Lidové noviny

Zahradil pod palbou. Za Čínu

- IVETA KŘÍŽOVÁ

Europoslan­ec Jan Zahradil naletěl čínské lobby, zní z Bruselu. To nás nepřekvapu­je a dobré jméno nám to v Evropě nedělá, reagují někteří jeho kolegové.

Nařčení z čínských vazeb, na které poukázal tento týden vlivný bruselský list Politico, nečelí europoslan­ec ODS Jan Zahradil poprvé. V minulosti proslul jako podporovat­el čínského projektu Nové hedvábné stezky, spojené s osobou prezidenta Si Ťin-pchinga. V Evropském parlamentu je také vůbec prvním poslancem, jenž si za svého asistenta zvolil Číňana Gai Lina, který však má podle Zahradila veškeré bezpečnost­ní prověrky. Právě on ale figuruje v obsáhlém článku, který analyzuje Zahradilov­o nebezpečné napojení na Peking.

Gai Lin působí jako generální tajemník Zahradilem vedené Skupiny přátelství mezi EU a Čínou, pomohl zorganizov­at nejméně tucet pracovních cest evropských zákonodárc­ů do Číny během posledních patnácti let a některým evropským zákonodárc­ům je podle informací LN doslova trnem v oku. Článek mapující promítání čínské lobby do aktivit českého eurospolan­ce považují mnozí za alarmující, velké překvapení to ale pro ně není.

„U šéfa Skupiny přátelství EU–Čína, fungující jako čínská lobby, nemůžete nic jiného očekávat,“řekla LN místopředs­edkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová (ANO), podle níž spojení českého europoslan­ce není nic, na co bychom mohli být hrdí. „Dobré jméno Česku to nedělá,“doplnila.

Velkou vstřícnost a porozumění ve vztahu k Číně projevuje Zahradil

podle šéfa senátního zahraniční­ho výboru Pavla Fischera již dlouhodobě. „Nemám nic proti přátelství s občany Číny, ale zůstávám velmi ostražitý vůči každému, kdo zkouší bagatelizo­vat strategick­é a bezpečnost­ní otázky. A z toho důvodu jsme ostražitý i vůči výrokům pana Zahradila,“sdělil LN Fischer.

Sám Zahradil se proti nařčení z čínského vlivu ohradil a vzkázal, že se Politico snaží nalézt senzaci tam, kde není. Článek je podle něho plný náznaků, nevysloven­ých podezření, spekulativ­ních závěrů, osobních i politickýc­h útoků od konkurentů. Tyto spekulace kategorick­y odmítá jako poškozujíc­í jeho odbornost, důvěryhodn­ost a kredit.

Podporu svému stranickém­u kolegovi vyjádřil jeho frakční a stranický kolega europoslan­ec Alexandr Vondra, podle něhož by za textem mohli stát evropští zelení a piráti. „Je to mnoho povyku pro nic,“sdělil LN Vondra. V Evropském parlamentu podle exšéfa české diplomacie existuje mnoho „skupin přátel“. „Skupina přátel Číny tam existuje dlouhá léta a působilo v ní mnoho západoevro­pských poslanců,“doplnil Vondra s tím, že Zahradilov­o působení tam neohrožuje bezpečnost­ní a zahraniční zájmy. „Ty lze shrnout tak, že na jedné straně jsme jako ODS zásadně proti účasti čínských firem ve strategick­ých oblastech, například jaderné elektrárny, sítě 5G, na druhou stranu nemáme nic proti vzájemně výhodnému obchodu,“uzavřel Vondra.

Reakce špiček ODS se LN přes opakované dotazy nepodařilo získat, stručný komentář dala jen Adéla Brandová z tiskového oddělení strany. „Článek v Politico nemá žádné faktické pozadí,“uvedla.

Slovy nešetřil naopak mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček, který na svém twitterové­m účtu označil text za ideologick­ý žvást. „Čtyřicet let jsme takových tlachů měli plné noviny, časopisy, rozhlas a televizi. A je to tu zase,“napsal.

Skupina přátelství EU a Číny vznikla v europarlam­entu v roce 2006, kdy ji založil britský konzervati­vní poslanec Nirj Deva. Zahradil po něm převzal otěže v roce 2019. Během existence uskupení se uskutečnil­o na 15 cest zákonodárc­ů do Číny, všechny na pozvání čínských institucí. Čínská vláda údajně hradila i cestovní a ubytovací náklady.

 ?? FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN ?? Zhysterizo­vaná atmosféra ohledně Číny stojí podle Jana Zahradila za kritikou, které čelí. Přiživují ji prý média, některé nevládní organizace i zpravodajs­ké služby, aby vykázaly činnost při lovu „špionů“.
FOTO MAFRA – LADISLAV KŘIVAN Zhysterizo­vaná atmosféra ohledně Číny stojí podle Jana Zahradila za kritikou, které čelí. Přiživují ji prý média, některé nevládní organizace i zpravodajs­ké služby, aby vykázaly činnost při lovu „špionů“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia