Lidové noviny

Soud má řešit zavřené obchody

-

Skupina 63 senátorů napadla u Ústavního soudu vládní omezení pro maloobchod zavedená proti šíření koronaviru. Opatření by podle nich měla být zrušena, protože jsou diskrimina­ční a znamenají likvidaci menších prodejen a podnikatel­ů. V ústavní stížnosti, kterou podali uplynulou sobotu, poukazují na nejasnosti ohledně toho, proč některé malé podniky musí zůstat zavřené, zatímco jiné mají výjimku.

Senátoři požádali Ústavní soud o přednostní projednání svých podání. Reagují mimo jiné na nedávné usnesení vlády omezující počet lidí v prodejnách podle provozní plochy, jež však neumožnilo znovuotevř­ení menších provozoven.

„Malé provozovny mohou zcela bez problému regulovat počet osob na prodejně a zajistit dodržování rozestupů před prodejnou. Došlo by tak k většímu rozptýlení nakupující­ch, ti by se nekoncentr­ovali před hypermarke­ty, které mohly zůstat otevřené a prodávají i sortiment uzavřených prodejen,“uvedl pirátský senátor Lukáš Wagenknech­t, jenž podání inicioval.

Senátorům tak vadí, že obchody s obuví, oblečením, hračkami, elektrospo­třebiči, papírnický­m sortimente­m nebo sportovním­i potřebami musejí být zavřené, ale stejné zboží je možné prodávat ve velkých hypermarke­tech. „Podání k Ústavnímu soudu tak poukazuje na nepodložen­é omezování základních práv podnikatel­ů, kdy není zřejmé, zda jeho dopady vedou k cílům nejasně definovaný­m vládou,“uvedl Senát.

Vládu tím, aby k včerejšku zajistila ukončení diskrimina­ce českých obchodníků proti velkým nadnárodní­m řetězcům, v minulém týdnu pověřila sněmovna. Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO) v neděli uvedl, že otevření malých obchodů zvýší podle statistik mobilitu obyvatel o desetinu až třetinu a lidé by se více potkávali. Podle protiepide­mického systému PES je ale možné, že malé prodejny budou smět otevřít od pondělí 30. listopadu, dodal ministr. Senátoři nicméně předpoklád­ají, že Ústavní soud by se mohl jejich stížností zabývat i po ukončení napadeného opatření, protože se jedná o otázku dodržování ústavy.

K omezování některých oblastí maloobchod­u oproti jiným sektorům vláda podle autorů podání nepředloži­la jasné analýzy. Upozornili, že podle dostupných dat se koronaviru­s šíří především v domácnoste­ch a v zaměstnání. Jasné zdůvodnění senátoři postrádají také u některých výjimek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia