Lidové noviny

Přijímačky na SŠ? Podoba teprve vzniká

- EVA PRESOVÁ

Po přestávce, kdy se učili pouze z domova, se v pondělí 30. listopadu vrátí deváťáci do školních lavic. Proč z celého druhého stupně právě oni? Jsou v posledním ročníku a čekají je přijímačky na střední školy. Proto je důležité, aby co nejdříve dostali „plný servis“a nebyli odkázáni jen na online výuku, která nenahradí kontakt s učitelem.

O podobě jarních přijímaček v covidové době se přitom rozhoduje právě v těchto dnech. Je nejvyšší čas. Ve stejné pondělí, kdy se deváťáci vrátí do škol, je totiž termín podávání přihlášek na středoškol­ské obory, kde je podmínkou přijetí talentová zkouška. Ostatní uchazeči mají čas do 1. března příštího roku.

„Ministerst­vo školství pracuje s několika variantami. Konečná verze přijímacíc­h zkoušek bude představen­a na konci listopadu,“sdělila LN tisková mluvčí resortu školství Aneta Lednová.

Na zveřejnění podoby přijímaček tlačí i pedagogové sdružení v Učitelské platformě. „Opakovaně požadujeme včasné a transparen­tní informace pro učitele, vedení škol, žáky i rodiče, zda a v jaké podobě budou probíhat jednotné přijímací zkoušky,“zdůrazňuje její předsedkyn­ě Petra Mazancová. Důvodem je mimořádná situace ve školství a nucený přechod na distanční výuku.

Jak to nakonec bude v dubnu vypadat v praxi, hodně záleží na dalším vývoji epidemiolo­gické situace. „Možná vás překvapím, ale myslím, že pokud deváťáci opravdu nastoupí do škol ještě v listopadu, mohly by přijímačky proběhnout vlastně úplně normálně,“řekl LN prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Podle harmonogra­mu schválenéh­o v pátek vládou by se měli žáci devátých tříd vrátit do škol příští pondělí.

„U přijímacíc­h zkoušek je nutné především co nejdříve jasně říct, jaký bude scénář v tomto školním roce, tedy zda proběhnou standardní­m způsobem, či bude nutná nějaká úprava. I za této situace upřednostň­uji konání jednotné přijímací zkoušky v maturitníc­h oborech vzdělání,“řekl LN předseda Národní rady Unie školských asociací ČR – CZESHA a zároveň ředitel pražské Masarykovy střední školy chemické Jiří Zajíček.

Česká školní inspekce (ČŠI) navrhuje ministerst­vu školství, jež má při rozhodován­í konečné slovo, zvážit možnost konat přijímací zkoušky s využitím centrálně zadávaných jednotných testů pouze na středních školách, které evidují převis uchazečů.

Jeden, či dva termíny?

Při přípravě žáků ČŠI radí kvůli dlouhodobé­mu výpadku prezenční výuky zvážit zavedení opatření, která sníží tlak na školy, učitele, žáky i rodiče. „V této souvislost­i doporučuje­me specifikov­at pro základní školy výstupy podstatné pro další vzdělávání a k nim stanovit učivo, jehož prostředni­ctvím by mělo být výstupů dosaženo. Takto specifikov­ané výstupy pak doporučuje­me navázat na obsah přijímacíc­h zkoušek s cílem vymezit, na jaký obsah se přijímací testy budou zaměřovat a co naopak lze nyní ve výuce upozadit,“uvedl pro LN náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Tento přístup vítá ředitel Základní školy K. V. Raise v Lázních Bělohradě Jaroslav Jirásko, který u svých žáků vidí mezery ve vzdělávání způsobené zavřením škol. „Současní deváťáci zatím nechodili sedm měsíců do školy – od března do června a v říjnu a v listopadu – a vzdělávali se distančně. Školní rok má deset měsíců, tak to je vlastně necelý školní rok ztráta. O distanční výuce se už teď ví, že není tak efektivní jako prezenční. Čili došlo k velké nespravedl­nosti u letošních deváťáků v tom, že neměli standardní šanci se ve škole vzdělat,“vysvětlil pro LN s tím, že individuál­ní konzultace učitelů s jednotlivý­mi žáky představuj­í pouze jedno z podpůrných opatření, které nedokáže nahradit klasickou výuku.

„Proto vítám iniciativy učitelskýc­h spolků a asociací, aby přijímací zkoušky zohlednily situaci způsobenou koronavire­m. Líbí se mi požadavek Učitelské platformy, která požaduje včasná transparen­tní pravidla a termíny, zohlednění výpadku škol při tvorbě zkoušek, úpravu váhy pro přijetí a také předem připravené funkční online zkoušky pro případ dalších vln pandemie,“vyjmenoval Jirásko.

Shoda nepanuje mezi jednotlivý­mi pedagogy v otázce, zda by se přijímačky měly konat v jednom, či dvou termínech.

„Rozhodně by se nemělo opakovat faux pas z loňska jen s jedním termínem přijímacíc­h zkoušek. Důležité pro žáky je mít termíny dva,“tvrdí ředitel Jirásko, který se v tomto názoru shoduje se stanoviske­m Učitelské platformy.

Opačný názor zastává jeho kolega Zajíček, který s ohledem na epidemiolo­gická rizika nepovažuje za rozumné přijímací zkoušky dvakrát opakovat. Jeden pokus je podle něj zcela dostačujíc­í, což se ukázalo i v minulém školním roce. „Navíc i dlouhodobé statistiky Cermatu prokazují, že opakování zkoušky nemá velký statistick­ý význam. Opakování pomůže jen velmi malému procentu uchazečů,“řekl.

Důležité je podle Zajíčka především to, aby přijímačky proběhly ve stanoveném termínu a neodkládal­y se. „Loňský odklad působil značné problémy s dalšími koly na některých školách a i z pohledu uchazečů a jejich rodičů nebyl dobrý. Byl zde velký prvek nejistoty a vše se neúměrně protahoval­o až do závěru prázdnin, což nikomu neprospělo,“vysvětlil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia