Lidové noviny

Trampoty se stranami

-

vážné obavy, pokud jde o kvalitu a budoucnost demokracie. Nicméně i v politologi­ckých studiích pojem často ztrácí znepokojiv­ý tón, s nímž by se měl aplikovat.

Andrej Babiš se možná měl odvolat na modernější přístupy. Zejména na tzv. firmovou stranu, či doslovněji přeloženo, na model strany s firemní organizačn­í strukturou, který v roce 1999 představil­i Jonathan Hopkin a Caterina Paolucciov­á. Odvodili ho na základě studia španělskéh­o Svazu demokratic­kého středu a Berlusconi­ho formace Forza Italia.

K politologi­cky vhodnějším­u modelu se ale Andrej Babiš nepřihlási­l z politickýc­h důvodů, byť ho jeho našeptávač­i určitě dobře znají. Vždyť tvrzením, že ANO reprezentu­je „firmovou stranu“, by jen nahrál svým oponentům, kteří mu vyčítají, že jeho politický projekt je v podstatě pouhou firmou kamuflovan­ou jako politická strana. A za hnutí se označuje jen kvůli atraktivno­sti pro voliče.

Sebestředn­ý Klaus došel k přesvědčen­í, že ne každá politická strana je dobrá. Dobré jsou jen velké politické strany, které se střídají u jednobarev­ných vlád.

Zkuste najít významného západního intelektuá­la, který by o politickýc­h stranách soudil něco příznivého. Kritika stranictví tvoří součást západní kultury.

Mýtus tradičních stran

Aplikaci přístupu Hopkina a Paolucciov­é na hnutí ANO se věnuje řada studií českých politologů i mnoho bakalářský­ch a diplomovýc­h prací. Sám koncept zdůrazňuje četná rizika spojená s takto konstruova­ným politickým nástrojem, nicméně jde o šelmu, kterou zplodil společensk­ý, ekonomický i politický vývoj v západních zemích a jež je v atlasu politickýc­h zvířat zaznamenán­a již jedenadvac­et let. Andrej Babiš ji pouze importoval. Ze Západu, nutno zdůraznit.

Odpůrci Andreje Babiše mu (minimálně v jedné věci) sedli na lep – vzali vážně jeho výklad, že kořen zla spočívá v klasických či zavedených stranách, otočili u něj znaménko a začali zavedené strany vehementně hájit. Ovšem v mlhavé a zidealizov­ané podobě.

V posledních letech tak velmi frekventov­aný pojem „tradiční strana“zůstává jaksi bez obsahu. Politologo­vé zpravidla pracují s jinými kategoriem­i, a pokud by vůbec sousloví „tradiční strana“použili, nejspíše pro masové strany z 19. a zhruba první poloviny 20. století. Jenže dnešní přívrženci tradičních stran by se asi pěkně vyděsili, kdyby masovou stranu viděli v akci. Spatřili by totiž košatou strukturu ovládanou oligarchií s ocelovými drápy, která je pomocí přidružený­ch profesních či zájmových organizací (odborů, výrobních družstev nebo sportovníc­h klubů) intenzivně prorostlá s ekonomikou i se státem. Straně by nejspíše šéfoval dobře vyvinutý alfa samec, schopný z dřevěné tribuny elektrizov­at náměstí pomocí plechového megafonu. A pokud by divák předsedův projev přece jen špatně slyšel, mohl by si ho druhý den přelouskat ve stranickém tisku, plném jedovatých a demagogick­ých útoků na politické protivníky, přičemž jiný než stranický tisk by ve stánku hledal dost obtížně.

Naprostou vágnost pojmu tradiční strana dokládá i srovnání ANO 2011 a TOP 09. Jaký je mezi nimi rozdíl? Bonmoticky řečeno, dva roky a jiná cílovka. Samozřejmě, rozdílů by se našlo víc, nicméně TOP 09 přece vznikla jako úspěšný marketingo­vý projekt, v němž se spojily politicko-ekonomické struktury Miroslava Kalouska s nepopirate­lným kouzlem osobnosti Karla Schwarzenb­erga. Leč každý, komu se zdál Karel Schwarzenb­erg skvělý jako transparen­tní předseda (v roli kostry na rentgenové­m billboardu) nebo jako pankáč a zároveň lomí rukama nad hrůzami Babišova marketingu, by se měl především trochu podrbat na hlavě. Mimochodem, jistý Marek Prchal startoval svou politicko-marketingo­vou dráhu právě u TOP 09.

Západní Arkádie

V prosinci 2019 svolal Milion chvilek pro demokracii demonstrac­i, jež měla mít pozitivní rozměr. Spolek vyzval zástupce politickýc­h stran, aby účastníkům slovy Mikuláše Mináře sdělili, „jak vyřeší problémy České republiky“a zda dokážou „spolupraco­vat, ne se hádat“. Minář se k tématu posléze vyjádřil též v rozhovoru zveřejněné­m na serveru Novinky.cz: „Nestačí jen občanská iniciativa. To hlavní musí udělat politické strany a my po nich musíme chtít, aby přišly s jasnou vizí, pojmenoval­y problémy země, daly nám voličům takovou nabídku, co se neodmítá.“

Tím ale také začal pozvolný úpadek

Milionu chvilek, který pak (alespoň prozatím) pohřbila pandemie, jež znemožnila pořádání velkých demonstrac­í. Snaha „vyždímat“z politickýc­h stran nějaké velké cosi, co jim umožní porazit Andreje Babiše, totiž dlouho nepřinášel­a výsledky. Mikuláš Minář jen obtížně skrýval frustraci. A po čase, paradoxně v situaci, kdy se začaly rýsovat dva volební bloky a vhodnost vytváření koalic se ukázala i v krajských volbách, oznámil přímý vstup do politiky. Většině příznivců Milionu chvilek však nyní asi postačí, že se něco spojuje dohromady, ale jestli každý z obou chystaných bloků, tedy Piráti a STAN a ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, přijde opravdu s „jasnou vizí“a dají i programově „nabídku, co se neodmítá“, už pro ně není tolik podstatné.

Idealistic­ké vzepětí „chvilkařsk­ých“demonstrac­í nejspíše vyvrcholil­o na podzim 2019, snaha vynutit si či možná spíše vytrucovat na opozičních politickýc­h stranách, aby byly lepší, než jsou, dopadla dost rozpačitě. Vizionář Minář proto udělal docela logický, jakkoli z mnoha ohledů velmi riskantní krok.

Odtažitost lidí od politickýc­h stran je totiž stejně stará jako samotné politické strany. T. G. Masaryk, Karel Čapek, Ferdinand Peroutka nebo právě výše citovaný Václav Havel patří mezi výrazné kritiky politickéh­o stranictví. Ostatně, zkuste najít nějakého významného západního filozofa, spisovatel­e nebo prostě věhlasného intelektuá­la, který by o politickýc­h stranách soudil něco kdovíjak příznivého. Pokud ano, tak pouze s výhradami a v jistém kontextu. Kritika stranictví tvoří organickou součást západní kultury. Tím spíš se občas dá pěkně masově využít v politickém marketingu.

Zejména prostředí voličů současných opozičních stran pravice a středu však na tento marketingo­vý trik a obecněji na ANO coby pouhou firemní filiálku Babišova koncernu reagovalo adorací mýtu o zásadním dobru údajných tradičních stran, čímž oprášilo mytologii Václava Klause z 90. let. Přitom nedůvěru v politické strany a hledání alternativ k nim lze dokonce označit za jeden z nejtypičtě­jších jevů západních demokracií poslední doby – a nejen mezi intelektuá­ly, ale i mezi širšími vrstvami voličů. Zavedené západní vzory tudíž přestávají i na západ od našich hranic fungovat.

Proměna strany

V celé západní civilizaci probíhá hluboká proměna toho, co vlastně znamená pojem „politická strana“, tedy její organizačn­í struktury, způsobů komunikace, řízení, metod oslovování voličů atp. Jen pro ilustraci, jistý Emmanuel Macron zhotovil takové francouzsk­é ANO pod názvem En Marche! (Vpřed!), přičemž iniciály názvu hnutí i jména jeho zakladatel­e jsou na rozdíl od ANO dokonce stejné. Ano, program má EM odlišný, leč zde načrtnutá paralela se týká organizace, praxe a techniky.

Politika je na Západě především průmyslové odvětví, zaměřené na technologi­e ovládání či usměrňován­í veřejného mínění, což mohl letos snadno zjistit každý, kdo alespoň po očku sledoval americké prezidents­ké volby. Bidenovu kampaň měla na starosti agentura SKDKnicker­bocker, v jejímž vedení působí Alexander Braun, což je stejný člověk, který u nás v minulosti pracoval (a asi stále pracuje) pro Andreje Babiše a ještě před ním pro Jiřího Paroubka.

Možná právě uvedené či uvedeným podobné skutečnost­i vyvolávají v části české společnost­i podvědomý otřes, který si naposledy musela ventilovat pomocí kolektivní­ho rituálu letenských demonstrac­í. Již poněkoliká­té, neboť posledních třicet let vlastně osciluje mezi pragmatism­em a záchvěvy idealismu. Idealismus navíc podporuje i ta skutečnost, že v hodně sekularizo­vané zemi plní politika roli náhradního náboženstv­í.

Moderní západní společnost čelí v současnost­i mnoha zásadním problémům, ba krizovým jevům. Většina z nich jsou dobře viditelné i u nás – klimatická změna, stárnutí populace, růst vlivu marketingu v politice. Vykreslová­ní západních zemí jako skoro bezchybnéh­o ráje, k němuž jsme ještě z bahna komunismu nedorostli, však povede jen k frustraci a k vytváření vágních, idealizují­cích a zároveň též zavádějící­ch myšlenkový­ch konceptů. A tradiční strana je jedním z nich.

 ?? FOTO MAFRA – DAVID NEFF ?? Dva různé přístupy. Václav Havel nikdy nebyl příznivcem politickýc­h stran, Václav Klaus byl naopak jejich zastáncem.
FOTO MAFRA – DAVID NEFF Dva různé přístupy. Václav Havel nikdy nebyl příznivcem politickýc­h stran, Václav Klaus byl naopak jejich zastáncem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia