Lidové noviny

Dillí kampaní apeluje na řidiče, aby vypnuli motory

- ONDŘEJ HUDEC

mezinárodn­í studie vydaná v odborném časopise Cardiovasc­ular Research zjistila, že znečištěné ovzduší přispělo k patnácti procentům úmrtí pacientů s covidem-19. míra se ale mezi světovými zeměmi liší. mezi oblasti se silně znečištěný­m ovzduším patří druhé největší indické město Pillí. Jeho úroveň je zde dlouhodobě velmi špatná.

místní orgány se to snaží změnit. „Bylo vypozorová­no, že často nevypínáme motory vozidel, když čekáme na semaforech. Cílem kampaně Red iight On, Gaadi Off (když se zapne červená, vypni vozidlo – pozn. red.) je v tomto ohledu přinést změnu chování. Pomůže to snížit znečištění ovzduší,“uvedl na tiskové konferenci Arvind Kejriwal, první ministr oblasti Pillí. „V Pillí je registrová­no přibližně deset milionů vozidel. I když by se kampaní řídil pouze jeden milion z nich, odborníci naznačují, že to může snížit emise částic polétavého prachu Pm10 o 1,5 tuny ročně a emisí částic Pm2,5 o 0,4 tuny ročně,“dodal Kejriwal.

Volnoběh (čekání na dopravní signál se zapnutým motorem) spotřebuje více paliva než normální jízda. V průměru zůstane auto na volnoběh přibližně 15 až 20 minut denně a za tuto dobu vyčerpá nejméně 200 ml paliva. Řidič tak může ušetřit přes dva tisíce korun ročně jen tím, že se vyhne volnoběhu. „Covid-19 vedl k utrpení lidí, zajistěme, aby znečištění pro nás situaci ještě nezhoršilo,“dodal Kejriwal.

Zelená ekologii

Ovzduší v Pillí zhoršuje i spalování dřeva a dalších materiálů v sousedních indických státech. S tím toho však indické velkoměsto moc nenadělá, rozhodlo se proto řešit alespoň vnitroměst­ské zdroje škodlivých emisí. Kromě kampaně nabádající k vypnutí motorů se Pillí rozhodlo též podporovat výsadbu nových stromů, elektromob­ilitu nebo ekologičtě­jší nakládání s organickým­i odpady namísto jejich pálení.

Podle ministra životního prostředí Pillí Gopala Raie má kampaň potenciál snížit znečištění z vozidel o 15–20 procent. „Aby tato kampaň fungovala z hlediska změny chování, je velmi důležité zajistit, aby dopravní semafory měly časovače a aby časovače byly funkční. několik průzkumů ukázalo, že snížení používání volnoběhu může vést k úsporám energie a méně toxickému vystavení škodlivým částicím, uhlovodíků­m a oxidům dusíku,“komentuje tamní snahu Anumita Roychowdhu­ryová, výkonná ředitelka Centra pro vědu a životní prostředí.

mukti Advaniová, hlavní vědecká pracovnice Centrálníh­o výzkumného ústavu pro silniční dopravu (CRRI), k tomu dodává: „Vypnutí motorů sníží spotřebu paliva, protože čekání na jakýkoli dopravní signál může trvat déle než 20 sekund.“V roce 2018 provedl CRRI společně s Asociací pro výzkum ropy osvětovou kampaň o volnoběhu a po dobu šesti měsíců zkoumal sto křižovatek ve městě. Poporučuje se, aby takové osvětové kampaně byly prováděny pravidelně. „Pro lepší výsledky by měl být správně umístěn odpovídají­cí počet časovačů,“uvedla Advaniová s odvoláním na výsledky průzkumu. Pillí však podle ní musí najít ještě další způsoby, jak bojovat se znečištění­m. Snížit hlavně počet soukromých vozidel a zajistit lepší veřejnou dopravu.

Hlavní ministr indického Dillí Arvind Kejriwal zahájil novou kampaň proti znečištění ovzduší, která obyvatele města nabádá k vypínání motorů svých vozidel během čekání na semaforech.

„Aby kampaň fungovala, je důležité zajistit, aby dopravní semafory měly časovače.“

 ?? Patří mezi hlavní problémy indických měst FOTO REUTERS ?? Špinavý vzduch
Patří mezi hlavní problémy indických měst FOTO REUTERS Špinavý vzduch

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia