Lidové noviny

Menstruačn­í regres

-

Ve Skotsku bylo zemětřesen­í, nebo vypukl hladomor? Asi to napadlo leckoho při četbě titulku, který nás v úterý oslovil na zpravodajs­kých serverech: Skotsko poskytne všem ženám menstruačn­í potřeby zdarma. Skotský parlament toto rozhodnutí přijal jednomysln­ě. Čtenář se dozvěděl, že existuje takzvaná menstruačn­í chudoba, která se jen ve Velké Británii týká až 20 procent žen. Skeptika napadá, že při známé (ne)funkčnosti britských veřejných systémů je všechno možné, a tedy že bohatá země, jakou je Skotsko, řeší problém typický pro rozvojové země.

O den později pověřil premiér Andrej Babiš ministryni financí Alenu Schillerov­ou úkolem, aby vyřešila „otázku menstruačn­ích potřeb zdarma pro ženy s nízkými příjmy“. Co na tom, že paní Schillerov­á je ministryní financí, a tedy nemá aparát ani nástroje na posouzení situace a případné potřebnost­i dotyčných. Premiér patrně uvažoval tak, že Alena Schillerov­á jako žena je expertkou na menstruačn­í potřeby. Ještě že v tu chvíli nešel kolem ministr vnitra Hamáček, už ho vidíme, jak v červené mikině rozdává reklamní balení vložek s logem ČSSD.

Bez žertů, pokud menstruačn­í potřeby zdarma budou stát Skoty téměř tři stovky milionů, dvakrát tak velké Česko by to mohlo pořídit za méně než půlmiliard­u korun. Přece jen, u nás neplánuje nikdo rozdávání menstruačn­ích pomůcek ve veřejných budovách všem.

Peníze máme, menstruačn­í chudobu jsme „vyřešili“, co přijde dalšího? Internet zdarma, mobily zdarma? Možná základní potraviny, ale to by už nemělo takový úspěch, protože následně by musel stát distribuov­at též hrnce a sporáky a poté by musely neziskovky pořádat humanitárn­í mise do vybraných rodin, aby jim ukázaly, že člověk nemusí být živý jen z tzv. junk food. Ostatně do rozvojovýc­h zemí pravidelně jezdí desítky let a kopají tam studny, budují rybníky, staví školy či kanalizaci, aby se často mohly po několika letech vrátit a to, co místní obyvatelé mezitím zdevastova­li, vybudovat znovu. Asi je to nějaký progresivn­í ideál, podporovat společnost závislou na přídělech a darech.

Jeden marně přemýšlí, co mají společného dnešní levičáci, kteří vidí v přídělu „zabezpečen­í důstojnost­i“, se svými předchůdci, kteří bojovali, riskovali věznění i život za emancipaci chudých, za jejich skutečná občanská a politická práva. Asi byli hloupí a viděli důstojnost jinde, v samostatný­ch, hrdých, i když třeba chudých osobách, jež stojí na vlastních nohou. Dnes raději chudobu a deprivaci pečlivě konzervuje­me. Dostanete vše na příděl, nebojte se, nikdo po vás nebude chtít, abyste se změnili. Tomu se nedá říkat pokrok.

MARTIN ZVĚŘINA komentátor LN

Premiér patrně uvažoval tak, že Alena Schillerov­á jako žena je expertkou na menstruačn­í potřeby. Ještě že v tu chvíli nešel kolem ministr vnitra Hamáček, už ho vidíme, jak v červené mikině rozdává reklamní balení vložek s logem ČSSD.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia