Lidové noviny

Nepouštějt­e myš předčasně

- PAVEL MATOCHA

Série online turnajů Champions Chess Tour, které se účastní nejlepší šachisté světa, začala tuto neděli. O kvalitě startovníh­o pole svědčí i to, že na posledním místě byl po prvních pěti partiích bývalý vyzyvatel mistra světa Sergej Karjakin či že světová ratingová trojka Ding Liren byl až devátý. s ázerbájdžá­nským velmistrem Tejmurem Radžabovem.

Radžabov – Anton Guijarro Champions Chess Tour 2020

že bílý měl příležitos­t se blýsknout nečekanou obětí 35.Se7! Po čemž by černý ke své záchraně musel najít velmi neintuitiv­ní obranný tah 35...Vh6, který při online přenosu neviděl nikdo z komentátor­ů. Pointou po automatick­ém dobrání 35...Vxe7 je krásná varianta 36.f6! Sxf6 37.Jxf6+ Vxf6 38.Dc8+ s matem.

35...c5 36.f6 g6 37.hxg6 hxg6 38.Jxd6 Dxd6 ještě jednu příležitos­t zaperlit krásnou obětí, kterou divákům ukázala komentátor­ka Tania Sachdev: 39.Dxg6+! fxg6 40.f7+ Kf8 41.Sh6+ Ke7 42.f8D+.

39...Sxf6 Padá pěšec f6, chlouba bílé pozice, a černý svoji výhodu již nepustil a nečekaně si připsal celý bod.

Celou partii, stejně jako ostatní si můžete přehrát na serveru Chess24, kde také můžete dnes od 18 hodin sledovat dalších pět kol turnaje a vybrat si k tomu z tuctu komentátor­ských dvojic!

Z posledního kola prvního hracího dne stojí za pozornost i instruktiv­ní poziční destrukce juniorské světové jedničky Alírezy Fírúzdži rukou mistra světa Magnuse Carlsena (Carlsen ničím nehrozil, ale Fírúzdža neměl co hrát) a také koncovka věž a střelec proti věži z partie Santoshe Vidita s Anishem Girim, která ukazuje rozdíl mezi teoreticko­u remízou a praktickou prohrou.

Na závěr dnešní rubriky ještě kuriozita z partie Jana Něpomňašči­ho

s Carlsenem, která ukazuje na jedno specifikum online šachu – mistr světa prohrál kvůli prstové chybě na myši.

Něpomňašči­j – Carlsen Champions Chess Tour 2020

Mistr světa hrající černými kameny měl spoustu času a partii vyhranou na všechny způsoby. Chtěl dát šach dámou z pole b5, jenže pustil tlačítko myši o chvíli dříve...

38...Db4?? a okamžitě se vzdal. 1-0

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia