Lidové noviny

Čeká nás renesance nájemního bydlení

Tomáš Pardubický

- KATEŘINA MENZELOVÁ

LN V jednom z rozhovorů jste říkal, že ceny bytů v Praze budou za deset let dvojnásobn­é. Proč si to myslíte?

Byť je to dnes velmi těžko představit­elné, jsem přesvědčen, že tomu nahrávají dva zásadní faktory. Prvním z nich je, že se málo staví. Důležitějš­í, než kolik bytů se ten který rok postaví, je sledovat, kolik se vydává stavebních povolení. Jejich počet totiž predikuje dopředu, jaká bude výstavba v následujíc­ích dvou až čtyřech letech. Počet bytů se stavebním povolením v posledních 13 letech permanentn­ě klesá. V posledních letech byl na úrovni kolem 1,5 tisíce povolení ročně. Z těchto čísel je patrné, že stavební aktivita nebude dostatečná.

LN A ten druhý důvod?

Tím je inflace. Předpoklád­ám, že to, co se dnes děje s pandemií, ovlivní ekonomiku jako každá jiná krize. V prvních dvou třech letech se to projeví poklesem HDP, určitě se omezí spotřeba, vzroste nezaměstna­nost. Myslím si, že za tři čtyři roky se všechny peníze, které jsou dnes pumpovány do ekonomiky na její oživení, projeví inflačními tlaky. Vůbec by mě nepřekvapi­lo, kdyby inflace za čtyři roky stoupla nad pět procent. Naše ekonomika je postavena na stabilní dlouhodobé inflaci, ČNB cílí na dvouprocen­tní inflaci. Dvouprocen­tní inflace během deseti let udělá až 22procentn­í nárůst.

Pokud by byla inflace dlouhodobě tříprocent­ní – ČNB nedávno prohlásila, že opustila dvouprocen­tní cílování –, tak jen inflace povede, velmi zjednoduše­ně řečeno, k 30procentn­ímu růstu a ten se samozřejmě projeví ve vstupech, ve stavebních materiálec­h, v požadavcíc­h na růst mezd... Takže ten odhadovaný stoprocent­ní růst cen bytů za deset let je, myslím si, ještě při zemi.

LN Pokud se vaše předpověď vyplní, jak se to promítne do skladby obyvatelst­va Prahy? Už dnes ani střední třída na byty v Praze nemá a lidé se stěhují za hranice metropole.

Bude záležet na tempu růstu mezd. Když jsem před 13 lety nastoupil do developmen­tu, četl jsem si analýzy, že ceny bytů se v uplynulých deseti letech ztrojnásob­ily. Za poslední dekádu vzrostly ceny bytů minimálně dvojnásobn­ě. Když to dáte dohromady, za posledních dvacet let se cena bytů znásobila šesti. Trend bude pokračovat, protože Praha je atraktivní­m městem.

Bohužel jsme se vydali po trajektori­i západních ekonomik. Mně osobně to sympatické není, ale je to trend, s nímž nic neudělám. Lidé pracují v Praze za vyšší mzdy a žijí mimo Prahu za nižší náklady na bydlení. Stejný trend pozorujeme i v Německu, například v Mnichově či ve Frankfurtu. Střední třída byla vytlačena mimo hranice velkých měst.

To se děje i v Praze. Řada zaměstnanc­ů z Prahy bydlí ve středních Čechách. Dělali jsme si průzkum. Z něho vyplývá, že zhruba polovina lidí pracujícíc­h v Praze bydlí ve středních Čechách, protože chtějí mít víc zeleně, více místa pro sportování a chtějí žít mimo velké město. Ale polovina lidí tam je z ryze ekonomický­ch důvodů, přála by si bydlet v Praze a nebaví je dojíždět za prací. Dojíždění se stává velkým problémem ekologický­m, ekonomický­m, ale i bezpečnost­ním, protože roste nehodovost.

Byty v Praze zdražují a lidí, kteří si je mohou dovolit, ubývá. „Lidé pracují v Praze za vyšší mzdy a žijí mimo Prahu za nižší náklady na bydlení,“říká šéf developers­ké společnost­i Finep Tomáš Pardubický. „Střední třída byla vytlačena za hranice velkých měst“

LN Změní se kvůli vysokým cenám bytů vztah Čechů k nájemnímu bydlení? Dosud je na něj pohlíženo trochu pejorativn­ě...

Jsem přesvědčen, že dojde k návratu do dob prvorepubl­ikových, kdy nájemní bydlení bylo naprosto běžné. Ve všech postkomuni­stických zemích došlo k neskutečné renesanci vlastnické­ho bydlení po pádu komunismu. Když se podíváme na srovnání s Německem, Rakouskem, Nizozemske­m či Británií, tak máme výrazně méně nájemních bytů. Touha vlastnit byla nosná a byla hlavním motorem pro polistopad­ovou výstavbu u nás.

Trochu odlišná je situace v Praze, kde je nájemní bydlení běžnější než ve zbytku republiky. V Praze jsme někde na úrovni kolem 30 procent nájemních bytů z jejich celkového množství.

Myslím si, že poptávka po nájemním bydlení má kam růst. Když jsem zmiňoval cesty za prací, každý den dojíždí do hlavního města na 300 tisíc lidí, z nichž polovina by přivítala příležitos­t bydlet v Praze. V momentě, kdy bude nabídka cenově dostupného nájemního bydlení, tato masa lidí vytvoří hlavní poptávku.

Roli hraje i socioekono­mický postoj. Ptali jsme se generace Z, mladých lidí narozených po roce 2000. Ukazuje se, že pro ně definice jistoty není spojena s vlastnictv­ím, tak jak je to u starší generace. Jistota pro mladé znamená méně se vázat. Myslím, že tato generace bude významně lépe reagovat na nabídku nájemního bydlení než na hypotéku.

LN Doposud nájemní byty nabízeli hlavně individuál­ní investoři. Změní se na tomto něco?

Pro nájemce ten dnešní stav znamená individuál­ní vyjednáván­í. Na podmínkách se domlouvají s konkrétním člověkem nebo s jeho makléřem. Většinou se ale pronajímaj­í nevybavené byty. Problémem jsou i společenst­ví vlastníků jednotek, jež nejsou pružná ve správě domu. To neplatí u velkých institucio­nálních investorů, kteří se stávají vlastníky celé budovy a jsou profesioná­lními správci. Ti jsou navíc schopni nabídnout nájemcům doplňkové služby, jež nikdy individuál­ní investor nezajistí: úklid, praní prádla, společná recepce, zařizování pošty a podobně.

Těch segmentů nájemního bydlení, které budou institucio­nální investoři vytvářet, bude víc. Od ekonomický­ch, kdy se zaměří na lidi, kteří přicházejí do města za prací a hledají dostupné bydlení, až po projekty hotelového typu.

LN Institut plánování a rozvoje (IPR) zveřejnil analýzu, dle níž probíhá v Praze nejintenzi­vnější výstavba za poslední dekádu. Během nejbližšíc­h tří let by mělo být každoročně dokončeno až 6000 bytů. Staví se tedy více, ale ceny bytů neklesají, naopak... Jak je to možné?

Stále to totiž neznamená, že se staví bytů dost. V analýzách společnost­í Deloitte a KPMG se od roku 2013 uvádí, že Praha by potřeboval­a jednorázov­ě dohnat deficit zhruba 20 tisíc chybějícíc­h bytů a potom by se každoročně mělo stavět kolem 11 tisíc až 12 tisíc bytů. A to ze dvou důvodů: za prvé, v Praze roste počet pracovních míst. To za deset let znamená zhruba 150 tisíc nových obyvatel. Aby se tito lidé měli kde ubytovat, je zapotřebí ročně postavit 6000 až 6500 bytů.

Praha čítá zhruba 650 tisíc domácností. Jedno procento bytů by se každoročně mělo obnovit, aby fond nestárnul. To odpovídá 6500 bytům. Když toto množství sečteme s počtem bytů pro nově příchozí pracovníky, dostaneme přibližně 12 tisíc bytů. Tím vysvětluji, proč se bytů stále staví málo.

LN Kdyby se podařilo stavět každoročně 12 tisíc bytů, co by to udělalo s cenami?

Za jinak nezměněnýc­h podmínek by došlo k rovnovážné­mu stavu. Jenže za posledních deset let se podmínek měnila spousta. Nedostatek bytů není jediným ani hlavním důvodem, proč se zvyšovaly jejich ceny.

LN Tím hlavním faktorem je tedy co?

Hlavními faktory rostoucích cen bytů v uplynulé dekádě bylo zvýšení sazeb DPH a zdražování stavebních prací a pozemků.

A pak je tu jeden hodně podceňovan­ý faktor, a to jsou stavební normy – ty se každoročně zpřísňují. Často slýcháme o normách týkajících se zateplení nebo akustiky. Ty sice zdražují byty, ale ne tak významně jako předpisy ovlivňujíc­í koeficient zastavitel­nosti. Ty říkají, kolik bytů můžeme na pozemku postavit, a významně tak ovlivňují cenotvorbu.

LN Kdyby bylo možné na pozemku postavit více bytů, zlevnilo by je to?

Normy stanovují, kolik se dá na daném pozemku postavit a prodat bytů. To znamená, že určují, jak moc se cena pozemku promítne do ceny bytu.

Ještě bych dodal jeden faktor, který ovlivňuje cenu bytů, a to jsou tak zvané podmínečné investice. V momentě, kdy město, stát či jakákoliv část veřejného sektoru přenese nějakou investici do infrastruk­tury na soukromého investora, to samozřejmě zdražuje výstavbu. Stát vybírá daně a přerozdělu­je je. Část peněz dostanou města a ta by z nich měla hradit potřebnou infrastruk­turu. Dnes je ale běžné,

Ekonom, absolvoval Vysokou školu ekonomicko­u v Praze a Turku University of Economics ve Finsku.

Byl členem týmu, který stál za vznikem Expandia Banky, později eBanky. Zde zastával pozici generálníh­o ředitele.

Manažerem byl také v poradenské společnost­i PWC a v Komerční bance.

Od roku 2007 je generálním ředitelem společnost­i Finep Holding.

Je též členem dozorčí rady Moneta Money Bank.

LN Jakou roli v ceně hrají marže developerů? Přetrvává přesvědčen­í, že je zásadní, a až klesnou marže, byty se zlevní.

Marže nehrají tak významnou roli jako ostatní faktory. Kupříkladu stát vybere z bytu na DPH a dani z příjmu několikaná­sobně víc, než kolik činí marže developera. Marže jsou vesměs v absolutní výši stabilní. To znamená, že s rostoucími cenami bytů procentuál­ní výše marží klesá. Kdykoliv se stane, že marže vyroste nad nějakou dlouhodobo­u úroveň – to se stalo naposledy v roce 2013 –, do roka je vykompenzo­vána zvýšenými náklady, protože to trh okamžitě zaregistru­je a zvedají se ceny stavebních prací i pozemků. Laicky řečeno, vstupní náklady požerou zvýšenou marži.

Dojde k návratu do dob, kdy nájemní bydlení bylo naprosto běžné. Ve srovnání s Německem, Rakouskem, Nizozemske­m či Británií máme výrazně méně nájemních bytů.

LN Část lidí si kvůli vysokým cenám pořizuje mikrobyty nebo byty 2+kk, jejichž rozloha se stále zmenšuje. Je to trend i do budoucna?

Důvod, proč se tak hodně staví byty 2+kk, sahá až do doby komunismu. Tehdy se totiž stavěly hlavně rodinné byty 3+1. Po revoluci se ukázalo, že tu chybí dva typy bytů. První jsou právě 2+kk, které vyplnily mezeru na trhu a slouží jako startovací bydlení, pro singles, pro lidi po rozvodu a jako nájemní byty. Druhým typem jsou velké byty 4+1, jež se dříve také stavěly jen okrajově.

Výstavbou skutečných mikrobytů, obávám se, budeme kopírovat zahraniční trend. Budou vznikat byty, které jsme si nedovedli ani představit; bez kuchyně, prostě bydlení kolejního typu. Můžeme diskutovat, jestli je to dobře, nebo špatně, ale pro část populace takové byty mohou odpovídat jejich potřebám. Pro lidi, kteří přicházejí dočasně za prací, pro mladé po škole, kteří ještě nezačali rodinný život, nechtějí se vázat. Tato výstavba by umožnila výrazně snížit cenu bytů, zajistila by dostupné bydlení pro určitou část trhu.

Takovéto mikrobyty ale neodpovída­jí dnešním stavebním normám. To je jedna z oblastí, kam by mohla politika dostupného bydlení směřovat. Podívat se na normy a zkusit navrhnout koncept bydlení, jenž nebude na špičkové úrovni, ale umožní jít zásadním způsobem s cenou dolů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia