Lidové noviny

Nesprávné otázky

- PETR KOMERS textař a překladate­l

Náš latinář říkával, že neexistují hloupé dotazy. Myslel tím ovšem dotazy zvídavé, studentské. Jenomže kromě nich existuje mnoho dalších, které věru úplně chytré nejsou – totiž ty, jež vám dají jen omezené možnosti k odpovědi.

Typickým případem problemati­ckých otázek jsou mnohé psychologi­cké testy. Máte zvolit jednu ze tří kreseb, jež podle vás představuj­e fungující rodinu. Bohužel si nevšimnete, že silueta ženy na druhém obrázku má minisukni, proto neuváženě zaškrtnete první možnost. Váš profil vychází jasně: zřejmě máte trauma z dětství a interpretu­jete vztah osob na obrázku jako falešný.

Vyberte definici toho, jak na sebe převážně nahlížíte: Jsem tím, co dělám. Jsem tím, čemu věřím. Jsem tím, co dovedu. Jsem tím, co po mně zůstane. Jsem tím, co miluji. Jsem tím, co mohu svobodně dělat. V hodnocení zralosti vaší osobnosti nikoho nezajímá, zda jste se s nějakou odpovědí opravdu ztotožnili, anebo jste s výběrem váhali. Dokonce se nebere v úvahu ani to, že byste raději odpověď formuloval jinak, či to, že se v testu každý snaží ukázat své lepší já. Něco z nabídky zvolíte a s překvapení­m se dozvíte, že jste dozrál jen na úroveň žáka základní školy.

Omezené možnosti dávají i otázky zjišťovací, na něž lze odpovědět jen ano, nebo ne. Byla jste nevěrná manželovi? Jistěže ano, ale máte to snad takto přiznat?

Nemůže-li si tázaný vybrat odpověď, jež mu zcela vyhovuje, ani její vyhodnocen­í nutně nemůže odrážet realitu. Zkrátka ve výstupu vznikne značná odchylka od skutečnost­i. Tak lze většinou vnímat i politické volby – mezi námi, skoro nikdy nevolím stranu či kandidáta, s nimiž bych se mohl výrazněji ztotožnit, neboť takového v nabídce nenacházím. Proto nevidím většího smyslu ani v předvolebn­ích průzkumech: kromě toho, že se jimi dobře dá manipulova­t veřejným míněním před volbami. Řeči o rostoucí popularitě nějaké strany postrádají význam: lidé se uchylují k výběru toho, kdo jim momentálně vadí nejmíň.

Otázka, v níž člověk neformuluj­e odpověď sám podle vlastní vůle, je vždy problemati­cká. Zeptáte-li se fanouška Bohemky Komu fandíš, Spartě, nebo Slavii?, dává to minimální smysl – ledaže byste hledali záminku, jak dát někomu za jeho odpověď do huby. Velmi omezené možnosti odpovědi dávají i otázky zjišťovací, na něž se dá odpovědět pouze ano, nebo ne. Toužíte po velkém dobrodružs­tví? Netoužíte, ale ani byste jím nepohrdli. Máte odvětit ano, či ne? Byla jste někdy nevěrná svému manželovi? Jistěže ano, ale máte to snad takto přiznat?

Zkrátka a dobře, dotazovaný odpoví často jinak už jen proto, že je v úzkých: kvůli nepříjemno­sti otázky; kvůli obavě z toho, co bude následovat (Copak vy jste nesouhlasi­l se šéfem?!); kvůli zachování své tváře (Ty neumíš pravopis?); anebo že nechce zklamat toho, kdo se ho ptá… Jako můj synáček. Co měl asi odvětit své učitelce hry na piano, když ho oslovila: „Měl by ses víc snažit. Chceš se přece stát profesioná­lním pianistou?“Samozřejmě že nechce. A samozřejmě řekl, že ano. Přece by ji nezarmouti­l. Tak teď musí cvičit o to víc. A pak zkuste věřit, že si díky jazyku lépe rozumíme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia