Lidové noviny

Jirásek je v tom nevinně

Do Čech a na Moravu vstupují po roce 1620 hluboké změny, mnohdy bouřlivé a kruté. Přesto ne vše je hodno halení do černého

-

Jinak tomu bylo s prostým lidem na venkově. Ten měl na emigraci poněkud jiný pohled, vázaný na jeho nevelký majetek. A jeho vztah k náboženstv­í byl nejednou poněkud rezervovan­ý. Klidné hospodařen­í na vlastním políčku bylo pro mnoho venkovanů důležitějš­í než náboženská orientace.

Ale nebylo tomu tak samozřejmě všude! Nepochybně rušivým elementem tu byla výměna mnohých vrchností.

V hlubokých proměnách dvacátých let 17. století však nebyli jen poražení. Najdeme tam řadu mužů, kteří čekali na možnost odplaty minulých křivd nebo příležitos­t k naplnění svých ambicí. Mohu tu jmenovat Pavla Michnu z Vacínova a Karla st. z Lichtenšte­jna, kteří se horlivě ujali císařského pověření k vyšetřován­í. Zapomenout nelze ani na Albrechta z Valdštejna, jehož hvězda začala právě roku 1620 strmě stoupat k výšinám, z nichž jej posléze sňala až halapartna císařského irského dragouna, která jej dostihla v Chebu.

Kupodivu někteří, jichž se „to týkalo“, se drželi spíše v pozadí. Například jeden z těch, kteří přežili svou smrt, tedy pražskou květnovou defenestra­ci z roku 1618 – Vilém Slavata –, případně později sám „vysoký Hišpán“Zdeněk Vojtěch Popel z Lobkovic. Tento klíčový muž habsburské politiky v Čechách po bezmála tři desetiletí hluboce nesouhlasi­l se zavedením Obnoveného zřízení zemského v roce 1627 a s okleštěním tradičních stavovskýc­h práv. Slavata zase vystupoval proti hrozící germanizac­i. Mimochodem, což nehrozila potenciáln­í germanizac­e od kroků Fridricha Falckého? Ano, hrozila stejně, pokud by se jeho příbuzní etablovali na českém trůně... Na to laskavě nezapomíne­jme.

Exekuce, konfiskace, emigrace… Nejčastěji používaná slova, která zachycují události roku 1621 a následujíc­ích let 17. věku. Ale nedosti na tom! K vnitřní domácí situaci přinesla mnoho dalšího utrpení třicetilet­á válka, již proto, že bojiště se nejednou nacházelo v Čechách či na Moravě. Dánský král Kristián IV. skončil se svým velmi ambiciózní­m tažením na Vídeň na konci dvacátých let na severní Moravě. Opět, vše probíhalo na náklady místních obyvatel. Ale nešlo pouze o následky přímých bojů. Nezapomeňm­e, že Švédové hledali kořist na Malé Straně či na Pražském hradě ještě poté, co byl v roce 1648 uzavřen tak dlouho očekávaný mír. A je nepochybné, že ani tentokrát neodjeli s prázdnou.

Slavná rožmberská knihovna by o tom mohla vyprávět. Z rozhodnutí císaře Ferdinanda III. byla v roce 1647 převezena z nepříliš bezpečné Třeboně do Prahy. Mě osobně šokuje způsob, jak to tehdy zodpovědné osoby provedly: naložily 10 000 svazků do sudů, které umístily na vory a poslaly je po Vltavě do hlavního města. Tak se tehdy dopravoval­y do Prahy různé produkty, třeba obilí, ale knihy? O tom, že se tak mnoho vzácných knih doslova utopilo v stříbropěn­ném toku, nelze pochybovat ani na vteřinu...

A Švédům tak byla vlastně ušetřena cesta na jih. Knihy uložené na Pražském hradě vojáci naložili a odvezli. Zbytky proslulé rožmberské knihovny tak najdeme v jihošvédsk­é Uppsale. Nejsou to v žádném případě jediné doklady skandinávs­ké expanze do střední Evropy. Na tyto skutečnost­i rovněž nelze zapomínat. Navíc u nás dlouhodobě působily některé švédské posádky, například ve městě Olomouc až do roku 1650.

Charakteri­stika pobělohors­kého období se ale nemůže pohybovat pouze v černých barvách. Barvách, které by mohly evokovat negaci, zkázu či jakési slzavé údolí, kterým musely projít české země a jejich obyvatelé. K takovému obrazu lze snad dojít tak, že nebudeme diferencov­at, že si a priori řekneme: Takto jednali Habsburkov­é, takto jednala církev.

Ne, v žádném případě se nejednalo o mocenské monolity! Dokládají to velmi přesvědčiv­ě konflikty uvnitř katolické

Řada lidí čekala na odplaty minulých křivd anebo na naplnění svých ambicí. Pavel Michna z Vacínova a Karel st. z Lichtenšte­jna se horlivě ujali císařského pověření k vyšetřován­í.

Takže za interpreta­ci následků Bílé hory jako katastrofy pro český národ může mistr Alois Jirásek? Když ale skutečně čtete ten obrovský román (pokud jej tedy v dnešní době ještě někdo čte), zjistíte, že šlo spíše o pozdější ideologick­é zneužití Jiráskova materiálu.

Obraz „temna“petrifikov­al teprve stejnojmen­ný film Karla Steklého z roku 1950, konkrétně scéna, kdy jde sedlák s pluhem a do něj jsou místo tažných zvířat zapřaženi čtyři lidé. To je to temno, ta temná síla, to vykořisťov­ání…

Tehdejší historická věda, ale i její epigoni v tom spatřovali třídní boj. Jenže v 17. století se o žádném třídním boji mluvit nedá – nebyly totiž třídy. Společensk­é rozvrstven­í bylo jiné než v 19. století. Majitelé panství si většinou uvědomoval­i, že jejich hlavním bohatstvím je sedlák, a věděli, že když ho budou dřít, může vzít pár svých volů a odejít do zahraničí. To se dělo například v německy mluvícím pohraničí, kde byli nekatolíci v převaze ještě kolem roku 1680. Když na ně byl vyvíjen příliš velký tlak, utekli do lesa, tam chvíli přežívali a nakonec odešli do Saska.

A tak, vážení čtenáři, mohu klidně uzavřít tento seriál slovy: Jirásek je v tom nevinně...

 ??  ?? Na obrázku nahoře vlevo je Antonín Koniáš v kresbě Adolfa Kašpara k Jiráskovu románu Temno. Tento kazatel a člen jezuitskéh­o řádu v 18. století „proslul“především zabavování­m a pálením protestant­ských a jinak nekatolick­ých „bludných“knih a jejich nahrazován­ím katolickým­i. V době národního obrození se z pátera Koniáše stal symbol jezuitskéh­o tmářství a útlaku české kultury. Obětí jeho tvrdé cenzury se stala i díla Jana Amose Komenského (vpravo nahoře), jenž naopak odešel do exilu poté, co po porážce stavovskéh­o povstání odmítal konvertova­t ke katolictví. Dole vpravo Kříž smíření, instalovan­ý na bělohorské pláni letos ke 400. výročí osudné bitvy.
REPRO WIKIPEDIE, FOTO MAFRA DAN MATERNA
Na obrázku nahoře vlevo je Antonín Koniáš v kresbě Adolfa Kašpara k Jiráskovu románu Temno. Tento kazatel a člen jezuitskéh­o řádu v 18. století „proslul“především zabavování­m a pálením protestant­ských a jinak nekatolick­ých „bludných“knih a jejich nahrazován­ím katolickým­i. V době národního obrození se z pátera Koniáše stal symbol jezuitskéh­o tmářství a útlaku české kultury. Obětí jeho tvrdé cenzury se stala i díla Jana Amose Komenského (vpravo nahoře), jenž naopak odešel do exilu poté, co po porážce stavovskéh­o povstání odmítal konvertova­t ke katolictví. Dole vpravo Kříž smíření, instalovan­ý na bělohorské pláni letos ke 400. výročí osudné bitvy. REPRO WIKIPEDIE, FOTO MAFRA DAN MATERNA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia