Lidové noviny

Daňová pitva

Senát má šanci ukázat, zda je lepší sněmovny

- Martin Zvěřina

Čau senátoři, sice jsem na vás jen opakovaně nadával, rád bych celý Senát zrušil a myslím si, že jste k ničemu, ale potřeboval bych od vás službičku, děláme to přece pro lidi. Takhle premiér Andrej Babiš senátory určitě neosloví, ale mohl by. Šance na to, že by Senát vyhověl hnutí ANO a vypustil z daňového balíku větší slevu na poplatníka, kterou vymyslel pirát Ferjenčík, je malá. Do Senátu zamíří též předseda ODS Petr Fiala, ten bude senátorům v klubu ODS, který sdílejí s příslušník­y rozpočtové al-Kaidy, tedy TOP 09, vysvětlova­t užitečnost toho, že stát nebude přerozdělo­vat mnoho desítek miliard a nechá je v kapse poplatníků. Už nyní se Fialovi bouří regionální baroni (hejtman Martin Kuba) a vzhledem k tomu, že Senát je dnes svým osazenstve­m vnímán jako komora regionů, bude to mít předseda opravdu těžké. Škoda jen, že Fiala nemůže tvrdit, když už údajně zařídil zrušení superhrubé mzdy, také že ODS nemá s jejím zkonstruov­áním nic společného, to už by byla lež jak Brno.

Druhý nejsilnějš­í senátní klub Starostů a nezávislýc­h se netají jedinou politikou, kterou lze zjednoduši­t do hesla „všechny prachy regionům“, připočteme-li až rituální nechuť vůči všemu, co se jen ochomýtlo okolo Babiše, z daňového balíku bude nejspíš trhací kalendář. Daleko pravděpodo­bněji než nějakou uvážlivou protiváhu sněmovního nočního hlasování uvidíme v Senátu inscenaci Ladova obrazu Hospodská rvačka.

Až Senát sehraje svou ústavní roli, budou mít ve sněmovně na výběr ze dvou návrhů, tedy buď podpoří to, co minulý týden odhlasoval­i, anebo to, co navrhne Senát, což bude pro sněmovnu pravděpodo­bně ještě nepřijatel­nější. Daňový balík tak může klidně skončit v propadlišt­i dějin. Pokud si to tak Senát bude přát, pak je vše v pořádku. Senát by si v očích mnoha voličů pohoršil, ale to zas není tragédie. Horší by bylo, že tuzemská politika by tím doložila, že není schopna domluvy. Proti „nerozumu“sněmovny stojí stejně zaťatý „nerozum“Senátu. Kompromis je zakázán.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia