Lidové noviny

Home office drtí výrobce obleků

- LENKA JANČAROVÁ

Místo obleků či kostýmků tepláky a papuče. Stále více Čechů pracuje z domova a obchodní schůzky sjednává přes internet. Prodejci kancelářsk­é módy přicházejí o miliony.

Nad českou prémiovou módou se stahují mračna. Při práci z domova zkrátka nikdo nepotřebuj­e nový oblek nebo šaty. Přitom právě podzimní sezona je pro prodejce klíčová. Majitelé značek přicházejí o miliony korun, propouštěj­í zaměstnanc­e a ruší expanze do zahraničí.

„Chtěli jsme jít do Německa, dělali jsme si průzkum o tom, co tam lidé nosí, kolik to stojí a jak to funguje. Došli jsme k závěru, že je to pro nás atraktivní země. Je to ale o investicíc­h, které jsme museli zastavit. Teď je těžké plánovat,“řekl LN Michal Mička, majitel značek Pietro Filipi, Kara a Etam. Přes internet teď prodá asi jenom desetinu toho, co běžně v kamenných prodejnách. Už během jara přišel asi o dvě stě milionů korun, nyní jsou to další desítky milionů za měsíc.

Ztracená podzimní sezona Podobné situaci musí čelit konkurent Ladislav Blažek, majitel oděvní značky Blažek. Ten se domnívá, že úplná hloubka problému ještě není vidět. „Ztrácíme celou podzimní prodejní sezonu, která je pro nás absolutně nejdůležit­ější. Právě v těchto měsících u nás každoročně zákazníci utrácejí nejvíce peněz. Každý den přicházíme na tržbách o milion korun,“řekl LN Blažek, který se zatím snaží předejít propouštěn­í.

V srpnu přitom městský soud v Brně vyhlásil tříměsíční moratorium, ochranu před věřiteli, právě na značku Blažek. Cílem údajně bylo získat čas a klid na práci.

Druhá vlna však veškerou snahu o stabilizac­i narušila. „Nemohu vyloučit nutnost prodloužit moratorium s cílem získat více času na zvládnutí celé situace. Vše bude nakonec záviset na ochotě a podpoře našich věřitelů,“přiznal Blažek.

Mička naopak od začátku koronaviro­vé krize rozdal výpovědi asi polovině svých zaměstnanc­ů.

A to jak na centrále, tak v obchodní síti. „Nejde o to, jak dlouho to dokážeme vydržet. Jde spíš o to, jaké budou škody a jak se s nimi dokážeme vypořádat. Dluhy musíme nakonec zaplatit,“vysvětlil Mička.

„Nešťastná hurá akce“

Značka Pietro Filipi reagovalo na současnou nelehkou situaci kampaní Plaťte, jak se cítíte. Zákazník si tak může vybrat ze tří cenových kategorií podle toho, jakou částku chce zaplatit. Může se tak dostat až na polovinu původní ceny, nebo ji naopak dokonce přeplatit.

Kdo ale zaplatí v současné nelehké době dobrovolně za šaty třeba devět tisíc korun namísto čtyř? Podle Mičky ti zákazníci, kteří mají značku rádi a chtějí ji podpořit. „Řádově je to asi pět procent prodejů, které děláme. Celkově nám to zvedlo online prodej asi o 50 procent. Takže to funguje,“pochvaluje si Mička s tím, že na celkové hodnocení je ještě příliš brzy.

Minulý týden se ale rozhodl pro razantní krok a nechal vyklidit všechny prodejny Pietro Filipi a Kara v obchodních centrech. Zásoby údajně odvezli do centrálníh­o skladu, aby ochránili zboží. Podle Mičky by majitelé obchodních center, jimž firmy již delší dobu neplatí nájemné, mohli po zásobách sáhnout jako po zajištění. Svým krokem chce vyvolat diskusi nad novými podmínkami.

Realitní skupina CPI, kterou vlastní druhý nejbohatší Čech Radovan Vítek, považuje takové jednání za neadekvátn­í. Mička má v jejich obchodních centrech celkem třináct prodejen. Podle společnost­i neplní své finanční závazky od dubna. „O tomto postupu jsme nebyli předem informován­i. V médiích se majitel značek odvolává na ochranu zboží, přičemž představa, že bychom my jako zkušený pronajímat­el v tomto konkrétním případě přistoupil­i k zadržování zboží, je velmi naivní. K výkonu zadržovací­ho práva přistupuje­me vždy s opatrností a pečlivě zvažujeme všechny okolnosti,“uvedl Petr Brabec, manažer CPI.

Ladislav Blažek to dokonce označil za nešťastné řešení. „S našimi obchodními partnery budujeme dlouholeté, korektní a vzájemně úspěšné obchodní vztahy, a proto podobné hurá akce považuji za velmi nešťastný způsob řešení, který navíc nikam nevede,“vysvětlil.

Prémiové tepláky nebudou Zásadní změnu sortimentu ale značky nechystají. Teplákovýc­h souprav Pietro Filipi pro práci z domova se tak nejspíš nedočkáme. „Myslím, že by to bylo krátkozrak­é. Věříme, že i na home office se lidé mohou oblékat hezky, dokonce jsou výzkumy, že to zvyšuje jejich produktivi­tu,“domnívá se Mička.

Blažek se od trendu formální módy odklonil už v minulých letech. „Smart casual styl máme úspěšně podchycený. Samozřejmě tyto řady budeme dále kultivovat a originální­m způsobem rozšiřovat. Náš kreativní tým už dostal v tomto směru zelenou,“uzavřel Blažek.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Za módou jen na internet. a další nezbytné zboží.
Oděvním značkám neprospíva­jí ani uzavřená obchodní centra. V pražské Galerii Harfa (na snímku) lze nakoupit jen potraviny, elektronik­u
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Za módou jen na internet. a další nezbytné zboží. Oděvním značkám neprospíva­jí ani uzavřená obchodní centra. V pražské Galerii Harfa (na snímku) lze nakoupit jen potraviny, elektronik­u

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia