Lidové noviny

Uprchlíci zahlcují Kanárské ostrovy

- VÍT ŠTĚPÁNEK ŠPANĚLSKO

Díky mimořádně příznivému podnebí jsou Kanárské ostrovy již po desítky let oblíbeným turistický­m cílem návštěvník­ů z celé Evropy. Jejich zeměpisná blízkost k africké pevnině ale znamená, že působí také jako magnet a možná vstupní brána do Evropy pro chudé Afričany, kteří se na ostrovy snaží dostat na improvizov­aných lodích.

Provoz na této tzv. atlantské uprchlické trase v posledních týdnech nebývale zesílil a stačil již vyvolat horečnou aktivitu jak na ostrovech samotných, tak na španělské politické scéně.

Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) dorazilo k břehům Kanárských ostrovů z Afriky od začátku roku do poloviny listopadu téměř 17 000 Afričanů, což je v porovnání s loňským rokem asi desetináso­bný nárůst. Počty přijíždějí­cích masivně rostly hlavně v posledních týdnech, a ačkoli čísla ještě zdaleka nedosahují těch z krizového roku 2016 (tehdy kanárské úřady evidovaly téměř 32 000 afrických běženců), situace již působí humanitárn­í, logistické i právní problémy.

Jedná se zejména o druhý nejlidnatě­jší ostrov Gran Canaria, kam dorazila většina Afričanů. V minulých dnech byla situace kritická v přístavu Arguinegeí­n, jen asi 10 kilometrů od největšího turistické­ho střediska Maspalomas. Improvizov­aný přijímací tábor přímo v přístavu se totiž přijíždějí­cími uprchlíky přeplnil natolik, že jeden z velících policistů se před několika dny „pod tlakem kritické situace“rozhodl brány zařízení otevřít a několik set Afričanů se vydalo do hlavního města ostrova Las Palmas ve snaze dostat se na lodní linku mířící na španělskou pevninu. V tom jim však úřady zabránily. Záhy poté byl pro uprchlíky narychlo otevřen druhý uprchlický tábor, v bývalém vojenském zařízení Barranco Seco na okraji Las Palmas, a úřady slíbily dát k dispozici další opuštěná kasárna na ostrovech Tenerife a Fuertevent­ura. Několik tisíc uprchlíků také našlo dočasné ubytování v hotelech a penzionech, které nyní kvůli koronaviro­vé krizi a překážkám v cestování mají mnohem méně „běžných“klientů než obvykle.

Mezi obyvateli samotných Kanárských ostrovů zatím nebývalý příliv běženců nevyvolal větší pnutí – nepochybně i proto, že velká část rezidentů má sama imigrantsk­é kořeny. Několik menších demonstrac­í, jak pro zlepšení podmínek běženců, tak i proti nelegální migraci, proběhlo v klidu.

Nejkratší vzdálenost mezi pobřežím západní Afriky a Kanárskými ostrovy činí přes moře jen o málo více než 100 kilometrů, a za příznivého počasí ji tedy lze překonat i na improvizov­aných plavidlech. O bezpečnou trasu ale zcela jistě nejde – podle odhadu Mezinárodn­í organizace pro migraci (IOM) jen letos tuto cestu nepřežilo více než 400 lidí.

Mise v Maroku a Senegalu Španělské úřady se sice ze všech sil snaží o zlepšení místy složité humanitárn­í situace na ostrově Gran Canaria, jsou ale také zajedno v tom, že hodlají zabránit běžencům v přesunu z Kanárských ostrovů na španělskou pevninu. A vracet do zemí původu ty, kteří neprokážou nárok na azyl.

Ve snaze snížit uprchlický nápor na souostroví se koncem minulého týdne vydali ministři španělské vlády do Maroka a Senegalu. Právě z těchto zemí, plus z Mauretánie, se podle všeho rekrutuje většina přijíždějí­cích.

„Kdo se pokusí dostat se k nám nelegálně, musí počítat s vyhoštěním (…) Dveře Španělska jsou otevřené těm Senegalcům, kteří chtějí migrovat legálním, řádným způsobem,“řekla o víkendu v senegalské metropoli Dakaru španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzáles Layaová. Účelem její návštěvy bylo zejména dohodnout s tamějšími politiky personální posílení španělskýc­h policistů na území Senegalu, kteří mají pomoci rozbít pašerácké gangy organizují­cí nelegální migraci. V Maroku zase jednal španělský ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska o posílení pobřežní stráže, která by měla uprchlíkům zabraňovat již jen se vydat na nebezpečno­u cestu. A varoval, že i pokud se běžencům podaří dostat se na Kanárské ostrovy, cesta dál nepovede. „Zabráníme tomu, aby se z Kanárských ostrovů stala vstupní brána do Evropy,“řekl ministr.

Počet afrických běženců, kteří připlouvaj­í na nestabilní­ch bárkách na Kanárské ostrovy, v posledních týdnech raketově roste. Španělské úřady se snaží posílit hlídky na africkém pobřeží i na moři.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Blízkost Afriky znamená pro Kanárské ostrovy narůstajíc­í přítomnost uprchlíků z tohoto kontinentu
FOTO ČTK/AP Blízkost Afriky znamená pro Kanárské ostrovy narůstajíc­í přítomnost uprchlíků z tohoto kontinentu
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Přístav Arguinegui­n na ostrově Gran Canaria už je migranty zcela zaplněn
FOTO ČTK/AP Přístav Arguinegui­n na ostrově Gran Canaria už je migranty zcela zaplněn

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia