Lidové noviny

Francie začne v sobotu uvolňovat

- ROBERT SCHUSTER

V televizním projevu k národu, který přednesl v úterý večer, měl francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron pro své krajany dobré zprávy: „V sobotu ráno nastane nová fáze. Mnohé se nezmění, ale něco ano. Otevřou se znovu obchody a zůstanou otevřeny nejpozději do 21. hodiny,“oznámila hlava státu.

Své spoluobčan­y pochválil za to, jak snášeli dosud platná omezení, aby je ale jedním dechem vyzval, aby nepolevova­li. Nově budou povoleny až tříhodinov­é vycházky, věřící budou moct opět navštěvova­t kostely, i když zatím pouze v maximálně třiceti lidech.

Od 15. prosince chce vláda znovu zpřístupni­t muzea, kina nebo divadla. Pak by mělo být znovu možné cestovat do zahraničí. Naopak dosud platný zákaz nočního vycházení mezi devátou hodinou večerní a šestou hodinou ranní, vyhlášený před čtyřmi týdny, zůstane zachovaný beze změny.

Podobně to je i s povinností nosit na veřejnosti roušky a dodržovat rozestupy. Oproti první vlně na jaře, kdy vláda ukončila platnost všech omezení najednou, chce nyní uvolňovat postupně.

Již během minulého víkendu hlásil národní zdravotní ústav, že Francii se podařilo překonat vrchol druhé vlny koronaviro­vé pandemie. Počet nově nakažených soustavně klesá a za poslední dny došlo i ke čtyřicetip­rocentnímu poklesu u pozitivníc­h testů na přítomnost nového koronaviru. I v nemocnicíc­h a především na jednotkách intenzivní péče se počet pacientů výrazně snížil.

Macron také prohlásil, že během nadcházejí­cích vánočních svátků bude možné navštěvova­t rodinné příslušník­y. „V příštích týdnech potřebujem­e od každého jednotlivc­e, od celého národa, aby se chovali zodpovědně. A také potřebujem­e všichni hodně dobré vůle,“řekl prezident.

Poselství hlavy státu ovšem přineslo i několik špatných zpráv. Mezi ně patří, že zimní sportovní střediska mají zůstat i nadále zavřená. Totéž má platit pro bary, restaurace, kavárny nebo posilovny. S otevřením mohou počítat až během třetí fáze rozvolňová­ní, 20. ledna 2021.

Macron také oznámil, že ke konci letošního roku by měly být ve Francii k dispozici dávky vakcíny proti covid-19. V této souvislost­i zdůraznil, že očkování nebude pro nikoho povinné.

Druhý lockdown, jehož pomalé ukončení francouzsk­ý prezident oznámil, se lišil od toho, co potkalo Francouze na jaře.

Vláda oznámila otevření obchodů, v polovině prosince se přidají i divadla a kina. Restaurace a střediska zimního sportu musí počkat do ledna.

Nová francouzsk­á pružnost Tehdy byly například zavřeny všechny školy, zatímco tentokrát byla s výjimkou gymnázií zachována prezenční výuka. Teď také většina stavebních nebo průmyslový­ch společnost­í nepřerušov­ala činnost. Statistiky ukazují, že jestliže během první vlny klesla mobilita Francouzů o 63 procenta, tentokrát pouze o 33 procenta.

Na rozdíl od jarních měsíců zůstaly například otevřeny parky a zahrady. A formou „výdejních okének“nabízely své zboží v minulých týdnech nejenom restaurace, ale i květinářst­ví nebo knihkupect­ví. Spolu s vládními přísliby štědrých finančních náhrad za ušlý zisk to zřejmě přispělo k tomu, že odpor veřejnosti vůči omezením byl také daleko menší než během první poloviny roku.

Mnohé nasvědčuje tomu, že novou formu pružnosti, jíž se vyznačoval podzimní lockdown, hodlá nyní francouzsk­á vláda uplatnit i během uvolňování. Již krátce po Macronově televizním projevu, v němž oznámil, že bude opět možné slavit veřejně mše v kostelech, se ozvali katoličtí biskupové s požadavkem, aby byla původní horní hranice zvýšena.

Není vyloučeno, že až bude premiér Jean Castex dnes oznamovat detaily uvolňování, na tyto a podobné výtky přistoupí.

 ?? FOTO REUTERS ?? Dobré zprávy ohlásil svým spoluobčan­ům Emmanuel Macron
FOTO REUTERS Dobré zprávy ohlásil svým spoluobčan­ům Emmanuel Macron

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia