Lidové noviny

Senát asi daně změní. Jenže jak?

- MELANIE KRÝSLOVÁ

Spojenectv­í, k němuž se ANO a ODS ve sněmovně sešly za účelem zrušení superhrubé mzdy a snížení daní, pokračuje. Lídři obou uskupení hodlají lobbovat v Senátu, aby jim tam jejich vizi nepokazili.

Bitva ohledně daňového balíčku pro příští rok není zdaleka skončená. Spojené úsilí hnutí ANO a ODS může narazit v Senátu. Právě tam ze sněmovny zamířil zkompletov­aný balíček, jehož gros spočívá ve zrušení superhrubé mzdy, snížení daně z příjmů a zvýšení základní daňové slevy. ODS má sice v horní komoře Parlamentu nejsilnějš­í klub, a dokonce i předsedu, jenže právě on dopředu varoval, že návrh tam nebude mít na růžích ustláno. Otázkou je, co senátoři nakonec vlastně schválí.

Aktuálně to vypadá tak, že se neshodují v tom, jak by měla komora s daňovým balíčkem naložit. Z jejich vyjádření vyplývá, že pravděpodo­bně předlohu vrátí zpět do sněmovny. Někteří uvažují o pozměňovac­ích návrzích, podle jiných by měli balíček zamítnout. Zaznívají ale také hlasy pro jeho schválení.

Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) LN potvrdil, že návrh zřejmě narazí v zásadních třech bodech. „Osobně mám problém s obrovskou výší deficitu, což je 130 miliard. Druhou věcí je, že tam nejsou zohledněné dopady na příjmy obcí a krajů a kompenzace pro ně. Rovněž nikdo nehovoří o tom, jak se s tím vypořádáme po výdajové stránce, co proškrtáme za výdaje,“vylíčil LN.

Právě dopady na samosprávy mohou být v Senátu plném starostů problém. Předseda klubu Starostů Petr Holeček se právě kvůli tomu nyní kloní k zamítnutí návrhu. „Senát je od toho, aby hlídal, aby zákony byly dobré a bezchybné. A tohle je zákon, který není ani dobrý, ani bezchybný,“řekl ČTK.

Na sekeře zatnuté do státního rozpočtu se podílí návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka, který zvýšil slevy na poplatníka. Základní sleva je nyní 2070 korun měsíčně (24 840 korun ročně).

Nově by měla odpovídat průměrné mzdě předminulé­ho roku. To by pro rok 2021 znamenalo 34 125 korun, měsíčně by tak sleva narostla o 774 na 2844 korun. Novinka by státní kasu vyšla na 35 miliard, čemuž chce premiér Andrej Babiš (ANO) zabránit.

„Navýšení slevy na poplatníka bylo navržené jako alternativ­a ke snížení daně na 15 procent, proto je nadbytečné a trvale zatíží rozpočet,“napsal LN premiér, který chce zítra odpoledne Vystrčila získat pro svůj plán, aby horní komora zákon „opravila“tak, že vypustí právě navýšení slevy na poplatníka. Stejné přání vyjádřila i ministryně financí Alena Schillerov­á (za ANO).

Se senátory chce jednat i šéf ODS Petr Fiala. „Jde mi o to, abychom dospěli k výsledku, že lidé budou mít nižší daně, díky tomu tak budou mít vyšší příjmy, což pokládám za velmi důležité. A současně chci, abychom tím nutili vládu k rozumné, odpovědné rozpočtové politice a k omezení neustále rostoucích, zbytečných výdajů,“sdělil LN lídr občanských demokratů. Doplnil, že se chce zaměřit také na kompenzace pro kraje a obce.

Také vládní ČSSD, která neúspěšně namísto schválené 15procentn­í sazby daně prosazoval­a 19 procent, vidí šanci přesvědčit senátory. Podle vicepremié­ra a šéfa sociálních demokratů Jana Hamáčka se jedná o rozpočtovo­u katastrofu. „Zkomplikuj­e to sestavení rozpočtu pro rok 2022 a bude to znamenat nedostatek peněz na financován­í veřejných služeb. A musím zmínit i situaci v obcích a krajích, kdy jsou daňové propady rovněž obrovské,“reagoval pro LN.

Prostoru pro manévrován­í již není mnoho, podle Vystrčila se horní komora bude daňovým balíčkem zabývat v polovině prosince. Do sněmovny by se s připomínka­mi mohl vrátit po Vánocích. A je pak na poslancích, zdali Senát přehlasují, nebo jeho návrh přijmou. „Museli by hlasovat a mít shodu přes sto poslanců, což tak není úplně jednoduché,“připomíná Vystrčil s tím, že poté, co dojde ke shodě, zákon ještě musí podepsat prezident. Podle něj by se to však do konce roku mohlo stihnout.

Navýšení slevy na poplatníka bylo navržené jako alternativ­a ke snížení daně na 15 procent, proto je nadbytečné a trvale zatíží rozpočet.

Andrej Babiš

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia