Lidové noviny

Česká pošta propustí 1500 lidí

-

Česká pošta plánuje k 1. březnu příštího roku zrušit 2371 pracovních míst. Znamená to propuštění zhruba 1500 lidí, protože část pozic je neobsazený­ch. Propuštěný­m zaměstnanc­ům nabídne rekvalifik­aci, uvedl mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Státní podnik zaměstnává téměř 29 tisíc lidí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na Twitteru uvedl, že bude chtít k plánu vysvětlení a ve čtvrtek bude jednat s generálním ředitelem pošty Romanem Knapem i zástupci odborů.

Se změnami, které znamenají rušení míst, nesouhlasí největší odborová centrála Podnikový koordinačn­í odborový výbor. „Zaměstnava­tel bude rušit pracovní pozice, také budou zřizovány nové. Kolik pošťáků skutečně přijde o práci, bude jasné až po projednání,“uvedla předsedkyn­ě odborů Jindřiška Budweisero­vá.

Podle webu Echo24.cz by se nejvíce mělo propouštět v Praze. Půjde nejen o zaměstnanc­e poštovních přepážek a listonoše, ale také o řidiče a další pracovníky poštovní přepravy. Pošta o tom informoval­a úřad práce, výpovědi pro nadbytečno­st pracovníků­m doručí v prosinci, uvedl web.

Automatiza­ce provozu

Se snižováním počtu zaměstnanc­ů pošta počítá ve své střednědob­é strategii. Podle té by podnik do roku 2025 měl zrušit 7000 pracovních míst. „Rušená místa chceme nahradit moderními technologi­emi i celkovým zefektivně­ním provozu,“uvedl Vitík. V souvislost­i s těmito kroky podle něj vzniknou nová pracovní místa, na něž se část propuštěný­ch bude moci rekvalifik­ovat.

„Odcházejíc­í zaměstnanc­i dostanou vyšší odstupné nad rámec zákoníku práce v závislosti na odpracovan­ých letech u České pošty. Také jednáme o rekvalifik­acích a podpoře končících pošťáků a sociálním programu zaměstnanc­ů v předdůchod­ovém věku,“dodala Budweisero­vá.

Ministr Hamáček uvedl, že bude žádat vysvětlení. „V současné covidové situaci se ukázala nezbytnost pošty. Proto jsem na čtvrtek pozval generálníh­o ředitele, šéfa dozorčí rady i zástupce odborů,“napsal včera na Twitteru.

Zrušení více než dvou tisíc pracovních míst ve státním podniku Česká pošta je podle hlavního ekonoma Trinity bank Lukáše Kovandy krokem správným směrem. „Zdá se, že se nejedná o žádný nahodilý děj, vyvolaný okamžitou situací, ale o výsledek širší, promyšleně­jší a dlouhodobě­jší koncepce, který souvisí s tím, že podnik pod současným vedením lépe než dříve reaguje na výzvy doby. Mezi ně patří nutnost zavádění moderních technologi­í a postupů a flexibilně­jší reakce na technologi­cké změny, zejména pak na nástup online komunikace. Tomuto nástupu předchozí management­y podniku nedokázaly uspokojivě čelit, natož ho pak využít ke svému prospěchu,“řekl Kovanda.

 ?? FOTO ČTK ?? Podnik loni vykázal ztrátu 363 milionů korun. Do roku 2021 se chce vrátit k zisku v řádu desítek milionů korun.
FOTO ČTK Podnik loni vykázal ztrátu 363 milionů korun. Do roku 2021 se chce vrátit k zisku v řádu desítek milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia