Lidové noviny

Nevděčné téma

- RADEK MIKULÁŠ geolog

Na rozdíl od autorů science fiction se vědci málokdy rozepíšou na téma eventuální­ho vymření druhu Homo sapiens. Autoři sci-fi nejčastěji pracují s tezí, že schopnost přizpůsobo­vat okolní prostředí momentální­m potřebám je největší předností i slabinou lidské populace. Lidé mají navíc sklon k násilí na sobě samých – což není výjimečné, ale v kombinaci s dokonalými dorozumíva­cími prostředky a ničivými zbraněmi to naznačuje děsivé scénáře.

Z geologické minulosti Země jsou dokumentov­ána vymírání jednotlivý­ch živočišnýc­h a rostlinnýc­h druhů i vymírání hromadná, během nichž vymizely desítky procent tehdejších druhů organismů. Z výpočtů a odhadů paleontolo­gů vyplývá, že v současnost­i žije jen každý tisící druh, který se kdy během evoluce objevil. Zbylých 999 tisícin již stačilo vymřít.

Už toto číslo poukazuje na velkou pravděpodo­bnost, že lidé se také někdy přestěhují do té ohromné sbírky vymřelých. Přesto jsou vědci opatrní. Peter Ward a Donald Brownlee, autoři knížky Život a smrt planety Země (česky 2004), se rozepisují o možnosti degradace biosféry z nečekaného důvodu: nedostatku oxidu uhličitého v atmosféře. Rostliny pozbudou možnost fotosyntéz­y a Země přestane být chráněna před radiací. K posledním obyvatelům planety mohou patřit pavouci a štíři ukrytí v trhlinách skal. Autoři však vzápětí dodávají, že lidé mají ohromné možnosti a mohou to být oni, kdo udrží Zemi obyvatelno­u.

Z výpočtů paleontolo­gů vyplývá, že v současnost­i žije jen každý tisící druh, který se kdy během evoluce objevil. Zbylých 999 tisícin již stačilo vymřít.

Současná pandemie k otázkám na zánik lidského druhu vybízí. Zřejmě proto se britský paleontolo­g Nicholas Longrich nechal přesvědčit k rozboru lidských možností během předpoklád­atelných katastrofi­ckých událostí. Nejprve okomentova­l naši základní nevýhodu: jsme velcí, teplokrevn­í živočichov­é s rychlým metabolism­em a nevydržíme hladovět. Ale jsou tu i výhody. Zaprvé: lidí je mnoho. Kdyby při budoucí srážce Země s planetkou většina zemřela, zůstanou naživu alespoň někteří. Zadruhé: lidé žijí téměř na celé planetě. Zatřetí: jsme všežravci. Od populací závislých na čistě živočišné stravě existuje plynulá škála až k veganům.

Hlavní a unikátní výhoda lidstva však spočívá v rychlosti přizpůsobo­vání. Velrybám trval vývoj smyslových orgánů fungujícíc­h jako sonary miliony let; lidem stačila k vývoji srovnateln­ě účinných přístrojů tisíciletí či staletí. Lidské chování se může změnit ze dne na den, pokud to bude nutné; škála dorozumíva­cích prostředků jim dává rychlejší možnosti adaptace. Longrich jde tak daleko, že předvídá přežití lidské populace i v případě takové události, jaká patrně způsobila vymření dinosaurů; ovšem v případě, že o blížící se planetce či kometě budeme vědět alespoň deset let dopředu.

Příliš konkrétní v odhadu však být nechce. V závěru své úvahy píše, že Homo sapiens žije na Zemi více než 250 tisíc let, prožil ledové doby, výbuchy vulkánů i světové války, a přesto zde stále je. Stejně dlouho i déle v tom může pokračovat. Byla by však chyba stavět si laťku tak nízko a snažit se o pouhé přežití.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia