Lidové noviny

Prymula: Otevřel bych jen obchůdky

Epidemiolo­g nefandí rychlému uvolnění ekonomiky, restaurace a služby by ještě nechal zavřené

- MAGDALÉNA LANGOVÁ ROZHOVOR TÝDNE

Už zítra vláda rozhodne o tom, zda se Česko od pondělka přesune ze čtvrtého do mírnějšího, třetího stupně pohotovost­i v protiepide­mickém systému PES. To by mimo jiné znamenalo otevření obchodů či restaurací. Bývalý ministr zdravotnic­tví Roman Prymula, jenž nově působí jako poradce premiéra Andreje Babiše (ANO), by ale rozvolňova­l spíš pomaleji.

„Z dat zatím ještě nejsem přesvědčen o tom, že by pokles byl tak dramatický, abychom v pondělí mohli otevřít vše. Zastávám opatrnější přístup,“říká v rozhovoru pro LN epidemiolo­g.

Větší uvolnění ekonomiky by podle něj mělo nastat, až když bude Česko zhruba na tisícovce nových případů denně. Prymula uvedl, že k takovému číslu se přiblížíme v polovině prosince. Aktuálně se Česko pohybuje na hranici čtyř až pěti tisíců denních záchytů. „Když to pustíme na pěti tisících, je logické, že kontakty opět stoupnou. Mobilita může vést k tomu, že se zase budeme řítit do průšvihu,“varoval. Zároveň ale chápe politický tlak, který je obrovský.

„Dovedu si představit, že by se v první uvolňovací etapě otevřely malé obchůdky. Ty takovým rizikem nejsou,“uvedl k rozvolňova­cí strategii Prymula. Restaurace a služby by podle jeho úsudku měly zůstat ještě v koronaviro­vé stopce. Noční podniky a bary vidí ve vzdálené šedé mlze. Být na Prymulovi, Češi si na večerní drink a diskotéku zajdou nejdříve po Novém roce.

Epidemiolo­g upozorňuje také na fakt, že české zdravotnic­tví ještě není zcela zahojené a pořád má nad sebou covidový opar. „Když ho budeme stále zatěžovat koronavire­m, nebude mít kapacitu na odložené zákroky, jež je také potřeba realizovat,“řekl Babišův poradce pro zdravotnic­tví. I z toho důvodu by roušky na některých místech zanechal povinné minimálně do března.

Navíc ústenky podle Prymuly přinášejí další výhody, které uleví lékařům. „Díky nim bude výrazně ovlivněna chřipková epidemie. V této sezoně bude mnohem slabší, protože takto jsme se nikdy předtím nechránili,“dodal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia