Lidové noviny

Češi mají tři nominace na Grammy

-

Česká scéna se může hned třikrát zaradovat z nominací na prestižní ceny Grammy. V kategorii nejlepší sólo v klasické hudbě je to nahrávka českého dirigenta Jakuba Hrůši s houslistou Augustinem Hadelichem a Symfonický­m orchestrem Bavorského rozhlasu Bohemian Tales.

Hned dvě nominace si může připsat český v New Yorku žijící jazzový varhaník Ondřej Pivec. Jednu za album zpěváka Gregoryho Portera All Rise, v jehož kapele už sedm let hraje a s níž získal svoji první Grammy už v roce 2017, druhou pak za produkci a klávesové aranžmá singlu Sit On Down kapely The Baylor Project.

Fórek na Instagram

Pivec má z nominací radost. „S Gregorym (Porterem) jsme to trochu čekali, neboť získá nominaci od jisté doby téměř pokaždé, když něco vydá. Samozřejmě mě i celou kapelu to obrovsky potěšilo,“uvedl Pivec k nominaci na nejlepší R&B album. Druhá nominace ho ale šokovala. „Ta naše písnička Sit On Down vlastně vznikla jen tak z nudy jako fórek na Instagram! Oni se natočili, jak ve studiu blbnou, já to slyšel ráno cestou do koupelny a hned mě k tomu napadla ta výsledná aranž,“uvedl.

Potěšený je i dirigent Hrůša: „Naplňuje mě v poslední době trvale radostí a hrdostí, jakých prvotřídní­ch a celosvětov­ých úspěchů se dostává nádherné české hudbě. Dosahuje u lidí rozechvění, posluchači mají husí kůži, jsou dojatí a naplnění ryzím citem a obdivem,“uvedl. „A když tyto pocity mají i odborníci, je to ještě o to pozoruhodn­ější. Jsem opravdu šťastný, že můžu přispívat k slávě české hudby ve světě.“

České Grammy za Janáčka i Miami Vice

Grammy patří mezi nejvýznamn­ější hudební ocenění na světě. O nominacích a udílení cen rozhoduje na 13 000 členů Americké hudební akademie. Ocenění se uděluje zhruba v 80 kategoriíc­h. Poprvé se Grammy udělovaly začátkem roku 1959.

Českých umělců, kteří Grammy získali, je jen několik. Například v roce 1982 udělila akademie cenu za nejlepší operní nahrávku záznamu Janáčkovy opery Z mrtvého domu se sólisty Ivem Žídkem, Jiřím Zahradníčk­em a Václavem Zítkem, kterou dirigoval Charles Mackerras.

V roce 1986 dva gramofonky získal český rodák Jan Hammer, a to za nejlepší instrument­ální skladbu a popový instrument­ální výkon. V obou případech byla oceněna jeho hudba pro seriál Miami Vice.

Nominaci na Grammy získala před čtyřmi lety také například česká mezzosopra­nistka Magdalena Kožená s deskou Monteverdi v kategorii klasické vokální sólové album, cenu ale nakonec nezískala.

Vítězové budou vyhlášeni 31. ledna příštího roku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia