Lidové noviny

Netanjahu nejspíš potají navštívil Saúdskou Arábii

- TEL AVIV

Izraelská média včera informoval­a, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu tajně letěl do Saúdské Arábie, kde se setkal s korunním princem Muhammadem bin Salmánem. Agentura AP upozorňuje, že by šlo o vůbec první známé setkání čelných saúdských a izraelskýc­h představit­elů.

I když premiérova kancelář věc nekomentov­ala, setkání podle Reuters potvrdil člen Netanjahuo­va kabinetu. Saúdský ministr zahraničí však následně informaci popřel.

V Saúdské Arábii v neděli jednal americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Netanjahuo­vu cestu do Saúdské Arábie včera potvrdil izraelský ministr školství a člen premiérovy politické strany Likud Joav Galant. „Fakt, že se schůzka uskutečnil­a a informace o ní se dostala na veřejnost, i když polooficiá­lně, je věc obrovského významu,“řekl Galant izraelském­u rozhlasu Army Radio.

Naopak saúdský ministr zahraniční­ch věcí zprávu o setkání popřel. „K žádnému podobnému setkání nedošlo. Jediní přítomní představit­elé byli Američané a Saúdové,“napsal na Twitteru princ Fajsal bin Farhán Saúd. AP upozornila, že podle webu s údaji o radarovém sledování letů podniklo v neděli soukromé tryskové letadlo, jež Netanjahu v minulosti už používal, let z izraelskéh­o Tel Avivu do Neomu na saúdském pobřeží Rudého moře. Právě tam bylo naplánován­o setkání bin Salmána s Pompeem.

Podle izraelskýc­h médií, jež se odvolávají na nejmenovan­ého izraelskéh­o představit­ele, se společně s Netanjahue­m do Saúdské

Arábie vydal i Josi Cohen, šéf izraelské tajné služby Mossad. Pompeo se snaží vlivný stát Perského zálivu přesvědčit, aby následoval Spojené arabské emiráty a Bahrajn a navázal po jejich vzoru oficiální vztahy s Izraelem.

Rijád však zatím normalizac­i vztahů s Izraelem odmítá a uvádí, že nejprve je potřeba zaměřit se na palestinsk­é snahy o vytvoření samostatné­ho státu.

Izrael měl však i před letošní dohodou o diplomatic­kých vztazích s Emiráty a Bahrajnem po dlouhou dobu na státy Perského zálivu neoficiáln­í vazby, které v posledních letech posílily díky tomu, že obě strany vidí bezpečnost­ní hrozbu v Íránu. Podle Reuters státy nyní navíc nesbližují jen obavy z Íránu, ale také dohady, zda příští americký prezident změní dosavadní směřování politiky Washington­u vůči zemím Blízkého východu.

Pompeo se na návštěvu zemí Blízkého východu vydal krátce před skončením mandátu amerického prezidenta Donalda Trumpa, jehož v lednu vystřídá nově zvolený Joe Biden z řad Demokratic­ké strany. Trump jeho vítězství dosud neuznal a snaží se výsledek hlasování zpochybnit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia