Lidové noviny

Jed v Bečvě: politici odmění svědka havárie

- VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ

Náměstkyně zlínského hejtmana Hana Ančincová (Piráti) a poslanec Petr Gazdík (STAN) nabídli 100 000 korun svědkovi, který pomůže odhalit viníka ekologické havárie na Bečvě. V září řeku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku otrávil kyanid.

Politici jsou připraveni dát peníze ze svých odměn člověku, jehož informace povedou k vyřešení případu. Ančincová vyzvala případného svědka, který má informace o původci neštěstí, aby se nebál kontaktova­t policii, případně se obrátil na ni či Gazdíka, ať už osobně, nebo na e-mail becvuresim­eted@gmail.com. „Věřím, že by mu mohl být přidělen rovněž status utajeného svědka, pokud by k tomu byly splněny podmínky,“uvedla.

Brabec: Ať jsou vyšší pokuty Přímo ve Valašském Meziříčí včera jednal ministr životního prostředí Richard Brabec se starostou Robertem Stržínkem (ANO), policií, hasiči, rybáři, zástupci České inspekce životního prostředí i Povodí Moravy. Ze schůzky vyplynulo, že by na Bečvě měl být trvalý monitoring kvality vody. V plánu je i vytvoření seznamu všech výpustí do toků a vyjasnění kompetencí složek zasahující­ch při událostech, jako byla právě ekologická havárie na Bečvě.

Podle Brabce jsou stále staré výpusti, které nejsou evidované. „Ideální je mít takzvaný rodný list každé výpustě i s tím, kam ústí, a jaké látky jsou potenciáln­ě znečišťují­cí nebo škodlivé na druhém konci výpustě,“uvedl. Seznam by měl vzniknout celostátně, podle Brabce se na něm začne hned pracovat. „Je tristní, že my jako starostové nevíme, jaké podniky co vypouštějí do jakých kanálů, s jakými látkami pracují. Některé informace mají hasiči, některé vodoprávní úřady, některé krajské hygienické stanice nebo kraje,“uvedl starosta Stržínek.

Brabec chce také navrhnout zvýšení horní hranice sankcí ve vodním zákoně z pěti na 50 milionů korun.

Kyanid vypustil do řeky Bečvy neznámý pachatel 20. září, případ stále vyšetřují vsetínští kriminalis­té, kteří čekají na výsledky znaleckých posudků. Závažná ekologická havárie postihla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Podle odborníků kyanid poškodil celý vodní biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy na 40 kilometrec­h toku. Do kafilerie odvezli rybáři ze zasažené oblasti více než 40 tun ryb.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia