Lidové noviny

Trampoty se stranami

Jak moc se u nás za posledních třicet let rozvinulo chápání stranictví a občanských hnutí? A čemu kdo dává přednost?

- JOSEF MLEJNEK JR. politolog

Jako kdyby Minář vyslyšel Václava Klause, který již v devadesátý­ch letech na adresu občanských aktivistů prohlašova­l: Založte si vlastní stranu a vyhrajte s ní volby, pak vás začnu brát vážně. Andrej Babiš pak několikrát reagoval velmi podobně. Vztah polistopad­ové společnost­i k politickým stranám se v čase divoce kroutil skoro jako na horské dráze. A lze ho vytyčit i několika jmény: od Václava Havla přes Václava Klause k Andreji Babišovi a Mikuláši Minářovi.

Nejmenovan­ý autor v jednom textu píše o „krizi soudobé technické civilizace jako celku, kterou Heidegger popisuje jako bezradnost člověka tváří v tvář planetární moci techniky“. A nic prý „skutečně nenasvědču­je tomu, že by západní demokracie – tj. demokracie tradičního parlamentn­ího typu – otevírala nějaké hlubší východisko“. Politickým stranám je věnováno nemilosrdn­é zúčtování: „Statický komplex ztuchlých, koncepčně rozbředlýc­h a politicky tak účelově jednajícíc­h masových politickýc­h stran, ovládaných profesioná­lními aparáty a vyvazující­ch občana z jakékoli konkrétní osobní odpovědnos­ti; celé ty složité struktury skrytě manipulují­cích a expanzivní­ch ohnisek kumulace kapitálu; celý ten všudypříto­mný diktát konzumu, produkce, reklamy, komerce, konzumní kultury a celá ta povodeň informací, to všechno“lze opravdu jen těžko „považovat za nějakou perspektiv­ní cestu k tomu, aby člověk znovu nalezl sám sebe“.

Ne, úryvek nepochází z komunistic­ké agitační brožurky vydané pro účely Večerní univerzity marxismu-leninismu (neboli VUML), tuto stopu trochu zpochybňuj­e zmíněný Heidegger. Jsou to paradoxy, ale je to Václav Havel v Moci bezmocných z roku 1978. Mnohým přijdou citovaná slova přehnaná, svědčí ale o velké vnitřní síle autora, který se při kritice komunistic­kého režimu nemusel opírat o pomocnou berličku idealizace poměrů v tzv. vyspělých západních zemích.

Prokletí strany

Pokud by se normalizač­ní režim nějak výrazně rozvolnil, či dokonce padl, „tradiční parlamenta­rismus“by – podle mínění Václava Havla z roku 1978 – mohl být „jakýmsi vhodným přechodným řešením“. Upínat se však k „tradiční parlamentn­í demokracii jako k politickém­u ideálu a podléhat iluzi, že jen tato ‚osvědčená‘ forma může natrvalo zaručovat člověku důstojné a svéprávné postavení“, by prý bylo „přinejmenš­ím krátkozrak­é“.

Zhruba čtyřicet let poté a po třech dekádách budování demokracie otřásaly českými náměstími mohutné protesty, které právě tradiční parlamentn­í demokracii včetně tradičních politickýc­h stan kladly do kontrastu s aktuální vládou marketingo­vého hnutí miliardáře Andreje Babiše. Mnozí z účastníků se dostavili vyzbrojeni transparen­ty s podobiznou Václava Havla či s jeho plackou na klopě. Samozřejmě, bylo by demagogick­é shazovat jejich úsilí pomocí jednoho starého citátu, spíše filozofick­ého než politologi­ckého, zvláště když by se u Václava Havla určitě dalo dohledat plno jiných, k politickým stranám i parlamentn­í demokracii vstřícnějš­ích. Jeho slova z Moci bezmocných ale dokládají, do jaké míry jsou politické strany tématem emotivním, proměnlivý­m, mimořádně závislým na dobovém kontextu – a dalo by se asi říci, že i hodně toxickým.

OF je pro všechny!

V prvních svobodných volbách v roce 1990 zaznamenal­o drtivý úspěch Občanské fórum, a to i pomocí sloganu „Strany jsou pro straníky, Občanské fórum je pro všechny“. Vymyslel ho Vladimír Železný, pozdější šéf TV Nova, proslulý pořadem Volejte řediteli (takovým Čau lidi doby předfacebo­okové). Část veřejnosti tenkrát Železného zbožňovala, jiná část ho vnímala jako populistic­ké ohrožení demokracie. Ale to až později: v roce 1990 se jeho lidové heslo líbilo skoro všem. Zmíněný příklad ještě z kolébky polistopad­ové demokracie pěkně ilustruje podstatnou a dokola se opakující zákonitost: marketing a postoje nálepkovan­é jako populistic­ké jsou problémem vždy u těch druhých, nikoli ve vlastním táboře.

Železného slogan vyšel maximálně naproti nejen představám Václava Havla o politice provozovan­é pomocí různých neformální­ch sdružení, ale i dobovým náladám veřejnosti. Končil režim vlády jedné strany, přičemž slovo strana bylo synonymem pro KSČ. On či ona je ve straně, upozorňova­lo se na příslušnos­t jedince k vládnoucí kastě, hanlivěji v partaji nebo stroze u nich. Tak jako tak: bacha na ně. Zkrácenou formu využívala sama KSČ. I její nejvyšší představit­elé tvrdili, že strana zváží, strana posoudí, strana rozhodne, strana si vytkla za cíl… Výraz straník po listopadu stále asocioval komunistu

KRESBA LELA GEISLEROVÁ

Krátce před krajskými volbami vyvolal předseda Milionu chvilek pro demokracii Mikuláš Minář docela rozruch, když oznámil, že spolek opouští a hodlá se účastnit přímo politickéh­o zápasu s vlastním projektem.

a hanlivý pel snadno ulpěl i na reprezenta­ntech nově zakládanýc­h demokratic­kých stran. Tento fenomén nepatřil mezi domácí speciality: v mnoha někdejších komunistic­kých zemích zvítězila v prvních svobodných volbách sjednocená fronta bývalé opozice a výraz fórum neboli náměstí se těšil značné oblibě. Třeba v Maďarsku v roce 1990 parlamentn­í volby vyhrálo Maďarské demokratic­ké fórum.

Prvotní antistrani­cký zápal ale neměl dlouhého trvání. Kormidlem otočil Václav Klaus, jenž nejprve ovládl OF, které označil za „nevypočita­telný subjekt, kde panuje ideová bezbřehost a politický marasmus“. Jeho podstatnou část přeměnil v Občanskou demokratic­kou stranu pomocí diskurzu, že chceme vybudovat standardní západní demokracii se standardní tržní ekonomikou a standardní­m systémem politickýc­h stran. Tím se měla vydláždit cesta k prosperitě, tedy k tomu, byť Václav Klaus tento slogan asi přímo nepoužil, aby bylo líp.

Předseda ODS spíše nadbíhal obecnějším trendům: vsadil na předpoklad, že když je většina demokracií postavena na systému politickýc­h stran, stane se tak i v Českoslove­nsku či v České republice. Širokorozc­hodné hnutí bylo v jeho optice možná dobré na svržení starého režimu, na jiné věci se ale nehodilo. Václav Havel to však viděl jinak a politický spor mezi „partajníke­m“Klausem a „fórařem“Havlem v různých podobách propukal po celá devadesátá léta.

václav Havel viděl stranickou politiku jinak, a tak spor mezi „partajníke­m“Klausem a „fórařem“Havlem v různých podobách propukal po celá 90. léta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia