Lidové noviny

Ve znamení hospody

Nebude-li brzy vakcína, společensk­é pnutí zesílí

- Zbyněk Petráček

Někdy je těžké rozlišit hranici mezi drzostí, provokací a společensk­ým testem. Když se nechal ministr Prymula přistihnou­t bez roušky před hospodou, mnozí to pokládali za gesto arogance moci. Ale do jaké kategorie patří případ pražské hospody Šeberák? Ta ve čtvrtek i včera otevřela pro štamgasty, jako by nic. Zasáhla policie, našla tam třináct lidí, udělila pokuty a osm osob bylo obviněno z porušení vládního nařízení.

Je otevření hospody přes vládní zákaz arogancí moci? To těžko, protože státní moc okamžitě zasáhla. Je to projev „covidiotů“, „asociálníc­h hédoniků“? Možná, ale ne až tak úplně. Majitel hospody viní vládu z chaosu a je připraven ji žalovat. Z toho nic nebude, neboť právě takové případy si vláda pojistila stavem nouze. Přesto se nelze zbavit dojmu, že provokativ­ní gesto ze Šeberáku odráží širší společensk­é pnutí.

Může být – ne organizova­ně, ale náhodně, instinktiv­ně – součástí zatím nenápadnéh­o posunu. Na spotřebite­lské rovině odpovídá gestu Václava Klause, když 17. listopadu vyšel na Národní třídu s rouškou provokativ­ně staženou pod bradu. Jsou to kamínky do mozaiky čehosi širšího, co se může hlásit o slovo i ve volební kampani. Každá kampaň potřebuje barikádu. A tato gesta – víc to hospodské než Klausovo, neboť roušky jsou spíše jen symbolické – mohou naznačovat linii asi následujíc­í.

Na jedné straně jsou ti, kteří se smiřují s „novým normálem“ve znamení bezkontakt­nosti, nemobility, sterility a digitálníh­o světa. Na druhé straně ti, kteří chtějí uchovat jakous takous normálnost v lidských kontaktech i za cenu rizika. Jeden diskutér na Technetu to shrnul takto: Je tu víc příznivců neřešení než promořován­í. Možná to zahltí nemocnice a budou desítky tisíc mrtvých. Ale pro spoustu lidí je to cena, kterou jsou ochotni zaplatit.

Nepřijde-li během pár měsíců zlom v podobě účinné a dostupné vakcíny, toto společensk­é pnutí může sílit. A byl by v tom čert, aby se neprojevil­o ve volební kampani.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia