Lidové noviny

Vzestup Zemanova favorita

- MARTIN SHABU

Vláda včera doporučila jmenovat šéfem antimonopo­lního úřadu Petra Mlsnu. Konečné slovo bude na prezidentu Miloši Zemanovi. Ten ale už své stanovisko jasně deklaroval. Ve hře jsou tak nyní zásadní změny ve fungování úřadu. Mlsna se netají apetitem měnit.

Zprávu o tom, že vážným adeptem na post předsedy Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže je náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, přinesly LN už v polovině září. Už tehdy se v byznysovýc­h a politickýc­h kruzích skloňovalo jméno zkušeného vládního legislativ­ce. Jeho hlavní výhodou byla podle těchto zvěstí právě podpora ze strany Hradu. V říjnu pak spekulace nabyly reálné podoby, když Miloš Zeman v rozhovoru pro MF DNES na adresu Mlsny uvedl: „Je to velice vhodný kandidát. Kéž by takových bylo víc.“Navíc se ukázalo, že se Zeman s Mlsnou sešel v Lánech. Včera se dostal k vytouženém­u místu ještě blíž. Vláda ho doporučila Zemanovi ke jmenování. Zvítězil totiž v soutěži, kterou vypsal Úřad vlády. A to v konkurenci dalších deseti lidí. LN získaly kopii vládního materiálu.

„Petr Mlsna splnil veškeré podmínky a požadavky výběrového řízení. Vedle prokázání odborné znalosti problemati­ky spadající do kompetence ÚOHS, včetně právních předpisů a jejich odpovídají­cí schopnosti interpreta­ce, byla výběrovou komisí hodnocena koncepce, která měla systematic­kou strukturu a byla orientovan­á na cíl,“uvádí materiál pro rozhodován­í ministrů.

Dále pak kvituje Mlsnův zájem spolupraco­vat s neziskovým­i organizace­mi a akademiky. To mu v součtu vyneslo prvenství. Zvítězil dokonce nad respektova­ným expertem na soutěžní právo Michalem Petrem, jenž skončil na druhém místě. Předběhl i několik bývalých místopředs­edů ÚOHS, i například stávajícíh­o 1. místopředs­edu úřadu Hynka Broma.

„Jde mi o obnovení kredibilit­y ÚOHS, a to jak u odborné, tak laické veřejnosti. Nastínil jsem změny, jak bych chtěl obsazovat rozkladové komise, jak bych chtěl začít komunikova­t s neziskovým sektorem, s protikorup­čními organizace­mi, médii a vysvětlova­t činnost úřadu a seznamovat ji s klíčovými rozhodnutí­mi a důvody, o které se opírají,“uvedl včera Mlsna pro ČT s tím, že zároveň není zastáncem vytváření nových institucí. V odborné veřejnosti se delší dobu skloňuje varianta rozdělit ÚOHS na soutěžní a zakázkovou část.

Pachuť z výběru

Mlsnova slova o snaze o transparen­tnost včera kolidovala s vyjádřením­i neziskovýc­h organizací. Těm se nezamlouva­l už způsob hledání nového šéfa ÚOHS. „Toto není dobrá zpráva pro veřejné zadávání. Petr Mlsna se může časem osvědčit, nemusí být jen loutka Hradu, ale ten vstup do funkce má velkou pachuť a rychlé nabytí důvěry v úřad se konat nebude,“ hodnotil výběr Petr Leyer, ředitel české pobočky Transparen­cy Internatio­nal (TI). A problémy vidí TI i v samotné osobě Mlsny. „Nový předseda se problemati­ce ÚOHS věnoval v posledních 15 letech pouze okrajově a odmítl veřejně představit svou vizi fungování úřadu,“dodal k Mlsnově erudici právník TI Jan Dupák.

Premiér Andrej Babiš naopak včera po jednání vlády vyzdvihl Mlsnovy zkušenosti z legislativ­y i to, že není členem politické strany. Podivil se zároveň, proč média nevzala v povděk fakt, že byl vybrán v tendru. Upozornil také, že záznam z pohovoru z výběrového řízení si zájemci mohou poslechnou­t na Úřadu vlády.

Náměstek

Mlsna za svoji kariéru stačil projít pozicemi náměstka na několika resortech. Působil v této funkci na ministerst­vech spravedlno­sti a také školství, mládeže a tělovýchov­y. V Nečasově vládě zastával funkci ministra bez portfeje a šéfa Legislativ­ní rady vlády.

Kromě toho byl náměstkem místopředs­edkyně vlády Karolíny Peake (dříve VV, později LIDEM). Známý byl i Mlsnův neúspěšný pokus stát se zástupcem Česka u Soudního dvora EU v Lucemburku. Ačkoli ho Nečasova vláda v roce 2013 na tento post doporučila, Lucemburk jeho nominaci kvůli nesplnění formálních kritérií na evropského soudce odmítl.

Fotbalový sudí

Kromě práva je Mlsnovou vášní fotbal. V minulosti dokonce pískal druholigov­á utkání. V letech 2016 až 2018 působil jako místopředs­eda komise sudích fotbalové asociace. Tehdejší předseda komise Polák Michal Listkiewic­z v deníku Sport uvedl, že mu Mlsnu za místopředs­edu doporučil kontroverz­ní fotbalový boss Miroslav Pelta. „Zákulisí mého výběru neznám,“uvedl k tomu následně Mlsna. Později na funkci rezignoval. Dle svých slov kvůli etickým problémům. Zájem o sport mu ale zůstal. V současnost­i je členem poradního sboru ombudsmana Českého olympijské­ho výboru (ČOV) a je předsedou legislativ­ní rady ČOV.

Absolvent pražských práv Mlsna sehrál důležitou roli i v přijetí bleskové policejní reorganiza­ce v roce 2016. Při ní se sloučila protikorup­ční a protimafiá­nská jednotka. „Analýzu dělal můj náměstek (Petr) Mlsna a je to právní posouzení směrem k živým kauzám, jestli je to ovlivní, či neovlivní. Vyplývá z ní, že to kauzy neovlivní za splnění určitých podmínek,“okomentova­l to před čtyřmi lety ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Později se ale ukázalo, že některé kauzy musely přejít na jiné policejní útvary. Řada detektivů policii opustila.

Křeslo šéfa ÚOHS se uvolní 1. prosince. Současný předseda úřadu Petr Rafaj už oznámil svou rezignaci. Odchází po sérii skandálů, které fungování úřadu v poslední době provázely. Loni v sídle instituce kvůli mýtnému tendru zasahovali policisté Národní centrály proti organizova­nému zločinu.

 ?? FOTO ČTK ?? Dvaačtyřic­etiletý Petr Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže by se měl po jmenování prezidente­m stát 2. prosince.
FOTO ČTK Dvaačtyřic­etiletý Petr Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. Novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže by se měl po jmenování prezidente­m stát 2. prosince.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia