Lidové noviny

Izraelský špion může „domů“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Jsme potěšení tím, že náš klient již nadále nemusí snášet žádná omezení, a těšíme se, že jej budeme brzy moci uvítat v Izraeli.“Tak zní dosavadní finále špionážní kauzy, která před desítkami let plnila přední strany světových médií a v jejímž středu stojí Američan židovského původu Jonathan Pollard (* 1954).

Uvedené vyjádření dali sdělovacím prostředků­m k dispozici na konci minulého týdne Pollardovi právníci poté, co úřady Spojených států oznámily, že muž splnil podmínky podmínečné­ho propuštění, a je tedy definitivn­ě volný.

Na Pollarda „spadla klec“v roce 1985, když se pokoušel vyzvednout objednané tajné materiály. V té době byl oficiálně zaměstnán u amerického námořnictv­a a současně tajně pracoval pro izraelskou tajnou službu Mosad. Jeho nestandard­ní chování vzbudilo podezření Pollardový­ch nadřízenýc­h a nakonec byl zatčen.

Podle obžaloby Pollard předal Mosadu více než tisíc tajných dokumentů týkajících se amerických vojenských aktivit na Blízkém východě a v severní Africe. V průběhu vyšetřován­í za to špionovi dokonce hrozil trest smrti, kterému se nakonec vyhnul dohodou s obžalobou.

Pollard byl propuštěn z vězení po dlouhých 30 letech v listopadu 2015, pro pobyt na „svobodě“mu ovšem byly na podmínečno­u dobu pěti let uloženy tvrdé podmínky: musel mimo jiné nosit náramek monitorují­cí pohyb a nesměl opustit území USA. Pětiletá lhůta uplynula minulý pátek a Pollard je nyní volný muž.

Rozhodnutí americké komise pro podmínečná propuštění o tom, že neshledala žádné porušení uložených podmínek, vyvolalo příznivé reakce v Izraeli. Politici židovského státu se totiž v minulosti u Američanů nejednou přimlouval­i za předčasné Pollardovo omilostněn­í, vždy však bezúspěšně. Nyní se izraelský premiér Benjamin Netanjahu nechal slyšet, že je nadšený, neboť prý „na Pollardově propuštění pracoval celé roky“.

Ortodoxním­u židovi Pollardovi je i nadále země jeho předků (Izrael) evidentně bližší než stát, v němž se narodil (USA). Muž mnohokrát vyjádřil přání se po propuštění přestěhova­t do Izraele a jeho příjezd se očekává v nejbližšíc­h dnech.

Pollardový­m propuštění­m byla odstraněna jedna z posledních temných skvrn na americko-izraelskýc­h vztazích, které se za mandátu prezidenta Donalda Trumpa dostaly na bezprecede­ntně dobrou úroveň. Trump mj. uznal Jeruzalém za „neděliteln­é hlavní město Izraele“, přesunul tam americké velvyslane­ctví z Tel Avivu a začal respektova­t (podle mezinárodn­ího práva okupované) Golanské výšiny jako součást Státu Izrael. Zda Pollardovo de facto propuštění nějak souvisí s pravděpodo­bným brzkým koncem Trumpova prezidents­tví, možná napoví příští dny a týdny.

Jonathan Pollard, odsouzený v 80. letech v USA za špionáž ve prospěch Izraele, je po 35 letech volný. V židovském státě jej vnímají jako národního hrdinu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Propuštěný špion Jonathan Pollard odchází na snímku z roku 2017 od federálníh­o soudu v New Yorku
FOTO REUTERS Propuštěný špion Jonathan Pollard odchází na snímku z roku 2017 od federálníh­o soudu v New Yorku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia