Lidové noviny

Ostrá fáze války v Tigraji je na spadnutí

- ADDIS ABEBA

V severoetio­pském regionu Tigraj, kde žije asi šest milionů lidí, dochází palivo, peníze a potraviny, uvedla OSN s tím, že situace je vážná. Region zůstává odstřižen od zbytku země a v jeho hlavním městě Mekele se bezprostře­dně očekává zásah vládních vojsk, jež chtějí zatknout regionální vůdce.

Etiopský premiér Abiy Ahmed včera uvedl, že etiopská vojska zahájí konečnou fázi ofenzivy v Tigraji. Několik hodin předtím vypršelo ultimátum, aby se tamní regionální síly vzdaly. Podle zprávy OSN vydané noci na včerejšek dochází v regionu palivo a hotovost.

Vysídleno je více než milion lidí a jídlo pro téměř 100 000 uprchlíků z Eritreje dojde za týden. Více než 600 000 lidí, kteří se spoléhají na potravinov­ou pomoc, ji tento měsíc nedostalo. Silnice jsou zablokovan­é i v Mekele a Světový potravinov­ý program (WFP) tak nemůže ani vyvážet jídlo ze svých tamních skladů.

Současný konflikt propukl 4. listopadu, kdy premiér Abiy Ahmed vyslal do Tigraje armádu poté, co jeho vláda obvinila politickou stranu TPLF (Tigrajskou lidově osvobozene­ckou frontu) z krádeže zbraní na vojenské základně a ze zrady. Informace o průběhu bojů jsou velmi nejasné a zprávy z místa jsou těžko ověřitelné, protože v regionu je od začátku vojenské ofenzivy přerušeno telefonní a internetov­é spojení. Podle Reuters již v konfliktu podle neověřenýc­h informací přišly o životy tisíce osob. Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) varovala, že kroky, jež cíleně brání v doručení humanitárn­í pomoci, porušují mezinárodn­í humanitárn­í právo.

Ahmedův úřad tvrdí, že v oblastech Tigraje, které má pod kontrolou etiopská armáda, se už s distribucí humanitárn­í pomoci začalo. Včera premiér Abiy Ahmed oznámil, že armáda zahájí „konečnou fázi“ofenzivy. „Lhůta 72 hodin poskytnutá zločinecké skupině TPLF, aby se mohla vzdát v míru, nyní skončila a naše kampaň za prosazení práva dospěla do své konečné fáze,“uvedl. Civilisté podle něj budou ušetřeni a tisíce bojovníků TPLF se již vzdaly. Lídr TPLF Debretsion Gebremicha­el ale podle stanice BBC varoval, že příslušníc­i jeho jednotek „jsou připravení zemřít v boji na obranu našeho práva řídit region“. Odhaduje se, že vládci Tigraje mají k dispozici asi 250 tisíc mužů, část sil tvoří dobře vyzbrojení příslušníc­i lokálních milicí.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Uprchlíci z oblasti Tigraje využívají ke své cestě i osla
FOTO ČTK/AP Uprchlíci z oblasti Tigraje využívají ke své cestě i osla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia