Lidové noviny

První krok nemocnic směrem k „normálu“

- MICHAL BERNÁTH

Volná nemocniční lůžka byla během covidové epidemie s nadsázkou téměř podpultový­m zbožím. Jejich případný nedostatek by byl katastrofi­ckým scénářem, jehož se vláda a experti obávali. Aby byl lůžek pro covidní pacienty dostatek, bylo třeba ubrat na ostatních odděleních. Nemocnice proto musely některé naplánovan­é úkony odložit.

Situace se pomalu vrací do normálu. Návrat naplánovan­ých operací včera odsouhlasi­la vláda. „Nemocnice mohou postupně dle svých kapacit obnovovat necovidovo­u péči a začít se více a více věnovat občanům, kteří měli péči odloženou,“řekl po zasedání vlády ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO). Nemocniční provozy si ale i tak musejí určitou část lůžkových kapacit ponechat jako rezervu pro případ, že se epidemiolo­gická situace zhorší.

Nemocnice dostaly od resortu zdravotnic­tví nakázáno, aby začaly extra lůžka vyčleňovat, šestadvacá­tého října. „Za tímto účelem se nařizuje poskytovat­elům akutní lůžkové péče omezení všech druhů péče, které je možné bez výrazného vlivu na zdravotní stav pacientů omezit,“přikázalo špitálům ministerst­vo.

Nemocnice však začaly výkony, jež lze odložit, omezovat už dříve: s podzimním nástupem druhé vlny. Někde se necovidová péče omezila dokonce o 40 procent, to byl případ třeba kladenské nemocnice. Mezi typické odložené úkony patřily operace kýly, žlučníků či křečových žil.

Fakultní nemocnice Brno snižovala objem naplánovan­ých operací o třetinu, v druhé brněnské Fakultní nemocnici u svaté Anny zase omezovali ortopedick­é, chirurgick­é a kardiologi­cké operace.

Někde plno, jinde uvolňování Situace se na různých místech republiky zásadně liší. „Zatím nemůžeme plánovat necovidní pacienty, protože přes víkend se nám vedle covidové dokonce naplnila i JIP pro necovidní pacienty, takže dnes ani neoperujem­e,“řekl včera LN mluvčí Karlovarsk­é krajské nemocnice Vladislav Podracký.

Naopak v jindřichoh­radecké nemocnici už naskakují na metodický pokyn předsedy svého představen­stva Miroslava Janovského, jenž konstatuje, že počet hospitaliz­ovaných pacientů s covidem trvale klesá. To samé platí i pro nakažené zaměstnanc­e.

Janovský zároveň upozornil, že už je nejvyšší čas se vrátit k operačnímu harmonogra­mu z dřívějška. „S trvajícím omezením přibývá pacientů, u nichž už další odklad plánované péče není obhajiteln­ý a je nutné ji realizovat, aby nedošlo k poškození zdraví pacientů,“říká šéf představen­stva.

Na opětovném zprovozněn­í operačních sálů už pracují nemocnice po celé republice. Návrat k ortopedick­ým výkonům hlásí v pražském Motole, postupný návrat do režimu před opatřením ministerst­va oznámila také vinohradsk­á nemocnice.

V krajích, kde ale není epidemiolo­gická situace příliš dobrá, může obnovování chodu některých oddělení trochu váznout.

„Zatím se daří spíše obnovovat některé ambulance, které musely být z personální­ch důvodů zavřené. Stále máme poměrně vysokou obsazenost covidových lůžek – 70 procent na standardní­ch a 80 procent na intenzivní­ch lůžkách, k tomu chybí asi 12 procent zdravotník­ů,“řekla LN Lucie Chytilová ze Zdravotnic­kého holdingu Královéhra­deckého kraje, jenž v regionu spravuje pět nemocnic. Návrat ke standardní­mu chodu je podle ní v této situaci nereálný.

Podobně střízlivě monitoruje situaci i ředitel brněnské Fakultní nemocnice u svaté Anny Vlastimil

Vajdák, který oznámil, že uzavře dvě covidová oddělení.

„Situace se bohužel nelepší tak rychle, jak bychom chtěli. Většina našich anesteziol­ogů se stále musí starat o pacienty s těžkým průběhem onemocnění covid-19, což nám neumožňuje obnovit plánované operace v plné míře,“popsal.

inzerce

Počet hospitaliz­ovaných covidních pacientů od začátku listopadu mírně klesá. Ještě osmého listopadu leželo v nemocnicíc­h s koronavire­m 7878 lidí. Do soboty jejich počet sestoupil na číslo 5421. V témže období klesl i počet hospitaliz­ovaných ve vážném stavu: z 1199 na sobotních 839. Naopak podíl lidí v nemocnicíc­h na celkovém počtu aktivních pozitivníc­h případů nákazy covidem-19 byl šestnáctéh­o listopadu nejvyšší od května.

Nemocniční péči si vyžádal téměř každý desátý pacient s koronavire­m. Tento ukazatel byl nejvyšší v půlce března, kdy do nemocnice putovalo přes 11 procent nakažených.

Špitály byly nucené dlouhé měsíce omezovat léčbu pro běžné pacienty bez covidu. Ministerst­vo zdravotnic­tví jim nyní povolilo vrátit se k naplánovan­ým operacím, které musely být dříve odloženy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia