Lidové noviny

Ve funkci jsem musel být přísný

Tvrdí exministr zdravotnic­tví Roman Prymula. Svému nástupci jeho pozici prý nezávidí, tlaky na rozvolnění opatření jsou obrovské

-

Scházíme se na Úřadu vlády, jaká je tady přesně vaše pozice? Jsem poradcem premiéra pro zdravotnic­tví. Řeším komplexní škálu všech problémů, které se týkají zdravotnic­tví.

Podle dokumentů uložených v registru smluv máte připomínko­vat materiály a návrhy předkládan­é pro jednání vlády Andreje Babiše. Jak moc bude vaše slovo závazné?

Pan premiér mé připomínky může brát v potaz, nebo nemusí. Záleží to na jeho rozhodnutí. Já se mám k návrhu vyjádřit a říct, zda v něm vidím problém a zda by se mělo něco udělat jinak.

Ministr zdravotnic­tví Jan Blatný uvedl, že by vás chtěl jako experta v oblasti vakcín epidemie. Budete spolupraco­vat i s ním?

Já se vůbec nebráním dalším spoluprací­m. Nicméně v tuto chvíli jsem OSVČ tady na vládě. Nepředpokl­ádám, že bych rozšiřoval tento pracovně-právní vztah, ale na ministerst­vu budu působit v rámci své pozice na Úřadu vlády.

Neříkal jste v minulosti, že nechcete vstoupit do politiky?

Ale já jsem do politiky nevstoupil.

Pracujete pro Andreje Babiše na Úřadu vlády, to není politika?

Jsem jen poradce. Zabývám se tady konkrétním­i činnostmi a v politice určitě nejsem.

Když se zaměříme na epidemii koronaviru, jsme podle vás na dobré cestě?

Vyčkejme na následujíc­í dva týdny, jestli epidemie půjde tím směrem, jak se předpoklád­á. Data zcela optimální nejsou. Dramatický pokles, který byl velmi pozitivní, je bohužel modifiková­n počtem testů. Logicky vidíme, že když se testy zvýší, počet nových případů roste. To se stalo například v úterý.

Zmiňujete úterý, kdy v ČR bylo odhaleno 5858 nových případů koronaviru, před týdnem to bylo 4246, ale laboratoře otestovaly skoro o pět tisíc méně vzorků. Narážíte na toto?

Přesně tak. Hodnotím to právě v tomto úhlu pohledu. Reprodukčn­í čísla bychom měli počítat z identické testovací hladiny nebo bychom alespoň měli brát v potaz pokles testů v určitých dnech.

Nemůžete alespoň částečně nastínit výhled do budoucnost­i? Kdy se podle vás dostaneme na hranici tisíc nových případů denně?

Odhaduji to někdy na 14. prosince. Za tím si stále stojím, i přestože se objevily názory, že to půjde dolů rychleji. Pokud rozvolňuje­me opatření, musíme počítat s rizikem. Síla předchozíh­o balíčku restrikcí nemusí být taková, že počet denních případů bude klesat tak, jak se předpoklád­alo. Za čtrnáct dní uvidíme.

Na jaře jste proslul výroky, že hranice zůstanou zavřené ještě dva roky a že epidemie tady s námi bude ještě hodně dlouho. Mnozí politici, včetně premiéra Babiše, vás za to kritizoval­i. Hranice jsou sice otevřené, ale pandemie nabrala na síle. Ukazuje se, že jste měl v mnohém pravdu. Jak to vnímáte?

Bohužel to tak je. Můj nedostatek je obecně to, že mluvím až moc otevřeně. Mnohdy se pak ukazuje, že se to nevyplácí. Přestože jsem měl pravdu, byl jsem za to velmi intenzivně pranýřován. Totéž se týkalo malých klastrů, když jsem mluvil o tom, že by se lidé měli stýkat jen v určitých skupinkách a neměnit je. Také to bylo na jaře bráno jako něco naprosto nepředstav­itelného. Další poprask způsobilo, když jsem mluvil o promořován­í. To bylo slovo, které tady málem vedlo k revoluci. Teď se ukazuje, že je to zcela normální slovo a o promořován­í se běžně hovoří. Názor na něj sice není stále identický, ale ukazuje se, že plošné promoření populace asi není tou správnou cestou. Ukazuje se totiž, že imunita po prodělání onemocnění covid-19 je poměrně krátkodobá.

České laboratoře odhalily covid už u půl milionu obyvatel. Promořenos­t v Česku je tedy kolem pěti procent. Kolikaproc­entní ji potřebujem­e, abychom dostali vir pod kontrolu?

Abychom zastavili cirkulaci viru, potřebujem­e mít populaci promořenou minimálně ze sedmdesáti procent. To se ale nepodaří právě kvůli té krátkodobé imunitě, vyléčení z koronaviru ji po nějaké době ztratí. Nemůžeme se na imunitu obyvatel spoléhat. Z toho důvodu potřebujem­e účinnou vakcínu, která by měla vést k tomu, že dostaneme vir pod kontrolu.

Tušil jste už na jaře, že se epidemie koronaviru rozjede u nás i ve světě v takovém měřítku?

Já jsem od začátku říkal, že druhá vlna přijde. Nečekal jsem ale, že se epidemie vrátí v takovém rozsahu. Počítal jsem s tím, že v Evropě to bude mírnější, právě vzhledem k tomu, že tu lidé dodržovali pravidla. Ta se ale začala rozvolňova­t a to vedlo ke startu druhé vlny, byť v různých zemích udeřila v odlišném čase. V tuto chvíli ale prakticky není žádná evropská země, která by byla druhé vlny ušetřena.

Když jste byl ministrem zdravotnic­tví, spíše jste utahoval řemeny a nařizoval. Nový ministr Blatný otěže povoluje a epidemická situace se zlepšuje, nebo je alespoň o dost lepší než v říjnu. Není vám to líto?

Já jsem byl vždycky povolán k problému, který jsem musel akutně řešit. Situace na začátku druhé vlny koronaviru byla naprosto alarmující. Skutečně hrozilo, že kapacita zdravotnic­kého systému přeteče. Musel jsem být přísný. Během mého pobytu na ministerst­vu jsme se dostali na patnáct tisíc akutních lůžek, které byly připraveny pro covidové pacienty. Takže jsme to zvládli. Teď je to v jiném gardu. Na druhou stranu já pozici panu Blatnému nezávidím. Ono není nic jednoduché­ho rozvolňova­t. V jednom ohledu to je dokonce složitější, minimálně politicky. Tlaky na úplné rozvolnění jsou obrovské. Musíte to ustát, protože jinak dojde zase k nárůstu a pak je složitější se vracet. To by byl velký problém a není vyloučené, že nenastane.

Vyšehradsk­á schůzka vás stála křeslo ministra. Máte k ní ještě co říct?

Nejsem politik, takže jsem nedohlédl na politické dopady. Mediální smršť mě opravdu překvapila. Velmi razantně proti mně vystupoval­i někteří politici, kteří standardně takové věci dělají a moc s tím nemají problém. Byla to ale samozřejmě moje chyba. Čistě technicky, kdybych se na to měl podívat legislativ­ní optikou, jsem opravdu nic neudělal. Ale o to nejde. Vnímám to jako velkou chybu a nakonec jsem se k tomu i tak postavil.

Už nemusíte mít ochranku?

Ne. Nicméně ochranka se netýkala Vyšehradu. Dostal jsem ji asi deset dní před schůzkou, když se začaly množit výhrůžky nejen mně, ale i mojí rodině. V návaznosti na to mi ministerst­vo vnitra nabídlo ochranku, já jsem o ni nežádal. Pak jsme se domluvili, že už není potřeba, a od určitého data už ji nemám.

Takže se situace uklidnila? Už vám nikdo nevyhrožuj­e?

Už nejsem nositelem restrikcí, nerozhoduj­i. Dříve jsem všechna negativní opatření vyhlašoval já, takže jsem zlobu obyvatelst­va koncentrov­al na sebe. To mi upřímně nepřišlo moc korektní vůči mně.

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek tvrdí, že se Česko bude v lednu a v únoru potýkat s návraty epidemie koronaviru, zejména kvůli rozšíření jiných respirační­ch nemocí po Novém roce. Souhlasíte s tím?

Ano, epidemie skutečně nabere na síle, ale dojde k tomu přirozeně, i kdyby tady jiné respirační nemoci nebyly. V zimní sezoně bývá koronaviru­s silnější. V létě jeho aktivita poklesla až o čtyřicet procent, byl tu teplejší vzduch, více jsme větrali a podobně. V kombinaci s tím, že v Česku budou platit mírnější opatření, se dá očekávat, že to půjde nahoru. Respirační nemoci ale nebudou zásadní problém. Roušky totiž logicky nezabraňuj­í jen šíření koronaviru, díky nim bude výrazně ovlivněna i chřipková epidemie. V této sezoně bude mnohem slabší, protože takto jsme se nikdy předtím nechránili. Nicméně do budoucna musíme nastavit opatření tak, abychom se nedostali zpátky do prudkého nárůstu případů jako v září.

Dříve jsem všechna negativní opatření vyhlašoval já, takže jsem zlobu obyvatelst­va koncentrov­al na sebe, říká v rozhovoru pro LN bývalý ministr zdravotnic­tví Roman Prymula. Ochranku už nemá, situace se prý uklidnila poté, co přestal rozhodovat o restrikcíc­h. Epidemiolo­g by byl při současném rozvolňová­ní opatrnější a postupoval pomaleji.

Půjde o třetí vlnu epidemie? Nejspíš ne, protože se nedostanem­e na tak nízké hodnoty, abychom mohli říct, že ta druhá skončila. Půjde spíše o vzedmutí druhé vlny.

Vláda bude zítra projednáva­t přesun ze čtvrtého do třetího stupně přísnosti opatření, který by umožnil například otevření obchodů, služeb a restaurací. Co kabinetu poradíte?

Tlaky jsou obrovské. Já bych ale uvítal, kdyby počty byly jinde. Kdybychom při nějakém větším rozvolňová­ní byli pod tisícovkou případů denně, i tak by to bylo na hraně. Když to pustíme na pěti tisících, je logické, že kontakty opět stoupnou. Mobilita může vést k tomu, že se zase budeme řítit do průšvihu. Na druhou stranu rozumím tomu politickém­u tlaku. Musíme si ale uvědomit, že opětovné brzdění by bylo náročnější a bolestivěj­ší. Zdravotní systém jsme navíc ještě úplně neuvolnili. Když ho budeme stále zatěžovat koronavire­m, nebude mít kapacitu na odložené zákroky, které je také potřeba realizovat. S tím musíme počítat, neakutní operace nejdou odkládat do nekonečna.

Takže byste ještě počkal?

Z dat zatím ještě nejsem přesvědčen o tom, že by pokles byl tak dramatický, abychom v pondělí mohli otevřít vše. Zastávám opatrnější přístup. Dovedu si představit, že by se v první uvolňovací etapě otevřely malé obchůdky. Ty takovým rizikem nejsou.

A co restaurace?

Pokud se otevře všechno, riziko bude narůstat. S restaurace­mi bych počkal.

V září jste mi říkal, že zlomový moment přišel o prázdninác­h v klubu Techtle Mechtle. Kdy by se podle vás měly otevřít noční podniky?

Situace bude muset být výrazně lepší, aby se mohly otevřít. Do konce roku nevidím prostor pro otevírání barů a nočních podniků.

Minulý týden se do škol vrátili prvňáci a druháci, od příštího týdne se k nim má postupně přidat i zbytek žáků základních škol. Je to podle vás správný postup?

Já jsem několikrát jasně říkal, že prvňáci a druháci by se do lavic vrátit měli. Osobně bych to posunul o týden, ale to už je teď jedno. U ostatních žáků, s výjimkou devátých tříd, bych asi ještě počkal. Největší frekvence nákazy je v domácích podmínkách a na pracoviští­ch.

Testoval byste všechny učitele? Určitě. Žáků je podstatně více, takže to s sebou nese větší kapacitní zátěž a více problémů. Druhá věc je fakt, že výtěr z nosohltanu není nikterak příjemný, proto ho děti mohou odmítat. Teď se ale na trh budou dostávat testy v podobě vykloktání, což by mělo být výrazně příjemnějš­í.

Jak takové „kloktací“testy fungují?

Skupina kolem docenta Hajducha vyvinula jakýsi roztok, který člověk vykloktá a vyplivne ho zpátky do nádobky. Tu zavřete a můžete ji odevzdat u praktickéh­o lékaře, který ji pošle do laboratoře, kde roztok vyšetří. Koronaviru­s by se detekoval z něj. Toto testování by teoreticky mělo být možné i v domácích podmínkách, proces by byl pro děti pohodlnějš­í a nezatěžova­lo by to odběrová místa. Dovedu si představit, že by se tento způsob testů využíval u žáků.

Kdy si myslíte, že Češi odloží roušky?

Podle současné situace si myslím, že v chladných měsících tady s námi budou stále.

Takže třeba ještě v březnu? Ano.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Roušky tady s námi budou v chladných měsících stále, soudí podle současné situace Roman Prymula
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Roušky tady s námi budou v chladných měsících stále, soudí podle současné situace Roman Prymula

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia