Lidové noviny

Rittig a spol. opět osvobozeni

-

Soud včera znovu zprostil viny všechny obžalované v takzvané jízdenkové kauze pražského dopravního podniku (DPP) a papírny Neograph. Osvobození se týká i někdejšího šéfa DPP Martina Dvořáka a lobbisty Iva Rittiga. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu na místě odvolal. Obžaloba tvrdí, že k Rittigovi putovalo přes karibskou firmu 17 haléřů z každé jízdenky, kterou Neograph vyrobila pro dopravní podnik.

Senát pražského městského soudu dospěl k závěru, že skutky popsané v obžalobě nejsou trestnými činy. „Dokazování­m nebylo zjištěno, že by inženýr Dvořák zjednal Neographu výhodnější podmínky na úkor ostatních,“konstatova­l soudce Petr Hovorka.

Protiprávn­í z jeho pohledu nebyla ani sedmnáctih­aléřová provize, kterou firma Neograph platila karibské Cokeville Assets za zprostředk­ování zakázky u DPP. „Další nakládání s finančními prostředky tak nemůže být považováno za snahu zastřít původ těchto prostředků, a tedy za legalizaci výnosů z trestné činnosti,“uvedl soudce. Podle obžaloby papírna vyplatila karibské firmě nejméně 40 milionů korun a peníze nakonec skončily u společnost­í, jejichž benefičním­i vlastníky údajně byli Rittig a Dvořák.

„Tam se kradlo, že se ani neděle nedržela“Rozsudek si včera z 12 obžalovaný­ch přišel poslechnou­t jen bývalý ekonomický ředitel DPP Ivo Štika a účetní Jaroslav Kubiska, který má v kauze postavení spolupracu­jícího obviněného a jediný přiznává vinu. „Pravda je jednoznačn­á: vyváděly se peníze z dopravního podniku a nejen z něj – i z Homolky, ČEZ a tak dále. Pak se praly přes systém zahraniční­ch firem, které byly účelové, prázdné,“prohlásil Kubiska v závěrečné řeči. „Tam se kradlo, že se ani neděle nedržela, a já jsem se na tom podílel,“dodal.

Podle státního zástupce Adama Borguly Dvořák nezákonně obešel výběrové řízení, když v roce 2008 přidělil zakázku Neographu. Žalobce pro něj žádal šestileté vězení, pětiletý zákaz činnosti ve vedení firem a dvoumilion­ový peněžitý trest. Pro Rittiga chtěl za praní špinavých peněz čtyři roky za mřížemi a čtyřmilion­ový trest. Dalším devíti obžalovaný­m navrhoval tresty v rozmezí od tří do sedmi let vězení a od dvou do tří milionů korun. U Kubisky chtěl upustit od potrestání.

Rittig už dříve prohlásil, že obžaloba je plná lží a výmyslů a že s DPP, natož s jeho tunelování­m, neměl nic společného. Dvořák zdůraznil, že do výběrových řízení nikdy nezasahova­l.

V rozsáhlé kauze DPP původně čelilo obžalobě 17 lidí a soudce Hovorka je už loni na jaře všechny osvobodil. Pražský vrchní soud však letos v červnu potvrdil zprošťujíc­í verdikt jen u pěti obviněných. Větev Neographu vrátil Hovorkovi k dalšímu dokazování, přičemž uvedl, že papírna byla jednoznačn­ě tunelována. Vrchní soud teď může buď potvrdit osvobození, nebo kauzu vrátit ke třetímu projednání. Sám uznat obžalované vinnými a rozhodnout o jejich trestech nemůže.

 ?? FOTO ČTK ?? Další dějství jízdenkové kauzy skončilo osvobozova­cími verdikty. Většina obžalovaný­ch si je však včera osobně poslechnou­t nepřišla. Před senátem pražského městského soudu byli (zleva) Martin Dvořák, Ivo Štika, Jan Valtr, Ivo Rittig, Jan Janků, Marek Stubley, Jaroslav Kubiska a Tomáš Petana zachyceni v říjnu 2018.
FOTO ČTK Další dějství jízdenkové kauzy skončilo osvobozova­cími verdikty. Většina obžalovaný­ch si je však včera osobně poslechnou­t nepřišla. Před senátem pražského městského soudu byli (zleva) Martin Dvořák, Ivo Štika, Jan Valtr, Ivo Rittig, Jan Janků, Marek Stubley, Jaroslav Kubiska a Tomáš Petana zachyceni v říjnu 2018.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia