Lidové noviny

Trump slíbil, že vyklidí Bílý dům

Americký prezident stále neuznal porážku. Slíbil však, že odejde, pokud sbor volitelů potvrdí Bidenovo vítězství.

- ŠTĚPÁN HOBZA

Na Den díkůvzdání prezident Trump absolvoval tradiční telefonát s americkými vojáky, kteří se nacházejí bez rodin na vojenských základnách. „Šťastné svátky, pane prezidente… a ať vám to dál střílí na golfovém hřišti!“řekl mu jeden z nich. „To se nebojte,“reagoval prezident. „Vy jste taky golfista? To je skvělé. Je to vlastně jediný způsob cvičení.“Smích ostatních vojáků.

Snad to bylo sváteční náladou, že se prezident po třech týdnech rozhodl odpovídat i na otázky novinářů. Nejen to, mluvil přes půl hodiny a byl rozhodně v ráži. Skoro jako by to byl ten starý Trump. „Takhle se mnou už nikdy nemluvte,“řekl jednomu reportérov­i. „Já jsem prezident Spojených států a vy jste nula.“

Prezident nejprve pochválil „chytré“Kanaďany za to, že nepoužívaj­í sčítací systém Dominion (jedná se o kanadskou společnost – pozn. red.), který do značné míry viní ze své porážky. Demokrati jeho prostředni­ctvím měli dle Trumpa „otáčet“výsledky a snad měly být ve hře i cizí mocnosti – dle Trumpových právníků především Čína a Venezuela. Dostalo se však i na ožehavé téma prezidento­va budoucího stěhování z Bílého domu.

„Ano, odejdu (pokud prohraju), a vy to víte,“odpověděl na dotaz jedné reportérky. „Ale uvidíte, že do 20. ledna (dne prezidents­ké inaugurace – pozn. red.) se stane ještě spousta věcí. Došlo k obrovskému podvodu a vyšlo to najevo. Jsme jako země třetího světa.“

Prezident zopakoval, že nevěří, že mohl prohrát republikán­skou Arizonu a Pensylváni­i, kde rezonovala jeho podpora těžby ropy. Zpochybnil také skutečnost, že by Joe Biden mohl překonat Baracka

Obamu u černošskýc­h voličů, jak se dle statistik stalo.

Kdy bude jasno?

Trumpova podmínka pramení z faktu, že o Bidenově vítězství ještě oficiálně jasno není. Americké volby totiž přísně vzato dosud neproběhly. Stane se tak až 14. prosince, kdy za jednotlivé kandidáty vhodí svůj hlas tzv. volitelé. Celkem jich je 538, k vítězství jich kandidát potřebuje 270. Joe Biden si jich předběžně zajistil 306 – stejně jako Donald Trump před čtyřmi lety – nebude je však mít jisté dřív, než všechny státy potvrdí (certifikuj­í) své výsledky. Zatím tak učinilo pouze 26 z 50 z nich. Nejdéle se bude čekat na Kalifornii, která má čas až do 11. prosince. Dokonce ani potom nebude o výsledku definitivn­ě rozhodnuto. Existuje totiž fenomén tzv. nevěrných volitelů. Ti se občas rozhodnou vhodit hlas jinému kandidátov­i, než kterého jim určili voliči. Donald Trump tak v roce 2016 přišel o dva, a Hillary Clintonová dokonce o pět hlasů. V některých státech to sice zakazuje zákon, není ho však možno jakkoli vymáhat.

Volební systém je ve Spojených státech předmětem dlouhodobý­ch debat. Zejména demokratům vadí, že jakkoli zpravidla vyhrají volby v celkovém součtu hlasů, na zisk prezidents­tví to často nestačí kvůli rozdílné „volitelské síle“jednotlivý­ch států. To se stalo jak Alu Goreovi v roce 2000, tak Hillary Clintonové v roce 2016. Množí se debaty o přidání Portorika, jehož občané se doposud na politice nepodílí, ačkoliv spadá pod USA. Nejradikál­nější hlasy jsou pro zrušení sboru volitelů jako takového, což se však zdá nepravděpo­dobné, poněvadž ho chrání americká ústava.

Předání moci

V mezičase nařídil prezident Trump spolupráci státní správy s Joem Bidenem. Ve čtvrtek dokonce v nestřežený moment vyslovil spojení „Bidenova administra­tiva“, kterou již začal předběžně kritizovat za odklon od jeho politiky „Ameriky na prvním místě“. Biden už každý den dostává prezidents­ký bezpečnost­ní briefing a pokračuje v sestavován­í svého vládního týmu. Zatím sahá téměř bez výjimky po velmi zkušených státních úřednících, z nichž většina už pracovala pro Obamovu administra­tivu nebo přímo pro něj. Čelí za to kritice nejen republikán­ů, ale též progresivn­ího křídla Demokratic­ké strany, které by ve vládě raději vidělo levicovějš­í politiky.

Navzdory mediálnímu ruchu se však největší politická bitva současnost­i vůbec neodehrává ve Washington­u. Pozornost všech se upírá k Georgii, kde 5. ledna proběhne druhé kolo senátních voleb, jež rozhodne o tom, kdo bude držet většinu v Senátu. To nakonec určí i povahu Bidenova prezidents­tví.

 ?? FOTO REUTERS ?? Předání úřadu se Donald Trump nevyhne. Nyní alespoň připustil, že k němu příští rok skutečně dojde.
FOTO REUTERS Předání úřadu se Donald Trump nevyhne. Nyní alespoň připustil, že k němu příští rok skutečně dojde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia