, debaty i dramaturgi­cké úvody, podcast pro dospělé i pohádku a dílnu pro děti.

Téma letošního ročníku Noci divadel je udr(život)elnost a organizáto­ři jej zvolili již před vypuknutím pandemie v návaznosti na sílící zájem o ekologii a tlak na udržitelno­st života na Zemi. K ekologický­m tématům v oblasti umělecké tvorby se neplánovan­ě nyní přidružila i témata existenční. Divadla si připravila pro diváky řadu atrakcí a nevšedních návštěv, třeba Naivní divadlo Liberec má na programu speciální noční virtuální procházku zákulisím divadla a uvede také záznam inscenace Pouť krkonošská u příležitos­ti 210 let od narození K. H. Máchy. Další loutková scéna, plzeňská Alfa, uvede přímý přenos představen­í Pohádky ovčí babičky a v sobotním uvádění přímých přenosů bude pokračovat až do konce letošního roku.

Zapojí se plejáda pražských divadel, kamenných i studiových, nezávislé soubory i komerční scény. Divák si bude moct vybírat z pražské divadelní mapy od Národního divadla přes Divadlo Na zábradlí až třeba po Chemické divadlo Vojty Bárty. Hojně se zapojily i regiony, třeba Jihočeské divadlo zpřístupní dokument z letního hostování na zámcích i ve městech v jižních Čechách. Do krejčovny, baletního sálu i na zkoušku orchestru zavede zájemce prostředni­ctvím kamery Moravské divadlo Olomouc a virtuální prohlídku bude komentovat členka činohry Ivana Plíhalová. Také Národní divadlo moravskosl­ezské v Ostravě avizuje prohlídku historické budovy Divadla Antonína Dvořáka. Má se odehrát interaktiv­ně a diváci „na prohlídkov­é trase“budou moci pokládat dotazy. Klicperovo divadlo Hradec Králové umožní divákům nahlédnout do přípravy inscenace a zařadilo tak program s názvem Hamlet aneb jak se zkouší inscenace.

Do Noci divadel se zapojila i Česká televize, která na kanálu ČT art nabídne dnes večer blok několika inscenaci. Otevře jej ve 20.15 inscenace Činoherníh­o klubu z roku 1983 – Gogolovy Hráče zde nastudoval Ladislav Smoček s Josefem Abrhámem, Jiřím Kodetem, Jiřím Zahajským a dalšími hvězdami. Smoček klasikův text upravil a rozvedl a vznikla skvěle načasovaná fraška nejenom o ruské duši s brilantním­i hereckými výkony. Následují Návštěvy u pana Greena se Stanislave­m Zindulkou a Matějem Hádkem v režii Vladimíra Michálka a večer vyvrcholí inscenací Kamily Polívkové Den opričnika se skvělým Karlem Dobrým (Studio Hrdinů). Program ovšem pokračuje až do hluboko do noci, diváci se mohou například potěšit ostravským kabaretem Radovana Lipuse Průběžná O(s)trava krve z Komorní scény Aréna.

Živý virtuální telemost začne dnes ve 13.00 a zahrne rozhovory s umělci, virtuální návštěvy výstav, interaktiv­ní prohlídky zákulisí, hry, úryvky z inscenací, návštěvy zkoušek, debaty i dramaturgi­cké úvody a pohádku a dílnu pro děti.

Noc divadel, Česká republika – Institut umění – Divadelní ústav Praha, 20 11.

 ?? FOTO STUDIO HRDINŮ ?? Den opričnika. Česká televize dnes v rámci Noci divadel uvede oceňovanou inscenaci Den opričnika, kde exceluje Karel Dobrý v titulní roli.
FOTO STUDIO HRDINŮ Den opričnika. Česká televize dnes v rámci Noci divadel uvede oceňovanou inscenaci Den opričnika, kde exceluje Karel Dobrý v titulní roli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia