Lidové noviny

Fondy inflaci neporazí

Jak Češi spoří na důchod

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Více než třem milionům Čechů jejich penzijní spoření prodělává. Výnosy z méně rizikových nástrojů, v nichž investují transformo­vané fondy, jsou totiž nižší než inflace.

Jak moc vydělá Čech v porovnání například s Nizozemcem v penzijních fondech, lze ukázat na modelovém příkladu. Oba začali v roce 2004 na stejné startovací čáře. Jak český, tak nizozemský klient měl ve fondu naspořeno 100 tisíc korun. Pro zjednoduše­ní předpoklád­ejme, že se v čase nemění kurz koruny k euru.

Dle Organizace pro ekonomicko­u spolupráci a rozvoj (OECD) přinášely fondy v Nizozemsku v posledních patnácti letech každoroční průměrné reálné zhodnocení, tedy to po započtení inflace, 4,8 procenta, v případě těch českých to bylo -0,2 procenta. Českému střadateli tedy zbude po patnácti letech v reálném vyjádření z původních 100 tisíc jen 97 tisíc korun. Klient nizozemské­ho penzijního fondu má přes 200 tisíc korun.

Nízké riziko, nízký výnos „Důvodem je velký objem prostředků v transformo­vaných fondech,“tvrdí Jakub Vintrlík z ministerst­va financí. Do těchto fondů spoří klienti, kteří uzavřeli smlouvu o penzijním připojiště­ní do konce roku 2012 a nelze do nich již vstupovat. Dle zákona musí transformo­vané fondy klientům garantovat roční nezáporné zhodnocení. Proto se nepouštějí do velkého rizika.

„Pokud by byl transformo­vaný fond v minusu, rozdíl do nuly by klientům musela dorovnat penzijní společnost,“upřesňuje Petr Brabec. Proto tyto fondy investují velmi konzervati­vně, tedy hlavně do státních dluhopisů. Jak vyplývá ze statistik ČSÚ, loni dosáhly transformo­vané fondy zhodnocení od 0,6 procenta do 1,75 procenta. Pokud odečteme inflaci ve výši 2,8 procenta, pak všichni jejich střadatelé prodělali. Přestože obdobných výsledků dosahují transformo­vané fondy roky, zůstává v nich 3,2 milionu Čechů.

Ve III. pilíři ke konci září 2020 spořilo 4,414 milionu lidí.

V účastnický­ch fondech spoří 1,264 milionu lidí, letos přibylo 107 tisíc účastníků. Objem příspěvků vzrostl na 71,829 miliardy korun.

V transformo­vaných fondech spoří 3,169 milionu účastníků, o 131 tisíc méně než na konci roku 2019. Objem penzijních úspor v transformo­vaných fondech vzrostl na 443,591 miliardy korun.

Od roku 2013 mohou zájemci o spoření v penzijních fondech investovat do takzvaných účastnický­ch penzijních fondů. Do nich lze převést prostředky i z transformo­vaných fondů. V účastnický­ch fondech si na důchod spoří 1,2 milionu lidí. Zákon negarantuj­e žádné zhodnocení, každý klient se může rozhodnout pro jednu z investiční­ch strategií. Ty se liší mírou rizika a samozřejmě platí, že vyšší míra rizika je spojena s možností vyššího zhodnocení.

„Kdo zvolí dynamické fondy, ten si vydělá na penzi nejvíc, ale s tím, že vývoj jeho zhodnocení bude během let oscilovat mezi hubenými a tučnými roky,“vysvětluje Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společnost­í ČR. Dodává, že zatím vždy případné ztráty dokázal trh rychle odmazat. V loňském roce dosáhly dle ČSÚ účastnické fondy zhodnocení od 1,2 procenta do 25,31 procenta.

Analýzy OECD, které mapují výkonnost penzijních fondů, vyznívaly pro Česko již dříve podobně jako ta aktuální. Paradoxem je, že stát takto nevýkonný systém velkoryse podporuje. Na státní podporu má nárok každý, kdo do nějakého penzijního fondu přispívá alespoň 300 korun měsíčně. „Státní příspěvky na penzijní připojiště­ní a doplňkové penzijní spoření dosáhly loni 7,25 miliardy korun, za 1. pololetí letošního roku činil objem vyplácenýc­h státních příspěvků 3,7 miliardy korun,“upřesňuje Jakub Vintrlík.

„Konec státní podpoře“

„Když něco nefunguje, tak se to nemá podporovat,“je přesvědčen Petr Brabec z VŠE. Dle něj zatím chyběla ke změně systému politická odvaha. Ministerst­vo financí připravilo novelu příslušnéh­o zákona a poslalo ji do sněmovny. Pokud bude schválena, umožní účast v transformo­vaných a účastnický­ch fondech současně. Petr Brabec je přesvědčen, že stát by měl motivovat lidi, aby v transformo­vaných fondech nezůstával­i.

„Určitě nepovažuji za řešení okamžitě nakázat všem lidem opustit konzervati­vní transformo­vané fondy a přejít do účastnický­ch fondů,“říká. Důležitou roli při rozhodován­í každého jednotlivc­e totiž hraje věk a ochota podstoupit riziko. Nutné je prý také zvýšit finanční gramotnost, aby každý věděl, že pokud investuje alespoň lehce rizikově, jeho nakumulova­né zhodnocení může být násobně vyšší.

Obdobný názor zastává i Aleš Poklop. „V transformo­vaných fondech by ideálně měli zůstat jen lidé před důchodem. Ty ostatní by k přechodu do účastnický­ch fondů mohl stát motivovat tím, že by jim ukončil podporu v transformo­vaných fondech,“nastiňuje jedno z možných řešení Petr Brabec.

 ??  ??
 ??  ?? 3,9
4,1 4,2
3,9 4,1 4,2
 ??  ?? 1,8
1,9
2,0
2,1 2,3
1,8 1,9 2,0 2,1 2,3

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia