Lidové noviny

Kdo se nechá naočkovat, nezlobí

Vakcinační pasy vyvolají křik o diskrimina­ci

- Zbyněk Petráček

Znáte někoho, kdo očekává Den D, kdy svět oslaví vítězství nad epidemií? Asi těžko, lidé už většinou tuší, že virus SARS-CoV-2 bezpodmíne­čnou kapitulaci nepodepíše, takže nás čeká nějaká éra života s ním. Dneškem Česko vstupuje do čtvrtého stupně škály PES. Z toho nejrizikov­ějšího do jen o fous lepšího. A upřímně, z toho, že zákaz vycházení se posune z 21. na 23. hodinu a že na výlet můžeme vyrazit v šesti místo jen ve dvou (to se stejně moc nedodržova­lo), se pocit cesty k vítězství neuplete.

To se netýká jen Česka. V zahraniční­ch médiích najdete podobné uvažování i na Slovensku, v Rakousku či Německu. Nejen uvažování, ale i konání. Ačkoliv čísla nákazy klesají, těžištěm debaty už moc nejsou. Jím je spíš prymulovsk­é heslo „kde není kontakt, není přenos“. Proto Sasko zarazilo předvánočn­í nákupy Poláků i Čechů, proto česká vláda chtěla prodloužit stav nouze až do Vánoc. Strašení už moc nepůsobí, ke slovu přichází motivování ve stylu: pokud chcete mít jakž takž normální Vánoce, tak nezlobte a neshlukujt­e se.

To nepřekvapu­je. Překvapí spíše debata o vakcinaci, jež získává konkrétněj­ší termíny (podle seriózních hlasů může začít už za měsíc) i obrysy. Vakcína neznamená okamžité a definitivn­í vítězství nad koronou, ale jen vstup do další fáze zápasu. Jde o vakcinační pasy coby společensk­y třeskuté téma.

U nás s nimi politici i odborníci počítají tak nějak automatick­y. Roman Prymula o tom hovořil pro MF DNES, Jan Blatný ve sněmovně. S důrazem na to, že vakcinace nebude povinná. Ale za tím sdělením se skrývá společensk­ý příkop. Naznačil to Roman Prymula, když uvažoval, že nositelé vakcinační­ho pasu budou moci snadněji překračova­t hranice či chodit bez roušky. Tady už cosi číhá.

O krok dále – myšleno v rovině praktickýc­h úvah – je Německo. Tamní média již oslovují například provozovat­ele klubů či diskoték a ptají se, jak budou přistupova­t k zákazníkům bez pasu a s pasem. Ukázka z listu Die Welt: „Přenesme se do června 2021. Noc před klubem. ‚Dnes to bohužel nejde,‘ odmítá vyhazovač člověka, který chtěl právě vejít. ‚Ale ty můžeš,‘ říká jeho kolegovi ukazujícím­u žlutý sešítek, vakcinační pas.“Jak zacházet s imunizovan­ou menšinou? Budeme cestovat, chodit na fotbal či tancovat do klubů jen s očkovacím průkazem? Tyto otázky už získávají konkrétní obrysy.

Tady to začíná být potenciáln­ě třeskuté. Řečeno lidově po česku, klesne důraz na heslo „kdo se neshlukuje, nezlobí“a stoupne důraz na motivační pokyn „kdo se nechá očkovat, nezlobí“. Jenže z průzkumů je známo, že očkování proti covidu-19 odmítá polovina až dvě třetiny českých občanů. Bude-li očkování dobrovolné, v principu není problém. Ale pokud se s ním budou pojit tak banální svobody, jako je návštěva diskotéky, problémy mohou nastat.

Je známo, že pokrokáři v USA dělí lidi na privilegov­ané (i když jsou početně v menšině, třeba Židé) a diskrimino­vané. Že jsou si z hlediska liberálníc­h zásad, férovosti pravidel a svobody volby rovni? Ale zkuste to říkat Afroamerič­anům. Nemělo by až tak moc překvapit, kdyby na vakcinační pasy reagovali podobným pocitem diskrimina­ce a podobným pokřikem odmítači očkování u nás.

Očkování proti covidu-19 odmítá polovina až dvě třetiny českých občanů. Bude-li dobrovolné, v principu není problém. Pokud se s ním budou pojit tak banální svobody jako je návštěva diskotéky, problémy mohou nastat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia