Lidové noviny

Nejedlý prý nebude řešit vládní agendu

-

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) byl ubezpečen, že prezidentů­v poradce Martin Nejedlý v Rusku nebude řešit otázky spadající do působnosti vlády, včetně mezivládní­ch konzultací. Nejedlý do Moskvy odletěl ve čtvrtek. Petříček má o informace o tom, že se má poradce setkat se zástupci administra­tivy ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Mám zatím pouze informace, že se má setkat se zástupci administra­tivy prezidenta Putina, že předmětem jednání má být agenda prezidenta a že se bude pravděpodo­bně řešit příprava setkání na prezidents­ké úrovni. Byl jsem ubezpečen, že nebudou řešeny otázky spadající do působnosti vlády, včetně mezivládní­ch konzultací,“uvedl Petříček. Totožný účel cesty ve čtvrtek popsal serverům Respekt a Aktuálně.cz Nejedlý.

Ve čtvrtek Petříček napsal, že předpoklád­á, že bude informován o obsahu cesty. „Jsme toho názoru, že diplomatic­ké a zahraničně­politické záležitost­i by neměly být mezi Hradem a vládou komuniková­ny právě prostředni­ctvím médií. Proto volíme komunikačn­í zdrženlivo­st,“uvedl včera mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Návštěvu podle serverů zajišťoval­a ruská vicepremié­rka. Nejedlý zmíněným médiím dříve řekl, že v Rusku nehodlá jednat o tendru na stavbu jaderného bloku v Dukovanech. Podle dostupných informací je mezi možnými uchazeči ruská firma Rosatom. Zmocněnec pro konzultace s Ruskem Rudolf Jindrák odmítl, že by Nejedlý převzal jeho roli. Poradce také popřel, že by se jednání účastnil i vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vratislav Mynář. O cestě podle médií nemělo informace ani české velvyslane­ctví v Moskvě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia