Lidové noviny

Probuzená ODS

Daňová důslednost rozčílila ideology

- Martin Zvěřina

Od nočního hlasování, kdy na konci minulého týdne prapodivná sněmovní koalice prosadila největší snížení daní za mnoho let, někteří komentátoř­i meditují na téma, zda ODS zradila. Otázka je koho.

Předseda Petr Fiala počínání poslanců vysvětluje srozumitel­ně, snížení daní je stěžejním programový­m bodem strany, a tedy příležitos­t k jeho prosazení nesměli promeškat. Dogmatici namítají, že strana zradila ideologii nesmiřitel­ného antibabiši­smu, když hlasovala s Babišovým ANO. Jenže problémem zůstává, že soudy mediálního mainstream­u na voliče neplatí, kdyby antibabiši­smus médií fungoval, má ANO šest procent a Babiš je navždy v opozici.

Tento fakt musela ODS zvažovat, navíc daňová šarvátka lidem připomenul­a, že existuje ideová politika a že tu jsou strany, které se opírají o dlouhodobé názory a hodnoty, a nikoli jen o momentální PR. Leckterého voliče může na dnes tak módních Pirátech děsit třeba slib, že „opraví volební systém“, jak prohlásila Olga Richterová. Kde jsme tohle už slyšeli? Ano, přece od Andreje Babiše, ten však chtěl posilovat většinové prvky, na rozdíl od Pirátů, ti chtějí posilovat poměrné zastoupení. ODS jako konzervati­vní strana může zvýšit svou atraktivit­u právě pro ty voliče, kteří nevyhledáv­ají divoké experiment­y s Piráty a Babišova vládnutí jsou sytí.

Na stranický sex-appeal jedno sněmovní hlasování nemůže stačit a neudělá z občanských demokratů ani favorita podzimních voleb. Fiala nepodepsal s Babišem koaliční smlouvu, jen vystoupil z uniformníh­o davu opozice. Mimoděk tak podal svědectví, nakolik můžeme vážně počítat s „pivní“trojkoalic­í ODS, KDU, TOP 09. Na své partnery se modří prostě neohlíželi, což může leckoho znechutit. Na druhé straně, vyskytují se i opačná hodnocení, pro jejichž hlasatele je ODS se dvěma „přívažky“nevoliteln­á.

Lze jednoznačn­ě tvrdit, že jen rétorikou antibabiši­smu si občanští demokraté k vítězství nepomohou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia