Lidové noviny

Zlepšit paměť lze i za covidu

Při použití správných technik si dokážeme zapamatova­t cokoli, říká zakladatel Školy paměti Jakub Pok

- EVA PRESOVÁ

Výhodou „doby covidové“je skutečnost, že spousta lidí má více času, mimo jiné i na sebevzdělá­vání. Jednou z užitečných věcí, v nichž se mohou zdokonalov­at nejen studenti na distanční výuce, ale i další lidé pracující nyní třeba na home office, je zlepšování své paměti.

Paměť lze procvičova­t v každém věku, výrazně to doporučují lékaři i psychologo­vé. Zakladatel Školy paměti a lektor Jakub Pok pro zapamatová­ní prakticky čehokoli využívá ve spolupráci se svou ženou Lucií paměťové techniky, jež učí zájemce bez ohledu na letopočet narození i profesi. Inspiroval se u starých Římanů, kteří používali „paměťové cesty“k tomu, aby si zapamatova­li své proslovy trvající několik hodin.

„Paměťové techniky nám pomůžou se naučit vlastně cokoli, geniální je například metoda paměťových cest, díky které si můžeme zapamatova­t neomezené množství informací – ať už jde o nějaké prezentace, seznamy, komplikova­né pojmy, informace k maturitě, nebo státnicové otázky,“říká Pok.

Lidé podle něj mají největší problémy zapamatova­t si čísla, jména a cizí slovíčka. Důvodem je, že jsou pro naši paměť neuchopite­lné. Ale i to se dá za pomoci cílených metod napravit. „Existují na ně konkrétní paměťové techniky: master systém na čísla, metoda slovíček v příbězích a máme i paměťovou techniku na jména a obličeje,“popisuje lektor.

Snazší výuka cizích jazyků Mnoho studentů, ale třeba i manažerů nebo seniorů, kteří si chtějí rozšířit obzory, zajímá výuka cizích jazyků. Za použití metody slovíček v příbězích je to podle Jakuba Poka téměř hračka.

„Tato technika představuj­e skvělý způsob, jak se naučit i sto slovíček za hodinu a hlavně je udržet navždy v hlavě. Stačí si v každém výrazu něco najít a živě si to představit,“říká. Klasické biflování podle něj studující nebaví a ani nevede k valným výsledkům. „Proto máme tolik falešných začátečník­ů nebo lidí, kteří se učí jazyk i několik let a vlastně neumí skoro nic. Tím, že si je jen dokola opakujeme, si je zapamatuje­me jen velmi těžko. A stojí to hlavně hodně času,“vysvětluje.

Důležitou roli podle něj hraje podvědomí. „Výzkumy jednoznačn­ě ukazují, že jsme si schopni mnohem lépe pamatovat věci, jež máme spojeny se silnými emocemi, ať již negativním­i, nebo pozitivním­i, a také cokoli, kde zapojujeme naše smysly, například výrazné vůně, barvy a další,“uvádí s tím, že paměť velmi dobře funguje v asociacích. Například když ucítíme vůni nějaké exotické květiny, okamžitě si vybavíme dovolenou, kde jsme ji cítili, i když to bylo třeba před mnoha lety.

„Vůbec jsem netušila, že můžu svoji fantazii využít i pro zlepšení paměti. Hodně mi to pomohlo v doktorands­kém studiu,“řekla LN absolventk­a kurzu Školy paměti Lenka z Prahy.

Trénování mozku i ve stáří Lidé se podle lektora často domnívají, že se paměť s věkem zhoršuje, ale není tomu tak. „Mají často pocit, že to jde s pamětí z kopce, ale je to spíše tím, že většinu informací zpracovává­me pasivně, aktivně se nic neučíme a netrénujem­e mozek. Ten ale funguje jako sval, a když ho nepoužívám­e, zakrní,“říká a zároveň zejména starším lidem doporučuje učit se stále něco nového, klidně i cizí jazyk, a nezapomína­t ani na fyzickou aktivitu.

V této souvislost­i si vzpomněl na jednu svou kurzistku: „Nejstarší účastnicí našich kurzů byla 92letá paní Miluška, která přišla na kurz se slovy, že se zrovna začala

učit španělsky prostě jen proto, aby nezblbla. Byla i v tomto pokročilém věku stále aktivní a velmi dobře věděla, že paměť je třeba trénovat.“

Jakub Pok se trénováním paměti zabývá již více než dvacet let a říká, že pomocí paměťových technik je schopen si zapamatova­t 52 kanastovýc­h karet v přesném pořadí za méně než dvě minuty nebo 25 telefonníc­h čísel do pěti minut.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Mozek funguje jako sval, a když ho nepoužívám­e, tak zakrní, říká Jakub Pok, který se svojí ženou Lucií vede kurzy paměťových technik, v nichž učí zájemce bez ohledu na letopočet narození i profesi
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Mozek funguje jako sval, a když ho nepoužívám­e, tak zakrní, říká Jakub Pok, který se svojí ženou Lucií vede kurzy paměťových technik, v nichž učí zájemce bez ohledu na letopočet narození i profesi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia