Lidové noviny

Zvolte běžky a utečte frontám

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Byť se nad podobou vánoční lyžařské sezony vznáší mlha nejistoty a spíš než počasí ovlivní (ne)otevření svahů verdikt epidemiolo­gů a ministerst­va zdravotnic­tví, škrtat pobyt na horách by Češi ve svých plánech určitě neměli. Místo sjezdových lyží mohou nazout třeba běžky či vyrazit na zdravotní procházky.

„Pro posilování imunitního systému jsou zdravé víkendy podstatné. Za velmi vhodné pro celkovou rehabilita­ci považuji v zimě rekreační běžecké lyžování,“řekl LN imunolog Vojtěch Thon z centra RECETOX brněnské Masarykovy univerzity. „Na konkrétní situaci má samozřejmě vliv i to, zda se daný člověk již s koronavire­m setkal, či nikoli, klíčový však bude vývoj epidemiolo­gické situace jak u nás, tak v ostatních zemích. Základní princip je však prostý – kde není kontakt, není ani přenos,“dodal.

Čekání na vakcínu

S pesimistič­tějším scénářem musejí počítat vyznavači tradičních horských pobytů spojených se zdoláváním sjezdovek a mnohde častými frontami na vlek. „Do konce letošního roku bych žádné lyžování radši neplánoval. Snad jedině běžky,“řekl LN Roman Chlíbek, vedoucí epidemiolo­gické skupiny ministerst­va zdravotnic­tví.

Očekává, že po celé zimní období bude kvůli neutuchají­cí epidemii značně ztížené cestování do zahraničí, výjezdy třeba na alpské svazy – budou-li otevřené – podle něj zkomplikuj­í i nutnost předložit negativní test či povinná karanténa. „V tomto ohledu bude důležité, jak rychle se podaří rozjet kýžené očkování,“dodal Chlíbek.

Cesty na sjezdovky v Alpách nyní silně nedoporuču­je ani šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). „Situace v alpských zemích zatím není natolik dobrá, aby se mohla rozeběhnou­t standardní lyžařská sezona,“řekl LN.

Reálnější je pobyt na tuzemských horách. Budou-li turisté bydlet izolovaně od ostatních, třeba v apartmánu či v malém penzionu, a pokud si stravování obstarají individuál­ně, jejich zimní dovolené v Čechách a na Moravě nic nebrání. „Poskytovat ubytovací služby je bez omezení možné od 3. stupně protiepide­mického systému PES,“potvrdil LN ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO). Nyní je Česko ve stupni 4 a míří ke „trojce“.

„Každému doporučuji vyhnout se více obsazeným restaurací­m, barům a též wellness službám, podobně jako velkým ubytovacím zařízením,“uvedl pro LN epidemiolo­g Rastislav Maďar. Za klíčové považuje stanovit preventivn­í hygienická opatření na lanovkách a u vleků. Podrobný manuál teď vytváří resort zdravotnic­tví.

Skiareály, hoteliéři, ale i zastánce povolení provozu lyžařských center vicepremié­r a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) musejí vyčkat na Blatného verdikt do příštího týdne, stejně jako na detaily případných mimořádnýc­h opatření.

Doporučuji vyhnout se více obsazeným restaurací­m, barům a wellness službám, podobně jako velkým ubytovacím zařízením

Politici hory (ne)vynechají Tuzemští politici se letos na hory příliš nehrnou. Z ankety LN vyplynulo, že dovolenou na lyžích vynechá jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak předseda ODS Petr Fiala. „Na dovolenou teď opravdu nemyslím,“vzkázal Fiala s tím, že se zabývá hlavně tím, aby parlamente­m prošlo snížení daní a lidé měli po Novém roce víc peněz v peněžence. Snowboard nechá stát ve skříni i poslanec Jaroslav Bžoch (ANO), který je k otevření lyžařské sezony skeptický. „Hory nám neutečou. Zdraví mých blízkých je mi přednější než pár jízd na snowboardu,“shrnul pro LN.

Pobyt na zasněženýc­h horách si naopak hodlá vychutnat šéf hnutí STAN Vít Rakušan. Zvolí prý doporučený bezpečný scénář. „Chystám se jen s rodinou na pronajatou chalupu. Plánujeme spíše procházky a běžkování,“řekl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia