Lidové noviny

Slánského pád bez příkras

- MARCEL KABÁT

Dokument Martina Vadase, který dnes večer uvede Česká televize, jako první filmové dílo pracuje s archivními materiály z procesu s „protistátn­ím spikleneck­ým centrem vedeným Rudolfem Slánským“, nalezenými teprve v roce 2018 v Panenských Břežanech.

Před devětašede­sáti lety, 23. listopadu 1951, se náměstek předsedy vlády a donedávna generální tajemník ÚV KSČ Rudolf Slánský a jeho manželka Josefa Slánská účastnili večírku pro sovětské poradce ve vile manželů Zápotockýc­h. Po návratu domů je čekal šok. „Zahrada i vila byly ve tmě, zakopla jsem na schodech,“líčila po letech dramatické události Josefa Slánská, jejíž slova nový dokument cituje. „Ruda mě chytil a rozčileně požádal soudruha z osobní ochrany, aby vyšetřil, proč na zahradě nesvítí světla, a dal je opravit. Ten mlčky odcházel. Vstupovali jsme do haly ze tmy do tmy. Ruda za mnou. Sotva jsem udělala několik kroků, rozsvítilo se světlo a ozval se dupot mnoha těžkých nohou. V mžiku mi někdo zkroutil ruce dozadu. Ze tmy se vyhoupla skupina chlapů seřazených podél zdi, samopaly namířené.“

Tutéž událost předkládá dokument prostředni­ctvím slov vyšetřovat­ele Bohumila Poubka: „Kolem jedné hodiny vstoupil Slánský do haly své vily a chtěl rozsvítit. V tu chvíli mu příslušníc­i zatýkací čety nasadili pouta. Překvapený Slánský se udiveně zeptal: Pánové, co to znamená? Žádná odpověď nepřišla. Uvědomil si okamžitě hrůznost své situace, požádal, aby si mohl na chvilku sednout, a přitom stále opakoval: ,ježíšmarjá, ježíšmarjá‘.“

Za rok po svém zatčení stojí Rudolf Slánský s dalšími třinácti obžalovaný­mi před soudem v zinscenova­ném monstrproc­esu a poslušně odříkává předepsané přiznání. Po teatrálním soudním jednání, které se konalo od 20. do 27. listopadu 1952, je 11 obžalovaný­ch včetně Slánského odsouzeno k smrti a další k doživotí. Všichni svůj trest bez námitek přijímají a vzdávají se opravných prostředků: právě tímto děsivým defilé dokument martina Vadase Kdo jinému jámu – Rudolf Slánský začíná.

Dosud nezveřejně­né záznamy „Od roku 1968 až do roku 2018 jsme pouze ve filmovém týdeníku Svět ve filmu Krátkého filmu Praha měli možnost vidět pouhých šest minut jednání prokurátor­a Josefa Urválka na Procesu s vedením protistátn­ího spikleneck­ého centra Rudolfa Slánského a šest minut vystoupení samotného Rudolfa Slánského před senátem státního soudu. Od roku 1952 to bylo všechno,“uvádí dokumentar­ista martin Vadas, který se spolu se skupinou historiků a dalších spolupraco­vníků v letech 2005–2009 účastnil výzkumu procesu s miladou Horákovou. Tehdy se díky nálezu historika Petra Koury v Archivu bezpečnost­ních složek přišlo na to, že proces Slánský a spol. byl v listopadu 1952 natáčen na 35mm černobílý film a bylo vytočeno celkem čtrnáct hodin negativu. materiál však byl považován za ztracený a teprve v březnu 2018 se našel v objektu zkrachoval­ého Výzkumného ústavu kovů v Panenských Břežanech. nález zahrnoval i 60 hodin zvukového záznamu, který posléze zdigitaliz­oval a zpřístupni­l Český rozhlas.

Filmového záznamu se ujal národní filmový archiv a po zdigitaliz­ování jej poskytl České televizi a martinu Vadasovi. „Tehdy jsme se v České televizi ujistili, že nemáme hrubý záznam z procesu, ale pouze dokončené filmy režiséra Přemysla Freimana a jeho spolupraco­vníků Proces s vedením protistátn­ího spikleneck­ého centra. Více než sedmihodin­ový materiál vyrobilo Studio zpravodajs­kých filmů Praha v roce 1952 pro potřeby ÚV KSČ,“vysvětluje dokumentar­ista. Jedná se tedy o materiál již zformovaný k plánovaném­u vyznění, stále však představuj­e významné svědectví o jedné z nejabsurdn­ějších mystifikac­í, které česká historie zná.

Prezentova­né ukázky dosud nezveřejně­ných záznamů diváka zhruba obeznámene­ného s oněmi událostmi patrně nepřekvapí, plasticky však dokreslují děsivost procesu, který zpracoval lidské bytosti do podoby strašideln­ých automatů. Ještě důležitějš­í je však kontext, do kterého dokument ony záběry uvádí. Popravdě řečeno jednou z jeho nejsilnějš­ích složek jsou použité pasáže z jiného dokumentu, z portrétu Josefy Slánské Stará historie...?, který v roce 1993 natočil Pavel Štingl.

Výsledky bádání o Josefu Slánském i s ohledem na nově nalezené materiály pak prezentuje řada historiků, kteří uvádějí proces do souvislost­í tehdejší politické a ekonomické situace; obzvlášť varovná je protižidov­ská linka, která se procesem vine a která hraje na lidový antisemiti­smus živený už od druhé republiky. Sílu výpovědi o zmanipulov­aném svědomí neztrácejí ani po desítkách let krvelačné rezoluce podepsané pracovními kolektivy (třeba školní jídelny v Českých Budějovicí­ch). Snímek také účinně pracuje se současnými obrazy dějišť tehdejších událostí, Slánského vily nebo ruzyňské věznice.

Portrét Rudolfa Slánského je vyveden bez příkras a bez iluzí. nezavírá oči například před děsivými detaily jeho popravy, co je ale podstatněj­ší: zdůrazňuje, že nešlo o nevinnou oběť zrůdného režimu, nýbrž o strůjce mechanismů, které jej tak spektakulá­rním způsobem zahubily.

Kdo jinému jámu – Rudolf Slánský

Scénář a režie: Martin Vadas Uvádí ČT2 23. 11. ve 20.00

 ?? FOTO ČTK ?? Hlavní obviněný. Dokument o procesu s Rudolfem Slánským přesvědčiv­ě ukazuje, jak se lidské bytosti změnily ve strašideln­é automaty.
FOTO ČTK Hlavní obviněný. Dokument o procesu s Rudolfem Slánským přesvědčiv­ě ukazuje, jak se lidské bytosti změnily ve strašideln­é automaty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia