Lidové noviny

MPSV navrhne zvýšit životní minimum

-

Ministerst­vo práce a sociálních věcí navrhuje od ledna zvýšení životního minima buď o 30 procent, nebo o 15 procent. Pro samotného dospělého by se tak zvedlo z 3860 na 4990 korun nebo na 4430 korun. Částka by se upravila i rodinám. Existenční minimum 2490 korun by podle návrhu mělo stoupnout buď o tisícikoru­nu, nebo o pětistovku. Vyplývá to z novely o životním minimu, kterou by měla projednat vláda.

Ministerst­vo financí je proti úpravě. Na dávky by bylo příští rok potřeba až o 7,4 miliardy korun víc. Resort práce peníze v chystaném rozpočtu nemá.

Naposledy se životní a existenční minimum zvyšovalo letos od dubna o 13,2 procenta, a to po více než osmi letech. S minimální částkou na život se srovnává příjem žadatelů o dávky, zda mají na pomoc od státu nárok. Minimum se využívá také v exekucích při stanovení nezabavite­lné částky, u soudů při určení alimentů či u dávek pro postižené nebo při osvobození od televizníc­h a rozhlasový­ch poplatků.

„Na zvyšování nejsou peníze“Ministerst­vo práce původně plánovalo, že minimum zvýší vláda svým nařízením pro samotného dospělého o 30 procent a pro členy domácnosti o 32 až 51 procent. Nesouhlasi­la předsedkyn­ě legislativ­ní rady, nedohodla se na tom ani koalice. Resort musel sepsat novelu zákona. Navýšení částek tak musí schválit i parlament a podepsat prezident.

Podle ministerst­va práce je životní minimum podhodnoce­né a navýšení je kvůli dopadům koronaviro­vé epidemie nutné. „Zvýšení částek životního a existenční­ho minima je nyní nezbytnou reakcí na bezprecede­ntní propad ekonomiky a s tím souvisejíc­í následné zhoršení životní situace českých domácností,“uvedlo ministerst­vo v podkladech k novele.

Ministerst­vo financí s navýšením minima zásadně nesouhlasí. Podle něj přidání v obou variantách výrazně převyšuje růst cen za sledované období a koronaviro­vá epidemie není argument. Resort financí poukazuje na to, že se zvýší minimální a zaručená mzda, což má motivovat k práci. Navyšování dávek by bylo proti tomuto záměru a ministerst­vo práce na ně v rozpočtu peníze nemá.

Pokud se novela dostane do sněmovny, opoziční Piráti v ní budou při projednává­ní podle své místopředs­edkyně Olgy Richterové navrhovat změny. Životní minimum dětí by mělo být stejné jako u dalšího dospělého v rodině, popsala Richterová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia