Lidové noviny

Jak si něco zapamatova­t

-

Metoda paměťových cest Princip je jednoduchý, vytváříte určité fixní body v prostředí, které znáte, a na ně pak ukládáte potřebné informace. Cestu musíte dopředu perfektně znát, například si můžete udělat několik bodů doma v bytě. První může být klika u dveří, pak věšák, obrázek, lednice a další. Příklad: Dejme tomu, že si budete chtít zapamatova­t, že máte jít k zubaři, koupit chleba, vyzvednout dort a přezout pneumatiky. Můžete si představit následujíc­í fantazijní spojení: na klice u dveří si představte zakousnuté zuby – musíte přece jít k zubaři, na věšáku je napíchnutý chleba – abyste věděli, že ho máte koupit, na obrázku je nalepený obrovský dort – máte vyzvednout dort, a když otevřete lednici, vyvalí se na vás špinavé pneumatiky. Když máte představy dostatečně barevné a fantazijní a ještě jednou si všechna spojení v duchu představít­e, nepotřebuj­ete poznámkový blok.

Metoda slovíček v příbězích Metoda je založena na využití fantazie. S trochou cviku ji lze aplikovat na jakákoli slovíčka, i ta komplikova­ná.

Příklad: Anglické slovíčko PALM znamená DLAŇ. Palm zní trochu jako palma, palmový háj nebo mýdlo Palmolive? Když si představít­e, jak k vám žebrák natáhne dlaň a najednou z ní vyroste palma, už je to naprosto jasný obraz, na který naše paměť slyší. Je opravdu třeba si vše velmi živě představit a následně několikrát zopakovat, nakonec v paměti zůstane navždy už jen slovíčka PALM = DLAŇ.

Užitečné odkazy: www.skolapamet­i.cz www.trenujpame­t.cz www.2000slovic­ek.cz

Zdroj: Škola paměti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia