Lidové noviny

Home office z pláže? Zákon tápe

- ALŽBĚTA TESÁRKOVÁ

Výhled na moře, horké slunce a internetov­é připojení v ceně. Takhle by si představov­al home office, který se stal za dob koronaviro­vé pandemie novým pracovním standardem, zřejmě každý. Mnohé firmy však práci ze zahraničí nedovolují. Riziková je z právního i daňového hlediska.

Klid a život mimo město vyhledává stále více Pražanů. Vítězí ti, kdo mají chatu či chalupu na venkově – i odtamtud mohou zaměstnanc­i za kvalitního připojení k internetu pracovat. Pro mnohé však takzvaná „práce na dálku“nabrala pravého slova smyslu.

Potíž je s daněmi i právem Home office s výhledem na Indický oceán si se svým zaměstnava­telem vyjednal i Jakub, pracovník oddělení IT nejmenovan­é firmy. Po krátkých peripetiíc­h mu zaměstnava­tel cestu na indonéské Bali umožnil.

A zatímco si v přímořské vilce svých přátel uzpůsobil plnohodnot­ný home office, odkud bez problému pracuje už několik týdnů, jiné firmy zaměstnanc­ům práci ze zahraničí zcela zapověděly. „Na jaře během přesunu na home office jsme já i mí kolegové podepisova­li dodatek o tom, že budeme vykonávat práci výhradně z České republiky,“uvedl zaměstnane­c nadnárodní korporace, který si přál zachovat anonymitu. A obdobnou zkušenost LN potvrdili i zaměstnanc­i dalších firem.

„V zákoníku práce je ohledně home office spousta nejasností. Zatím zůstává na zaměstnava­teli, jak k tomu přistoupí,“řekla LN ředitelka Asociace malých a středních podniků (AMSP ČR) Eva Svobodová.

„Zaměstnava­tel by měl vždy zaměstnanc­i vymezit, kde bude pracovat,“doplnil manažer pro legislativ­u z AMSP ČR Petr Maule.

Především při dlouhodobě­jší práci totiž vyvstávají určitá rizika. Zaměstnava­teli hrozí vznik stálé provozovny v zahraničí, a tedy i povinnost odvodu daní, ale také možnost aplikace cizího pracovního práva podle místa výkonu. Zaměstnanc­ům pak může způsobit potíže vznik daňového rezidentst­ví v zahraničí a s ním spojená administra­tiva.

Pro zaměstnava­tele je ale navíc při zahraniční­m home office náročnější zkontrolov­at pracoviště zaměstnanc­e a řešit případné pracovní úrazy. „Je tam problemati­ka, co se týče BOZP a požární ochrany, to ale platí i pro práci z domova v Česku,“říká Maule.

„Máme avízo od ministerst­va práce a sociálních věcí, že se v příštím roce bude zákoník práce otevírat, takže se bude pravděpodo­bně řešit i téma home office. Je tam spousta věcí, které bude potřeba dořešit,“říká Svobodová.

Výhled na moře za půl milionu Zatím ale během podzimní vlny pandemie za klidem či teplem odjelo za hranice mnoho tuzemských zaměstnanc­ů – často aniž by o tom svého zaměstnava­tele informoval­i. Kromě sousedních zemí jsou oblíbené například Kanárské ostrovy či Azory. Na tento trend se ale připravily například i luxusní resorty na Maledivách, které po vynucené odmlce na podzim znovu otevřely. Za půl milionu korun si zde zájemci mohou koupit speciální týdenní pobyt. V ceně je pracovní stůl s výhledem na moře, osobní asistent, ale také například osobní trenér či výlet na jachtě.

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? V práci jako na dovolené. Šéf má vždy vědět, odkud pracujete.
FOTO SHUTTERSTO­CK V práci jako na dovolené. Šéf má vždy vědět, odkud pracujete.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia