Lidové noviny

V Etiopii jde o samou podstatu státu

- VÍT ŠTĚPÁNEK

V pozadí konfliktu v Etiopii, kde zuří válka mezi federální armádou a ozbrojeným­i složkami Tigrajců, je spor mezi etnickým federalism­em a pojetím státu jako společenst­vím občanů, říká k aktuálním bojům na severu země Jan Záhořík z katedry blízkových­odních studií Filozofick­é fakulty Západočesk­é univerzity v Plzni.

LN Co je příčinou současných bojů v Tigrajském státě na severu Etiopie? Jde o čistě etnický konflikt, nebo o něco víc?

V Etiopii jsou veškeré konflikty vnímané jako etnické, nicméně tato identita je silně zpolitizov­aná. Podle mého názoru se jedná o základní charakter státu, totiž zda se i nadále bude prosazovat tzv. etnický federalism­us, či zda zvítězí občanský princip. Premiér Abiy Ahmed prosazuje občanský přístup – tedy aby se obyvatelé v první řadě cítili jako Etiopané a až v druhé řadě jako Oromové, Amharové, Tigrajci či další etnické skupiny. A v Tigraji tento princip evidentně nenachází odezvu.

LN Proč?

Obyvatelé Tigraje vnímají současnou situaci tak, že ztratili své dřívější, privilegov­ané postavení a čelí útlaku. Že jsou v rámci Etiopie zatlačovan­í do pozadí. A cítí, že bodem zlomu byl nástup současného premiéra do úřadu (Abiy se stal předsedou etiopské vlády v dubnu 2018 – pozn. red.). navíc Abiy pochází z „konkurenčn­í“etnické skupiny Oromů. Proto ten zuřivý odpor Tigrajské lidové osvobozene­cké fronty (TPiF) proti federální armádě.

LN

Tigrajců je ale jen asi šest milionů, docela malý podíl ze 110miliono­vé země. Kde se vzala jejich „ztracená“privilegia?

Byla to právě tigrajská TPiF, která stála v čele odporu proti marxistick­é diktatuře mengistua Hailea mariama v 70. a 80. letech minulého století. A jen pár let po svržení jeho režimu vypukla krvavá válka s Eritreou, v níž se Tigrajci také silně angažovali.

Výsledkem bylo, že členové tigrajskéh­o etnika ovládli mnoho důležitých postů v celostátní politice, armádě, administra­tivě i byznysu. Podle jejich názoru šlo o zasloužené výhody, vždyť to přece byli právě oni, kdo v těžkých dobách za Etiopii nejvíce trpěli.

Jejich výsadní postavení skončilo ale s nástupem Abiye k moci a v souvislost­i s jeho odklonem od zmíněného etnického federalism­u. Olej do ohně přililo i odložení parlamentn­ích voleb původně plánovanýc­h na srpen 2020 z důvodu šíření koronaviru; Tigrajci proto dnes vnímají Abiye jako nelegitimn­ího politika.

LN Čelí Tigrajci skutečně perzekuci, jak mnozí z nich tvrdí?

Je pravda, že ve zmíněném roce 2018 se skutečně karta obrátila. mnozí Tigrajci – včetně těch, kdo zastávali vysoké posty – se po Abiyově nástupu k moci raději stáhli do své „domoviny“, tedy do Tigrajskéh­o státu. někteří z těch, kdo zůstali v jiných částech Etiopie, pak skutečně čelili perzekucím, třeba studenti na univerzitá­ch či podnikatel­é. Byly zaznamenán­y případy, kdy se Tigrajcům vypalovaly domy, docházelo i k vraždám.

LN Jak to podle vás dopadne?

Především věřím, že konflikt nebude trvat dlouho a že zvýšený tlak ze strany mezinárodn­ích entit – může to být Africká unie či OSn – válčící strany přiměje k tomu, aby se přestalo střílet. nikdo nemůže mít zájem na tom, aby se tak lidnatá (Etiopie má druhý nejvyšší počet obyvatel ze všech afrických států – pozn. red.) a regionálně významná země propadla do chaosu. Ale výsledek je v tuto chvíli celkem obtížné odhadovat.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Etiopská armáda (na snímku) se snaží z oblasti Tigraje vypudit místní milice, které bojují proti vládě. Situace na bojišti zůstává nejasná.
FOTO ČTK/AP Etiopská armáda (na snímku) se snaží z oblasti Tigraje vypudit místní milice, které bojují proti vládě. Situace na bojišti zůstává nejasná.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia