Lidové noviny

Ledovému vínu doba nepřeje

Nebude to špatný rok, odhadují vinaři letošní úrodu „Ledovku“z ročníku 2020 ale nikdo nechystá

- MIROSLAV PETR

Vyznavači speciálníc­h přívlastko­vých vín si budou muset nechat zajít chuť na ledové víno z letošní úrody. Vinaři prakticky žádné nevyrobí. „Ledovce“už totiž druhým rokem nepřeje počasí. Do toho přišel ještě covid, který už na jaře zkomplikov­al prodej vín loňského ročníku a teď v listopadu omezil odbyt mladých Svatomarti­nských vín jen na regály obchodů.

Loni plány na ledové víno zhatila mírná zima, potřebného poklesu teplot po dva dny na aspoň minus šest stupňů se téměř žádný pěstitel nedočkal. A letos drtivá většina na mrazy ani nečeká.

Deště a vlhké počasí v závěru sklizně ohrožují úrodu chorobami a plísní, takže hrozny na keřích si nikdo netroufne ponechat déle, než je nezbytně nutné. Čekat na větší mrazy je zbytečný hazard. Úrodu raději zpracují hned na tradiční vína, která prý z letošní sklizně nemusejí být špatná.

Fajnšmekry vyhledávan­é ledové víno, které díky lisování zmrzlých bobulí obsahuje výrazně vyšší množství přírodního cukru, je jedním z přívlastko­vých vín, kterými vinaři obohacují většinovou produkci. A vzhledem k náročné výrobě také za patřičnou cenu, zhruba třikrát vyšší, než kolik stojí klasika. Prodeje se počítají spíše na promile než procenta z celkové tuzemské spotřeby, která se ročně pohybuje kolem 200 milionů litrů. Z toho zhruba 60 milionů připadá na produkci domácích vinařů.

Parádní začátek, horší finiš „Letos s ledovkou ani nepočítáme. Počátek podzimu byl parádní, ale pak přišly deště a byli jsme rádi, že jsme stihli aspoň standardní sklizeň,“vysvětluje vinař Petr Marcinčák z Novosedel na Mikulovsku. Ledové víno nedělal ani loni. Nevyšlo to. Ale má prý ještě zásoby z dřívějška. A co se týče kvality letošní úrody obecně, není špatná. „Násada pěkná, výnosy slušné, pěkná aromatická vína,“popisuje ročník 2020.

Úroda se většinou sklízí každoročně v rozmezí od září do listopadu, vybrané keře s vhodnou odrůdou na ledové víno nechávají pěstitelé

na vinici často i do ledna. Ještě počátkem letošního roku takto vyhlíželi mráz například ve Šlechtitel­ské stanici vinařské Velké Pavlovice. Ani jim ale svatý Petr nakonec ledovku, v tomto případě z odrůdy André, nedopřál.

„Vlivem dešťů nejsou teď hrozny v potřebné kondici. Takže to zkoušet ani nebudeme,“přidává se manažer a technolog tohoto velkopavlo­vického vinařství Ondřej Konečný. Letošní úroda i podle něj ale jinak špatná nebude, na školní stupnici by ji ohodnotil známkou dvě minus.

Místo ledu sláma

Vhodný ráz počasí pro ledové víno je v posledních letech stále častěji vzácností a leckde se soustředí víc na „sesterské“produkty, třeba slámová vína s podobně vysokou cukernatos­tí. Mohou se sklízet hned. V jejich případě se odpařuje část vody z hroznů minimálně pod dobu tří měsíců sušením na slámě nebo na speciálníc­h rohožích.

Potíží letošního covidového roku je i nedostatek brigádníků. Zvlášť těch ze zahraničí, které často využívají tam, kde úrodu nesklízejí pomocí vinařských kombajnů, ale ručně. „Hlavně ke konci už to byl spíš boj o hrozny. Dostat je do sklepa v té kvalitě, na jaké si zakládáme, letos dalo opravdu hodně práce,“říká vinohradní­k Roman Slouk z vinařství Sonberk v Popicích na Břeclavsku.

Úrodu pro svou vyhlášenou slámovou Pálavu zde posbírali v přestávce deštivého počasí především díky dobrovolní­kům, svolaným v rychlé výzvě na sociální síti Facebook.

Vinaři se shodují, že letošek je pro všechny jedna velká výzva. Pro malé i velké. „Opatření při jarní vlně koronaviru zasáhla 90 procent vinařů, nejvíce ty, kteří mají odbyt v gastronomi­i anebo se orientují na turistický ruch. Podzim připravil vinaře o tržby z burčákovýc­h a svatomarti­nských slavností, nejspíš neproběhno­u ani vánoční večírky a trhy,“říká prezident Vinařské unie a šéf skupiny Bohemia Sekt Ondřej Beránek.

„Kvůli srážkám jsme v polovině října přerušili sklizeň a teď musíme zpracovat větší množství úrody v krátkém čase. Bude potřeba více práce ve sklepě, aby z hroznů vzešla špičková vína,“přidává se ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda.

Loni sklidili pěstitelé v celém Česku 68 tisíc tun hroznů. Kvalitou se jednalo o špičkový ročník, i když množstvím značně zaostal za 103,7 tisíce tun předešlého. inzerce

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ ?? Slámové místo ledového. Vinařství Sonberk na mrazy čekat nebude, místo „ledovky“vyrobí „slámovku“. Hrozny zde nesuší tradičně na slámě, ale na dřevěných roštech.
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ Slámové místo ledového. Vinařství Sonberk na mrazy čekat nebude, místo „ledovky“vyrobí „slámovku“. Hrozny zde nesuší tradičně na slámě, ale na dřevěných roštech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia