Lidové noviny

Ninin sen žije, i když fond zchudl

Rodina se dál z výtěžku veřejné sbírky snaží uskutečnit projekt zemřelé dívky na výstavbu moderního domova pro seniory.

- MELANIE KRÝSLOVÁ

Jejím velkým snem bylo vybudování moderního domova pro seniory. Čtyřiadvac­etiletá studentka fyzioterap­ie Nina Hustedová se však jeho naplnění nedočkala. Počátkem listopadu policie našla její tělo v pražské oboře Hvězda bez známek života.

Vzápětí ale vznikla veřejná sbírka, jejíž výtěžek by měl sloužit k financován­í vysněného projektu. Ještě nedávno hlásila 14 milionů korun, ve středu se však obnos nečekaně ztenčil – ubylo deset milionů korun. „Jednalo se o finanční příslib, který se nakonec neuskutečn­il,“objasnila pro LN jedna z organizáto­rek sbírky Irena Brichta z Rotary Clubu.

Dar veřejnosti nyní obnáší zhruba čtyři miliony, nejvyšší jednotlivé částky se pohybují kolem 50 tisíc korun. „Teď se čeká na to, až rodina provede registraci a vznikne jejich nadační fond s Nininým jménem. Jakmile celá záležitost proběhne a budou zaregistro­vaní, jsme domluvení na tom, že veškeré peníze, které jsme skrze Rotary Club vybrali, jim převedeme,“objasnila Brichta. Doplnila, že sbírku ještě po dobu dvou měsíců nechají otevřenou, a pokud by někdo během té doby přispěl, prostředky rodině předají.

Projekt „Ninin sen“se nyní snaží naplnit její rodiče a sestra Anna, kteří se rozhodli i pomocí sbírky a nově zakládanéh­o nadačního fondu sehnat dostatek financí na to, aby domov seniorů nesoucí dívčino jméno vznikl. Podle Brichty rodina aktuálně řeší, kdo se bude o projekt starat, kdo bude ve vedení, jaké budou další kroky. „Víme, že se jedná o běh na dlouhou trať, ale to nás neodradí,“řekla Právu sestra zemřelé Anna.

„My jako Rotary Club pouze předáme peníze, zbytek je na rodině, bližší informace o následných postupech nemáme,“dodala Brichta. Podle ní se však na rodinu Hustedovou obrátili lidé nejen z Česka, ale také ze zahraničí, dokonce je oslovili architekti z Dánska. Kromě finančních prostředků jim lidé nabízeli například poradenstv­í, rodinu kontaktova­li i městské části v Praze.

„Zatím nebudu předbíhat, bližší informace poskytneme během následujíc­ího týdne, kdy už budeme mít jasnou vizi a postup, jakým se budeme ubírat dál,“řekl na dotaz LN Ninin otec.

Veřejná sbírka získala mezi lidmi velký ohlas. Oslovil je příběh, se kterým se sbírka pojí, a tragické úmrtí díky. „Když Nině a její sestře Aničce umírala v Dánsku babička, pomáhaly v tamním domově pro seniory, kde byla babička umístěna. Ninu fungování zařízení velice oslovilo a chtěla postavit domov důchodců, který by fungoval na podobném principu i tady v Česku,“napsala rodina v úvodním textu projektu Postavme domov důchodců Niny Hustedové! Splňme její sen! na webu Darujme.cz, kam do včerejšího večera přispělo zhruba pět tisíc dárců.

Kromě studia fyzioterap­ie se Nina aktivně zapojovala do činnosti YMCA, tedy Křesťanské­ho sdružení mladých lidí. V rozhovoru, který poskytla společně se svou kamarádkou v červenci 2019 pro Radio Prague Internatio­nal, uvedla, že se v organizaci, již po revoluci podporoval i Václav Havel, angažovala od šestnácti let.

Dívka zemřela násilnou smrtí v pátek 6. listopadu, okolnosti se zatím nepodařilo objasnit. Byla naposledy viděna s kamarádem Janem, ten ale ve stejný den spáchal sebevraždu – skočil pod projíždějí­cí metro. Policie nevyloučil­a, že spolu obě události souvisejí. Dívka byla podle vyšetřovat­elů zavražděna.

desetitisí­ce korun.

 ?? FOTO FACEBOOK.COM/ANNA HUSTED ?? Odkaz mrtvé dívky.
Jen chvíli po uvedení sbírky se na jejím kontě začaly scházet
FOTO FACEBOOK.COM/ANNA HUSTED Odkaz mrtvé dívky. Jen chvíli po uvedení sbírky se na jejím kontě začaly scházet

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia