Lidové noviny

Sněmovna v nesnázích

Jednací řád „dolní komory“volá po změnách

-

To, čeho jsme byli svědky od čtvrtečníh­o dopoledne do pátečního rána v Poslanecké sněmovně, je dokladem smutného stavu české politické scény. Vládní koalice porušuje svou koaliční dohodu, která vyžaduje přijímat daňové zákony jen v naprosté shodě hnutí ANO a ČSSD. Truc návrhy poslanců Babiše (ANO) a Hamáčka (ČSSD) na patnácti-, případně devatenáct­iprocentní zdanění hrubé mzdy svědčí o krizi v koalici, jež se zřetelně den co den prohlubuje už celý rok před volbami do sněmovny. Koaliční dohoda je právně nevymahate­lná a stojí a padá s dobrou vůlí signatářů dodržovat ji. Ta vůle zdá se být už téměř nulová.

Piráti v tom zmatku nestáhli svůj pozměňovac­í návrh na velkorysý odečet slevy na poplatníka, čímž k minus osmdesáti miliardám, na něž nás přijde jen patnáctipr­ocentní zdanění hrubé mzdy, přidali dalších čtyřicet miliard, které budou chybět ve státní pokladně.

Bez spolehlivé partitury

Navíc přestala být ve sněmovně respektová­na vůle alespoň k rámcové dohodě koalice a opozice o průběhu schůzí. Bývalo tomu tak, že před každým jednáním sněmovny se sešel její organizačn­í výbor, skládající se z předsedy komory, jejich místopředs­edů a z předsedů poslanecký­ch klubů. Dejme tomu, že začínající schůze měla na pořadu sto jednacích bodů. Koaliční tábor sdělil opozici svoje priority: Trváme na projednání těch a těch pětatřicet­i bodů s výsledkem podle našich představ. Za to dostala opozice volnou ruku prosadit si ve sněmovně podle svého čtyři, pět bodů programu schůze. Až na základě rámcové dohody, uzavřené v organizačn­ím výboru, se rozjela schůze sněmovny. A řídící schůze tak měli po ruce spolehlivo­u partituru.

Už delší dobu směrodatná dohoda organizačn­ího výboru neexistuje a výsledkem je nízká produktivi­ta jednání, ba až chaos, jehož jsme byli trapnými svědky koncem minulého týdne. Donekonečn­a se opakující vystoupení poslanců na jedna, dvě, tři témata nabývají s délkou schůze na plytkosti a jsou užitečné snad jen jim samým, aby se prostředni­ctvím televizníh­o přenosu připomněli voličům. Řada důležitých zákonů, jež by bylo třeba projednat, tak zůstává u ledu, poněvadž se sněmovna nemůže hnout z místa. Přitom ty, jež neprojedná do voleb, spadnou takříkajíc pod stůl a příští vláda na nich bude muset začít pracovat od začátku.

Premiér Andrej Babiš, jatý představou, že stát lze řídit jako firmu, nízkou efektivitu práce sněmovny od počátku svého premiérské­ho mandátu ostře kritizoval. Jeho hnutí ANO přišlo ale s tak razantním návrhem reformy zákona o jednacím řádu sněmovny, že kdyby se promítl do praxe, výrazně by omezil právo poslanců vystupovat v diskusi, což by podrazilo jeden z pilířů parlamentn­í demokracie. Sněmovna se tohoto „horkého bramboru“zalekla, nicméně debata o zefektivně­ní jejího jednacího řádu je navýsost aktuální.

Jak udržet pytel blech pohromadě První Českoslove­nská republika mívala až osmičetné vládní koalice a Poslanecko­u sněmovnu doslova rozdrobenu. Neexistova­lo

omezující kvorum, takže některé maličké politické strany mívaly ve sněmovně jen dva tři poslance. Co drželo takový „pytel blech“pohromadě? V letech 1921–27 tzv. velká pětka, tvořená zástupci pěti největších parlamentn­ích stran: Rudolfem Bechyně za ČSSD, Aloisem Rašínem za národní demokraty, Janem Šrámkem za lidovce, Antonínem Švehlou za agrárníky a Jiřím Stříbrným za národní socialisty. Na čem se pětka dohodla, to bezpodmíne­čně ve sněmovně podpořili všichni poslanci příslušnýc­h pěti stran. Pětka byla mimoparlam­entním, mimoústavn­ím, ryze politickým nástrojem, který zajišťoval efektivitu velmi politicky rozdrobené sněmovny.

Když Pětka skončila, měly tu stále ještě parlamentn­í politické strany k dispozici tzv. bianco šeky, jimiž se každý kandidát do parlamentn­ích voleb vedení své strany zavazoval, že se vzdává poslanecké­ho mandátu. Když se pak stal poslancem a dostal se s vedením své strany do rozporu, tento bianco šek předseda strany doplnil o datum, odeslal ho vedení sněmovny, a když se poslanec mandátu nevzdal, byla jeho věc podstoupen­a volebnímu soudu. Protože to byla instituce po výtce politická, bez jediné výjimky dávala vždy za pravdu politické straně a dotyčnému poslanci odňala mandát. Mandát tak fakticky patřil straně, i když podle Ústavní listiny poslanci, který se měl při rozhodován­í řídit zákony a svým nejlepším vědomím a svědomím. Není náhodou, že když před časem hloupě přebíhali poslanci k jiným politickým uskupením, byla to právě KSČM, jež navrhovala podřídit poslancův mandát autoritě jeho politické strany.

Už delší dobu směrodatná dohoda organizačn­ího výboru neexistuje a výsledkem je nízká produktivi­ta jednání, ba až chaos

Varování

V důsledku praktik omezujícíc­h parlamentn­í demokracii začala někdy kolem roku 1925 vleklá parlamentn­í krize, která se přelila v krizi politickéh­o systému, jenž zkolaboval po Mnichovu. Něčemu podobnému bychom měli včas zabránit. Příklady, jak zracionali­zovat chod nejvyššího zákonodárn­ého sboru, jsou k dispozici v Německu a u některých našich dalších, nejen evropských partnerů.

 ??  ?? PETR NOVÁČEK politický komentátor Českého rozhlasu
PETR NOVÁČEK politický komentátor Českého rozhlasu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia