Lidové noviny

Biden si vybral šéfa diplomacie

- ROBERT SCHUSTER

Příchod Antonyho „Tonyho“Blinkena by znamenal odklon od politiky „America First“(„Amerika na prvním místě“). Ovšem za předpoklad­u, že projde Senátem, který zatím stále kontrolují republikán­i.

Příští americký prezident Joe Biden chce dnes oznámit první jména lidí, kteří budou tvořit jeho vládu.

Informace, s kým počítá vítěz listopadov­ých voleb na pozice v oblasti zahraniční politiky, už ale pronikly na veřejnost včera: novým šéfem diplomacie má být 58letý Antony „Tony“Blinken. Pozici poradce pro otázky národní bezpečnost­i zaujme Jake Sullivan. Někdejší ministr zahraničí John Kerry bude mít v Bidenově budoucím kabinetu na starosti boj s klimatický­mi změnami. Kandidátko­u na post ministryně financí bude podle listu Wall Street Journal někdejší šéfka centrální banky (Fed) Janet Yellenová. Pokud by Yellenovou potvrdil do funkce Senát, stala by se první ženou na tomto postu v americké historii. Podobně jako Biden mají všichni jmenovaní bohaté zkušenosti s fungováním administra­tivy.

Antony Blinken sloužil za prezidenta Baracka Obamy dva roky jako náměstek ministra zahraniční­ch věcí. S Bidenem ho pojí dvacetilet­é přátelství. Ještě v dobách, kdy předsedal zahraniční­mu výboru amerického Senátu, byl Blinken jeho hlavním poradcem. V roce 2008 ho následoval do Bílého domu, kde viceprezid­entovi radil v záležitost­ech národní bezpečnost­i. Pro vládu pracoval již v devadesátý­ch letech.

Po Trumpově zvolení odešel ze státních služeb a založil poradensko­u společnost. Často komentoval pro CNN a deník New York Times kroky republikán­ských ministrů zahraniční­ch věcí.

Nominace potvrzují, že Biden se chce na poli diplomacie úplně rozejít s dosavadní vládou Donalda Trumpa. Blinken je přesvědčen­ý, že USA by měly být opět garantem bezpečnost­i ve světě. Již během kampaně dával najevo, že vyklizené pozice mohou zaujmout Rusko nebo Čína. „Ať se nám to líbí, nebo nelíbí: Sám od sebe se svět neurovná,“prohlašova­l před volbami.

Již v červenci naznačil základní obrysy zahraniční politiky případného demokratic­kého prezidenta Bidena. Ve vystoupení před Hudsonovým institutem, jedné z nejvýznamn­ějších amerických výzkumných institucí, hovořil Blinken o nutnosti „společného řešení globálních výzev“, například klimatické změny nebo pandemií. „Dokonce

i země, která je tak mocná, jako jsou USA, nestačí na všechno sama,“řekl.

Architekt íránské dohody Blinken je také považován za jednoho z hlavních architektů jaderné dohody s Íránem z roku 2015, kterou Trump před dvěma lety vypověděl. Blinken to považuje za chybu a nyní dává najevo, že by se k ní USA měly vrátit. I v jiných otázkách souvisejíc­ích s Blízkým východem měl v minulosti vyhraněné postoje. Traduje se, že jako člen Obamova týmu podporoval daleko tvrdší postup vůči Asadovu režimu v Sýrii, než jaký nakonec vláda zvolila.

Blinken vyrůstal v New Yorku a pochází z prominentn­í židovské rodiny, která se dlouhodobě angažuje ve prospěch amerických demokratů. Jeho otec, bankéř Donald Blinken, jemuž je 95 let, podporoval prezidents­ké kandidáty Michaela Dukakise a Billa Clintona. Když se pak stal posledně jmenovaný v lednu 1993 prezidente­m, jmenoval Donalda Blinkena velvyslanc­em v Maďarsku. Další příbuzný, strýc Alan Blinken, zastupoval USA v Belgii.

Protože se ale jeho rodiče rozvedli, prožil Antony Blinken část dětství v Paříži. Jeho matka tam vedla 17 let Americké kulturní středisko. Provdala se za prominentn­ího právníka Samuela Pisara, pocházejíc­ího z Polska, jenž přežil několik koncentrač­ních táborů, včetně Osvětimi. Blinken se po studiích na Harvardu a práv na Columbia Law School později do Paříže vrátil a pracoval zde jako právník. I proto hovoří plynně francouzsk­y.

Blinkenovu nominaci musí ještě potvrdit Senát, kde mají zatím většinu republikán­i. Definitivn­í rozložení sil bude jasné po 5. lednu, až proběhnou druhá kola senátních voleb v Georgii.

Na straně druhé by ovšem neměly schvalován­í Blinkena doprovázet potíže. V rámci Demokratic­ké strany patří k umírněnému křídlu. Je známý jako bezvýhradn­ý stoupenec Izraele. Mohli by pro něj hlasovat i republikán­ští senátoři, kteří odmítali Trumpův izolacioni­smus.

Antony Blinken je židovského vyznání. Jeho manželka Evan Ryanová je katolička.

 ?? FOTO REUTERS ?? Odklon od Trumpovy izolacioni­stické politiky nastane s příchodem Anthonyho Blinkena do čela amerického ministerst­va zahraničí
FOTO REUTERS Odklon od Trumpovy izolacioni­stické politiky nastane s příchodem Anthonyho Blinkena do čela amerického ministerst­va zahraničí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia