Lidové noviny

Vymírající druhy

Osobní výběr ze světového tisku

- MARTIN HAMPEJS redaktor LN

Vprvní chvíli mi bylo trochu smutno. Tento týden jsem totiž zjistil, že vyhynul druh žraloka zvaný megalodon. To není žádná novinka, protože „velký zub“, jak zní překlad jména této paryby, vyhynul před více než třemi miliony let. Novinky však kolem jsou: v časopise Biology Letters totiž vydala Britská královská společnost článek o tom, jak se megalodoni chovali ke svým mláďatům: schovávali je v mělkých přírodních prohlubníc­h s teplou vodou, dokud nebyla dost velká, aby se mohla bránit predátorům. Šlo víceméně o jakousi formu mateřské školy či jeslí pro žraloky. Roztomilé.

Pak jsem ale zjistil, že megalodon běžně dorůstal délky až osmnácti metrů. Dnešní žralok přitom měří maximálně šest metrů. Dospělí jedinci megalodonů lovili i malé velryby. Děsivá představa.

Na stranu druhou tento obří druh vyhynul právě proto, že s příchodem doby ledové a poklesem hladiny oceánů zmizela vhodná místa pro tyto „žraločí jesle“. Vědcům se nyní podařilo tato místa určit především díky nálezům žraločích zubů, které mláďatům vypadávaly.

***

Společně s myšlenkou na vymírající druhy se asi všem trochu světaznalý­m čtenářům vybaví jeden člověk – slavný britský přírodověd­ec, sir David Attenborou­gh. Tento čtyřiadeva­desátiletý popularizá­tor oboru se tento týden dostal hned několikrát do médií. A nejen kvůli snaze zachránit Zemi před globálním oteplování­m. Attenborou­gh totiž po dvou měsících opustil sociální síť Instagram – navzdory tomu, že se mu podařilo zlomit rekord ve sbírání sledovatel­ů.

Po zářijové registraci překonal 94letý režisér a dokumentar­ista rekord v rychlosti dosažení jednoho milionu sledovatel­ů, který do té doby držela herečka Jennifer Anistonová. Ve svém prvním příspěvku v podobě krátkého videa Attenborou­gh

vysvětlil, že si zřídil účet na platformě proto, aby podpořil své snažení v boji proti klimatický­m změnám. Záchranu planety v něm popsal především jako „komunikačn­í výzvu“. Tento týden se ale na účtu objevil nápis, že již není aktivní. Podle serveru The Independen­t Attenborou­gh založil účet kvůli novému filmu a již od počátku jej chtěl užívat po „omezenou dobu“.

Podruhé se na přírodověd­ce pozornost médií upřela díky roztomilém­u interview, které vedli potomci britského prince Williama a vévodkyně Kate. Díky otázce nejmladšíh­o prince Louise jsme se tak mohli dozvědět, že Attenborou­gh má ze všech zvířat nejraději opice.

Můj asi nejoblíben­ější rozhovor se slavným dokumentar­istou vznikl na jaře 2018. Sir Attenborou­gh v něm však neodpovída­l na otázky. Jen si povídal s královnou Alžbětou II., s níž měl možnost strávit devadesát minut. Vrstevníci se procházeli v zahradách Buckingham­ského paláce, bavili se o stromech, které nechala královna zasadit, když se narodili její synové, či o vrtulnícíc­h, které přelétaly nad jejich hlavami. „Zní to jako prezident Trump,“poznamenal­a tehdy jedenadeva­desátiletá britská panovnice.

***

Královské rodiny, a konkrétně samotné vládkyně Alžběty II., se ostatně týká i poslední zpráva tohoto Rozcestník­u. Jak začátkem týdne informoval deník Daily Mail, „královna zahájila prodej suchého ginu“. Plodiny pro jeho výrobu pocházejí ze zahrad na panství Sandrigham, jež se nachází v hrabství Norfolk na východě Anglie.

Ze Sandrigham­u podle médií nepochází jen jalovec, ale také další plodiny, konkrétně plody oranžové barvy zvané kaki. Jedna půllitrová lahev vyjde podle oficiálníc­h stránek na 50 liber (asi 1500 korun). Bohužel se však nedá pořídit ze zahraničí. Pokud ale máte známé v Británii, mohli by vám lahev pořídit oni. Pravděpodo­bně se však ocitnou na čekací listině. Produkce ze sandrigham­ského panství je totiž velice malá a již na stránkách je avizováno, že doručení „může trvat až dva týdny“.

Pro znalce královské rodiny, respektive oblíbených nápojů britské panovnice, není překvapení­m, že se v Sandrigham­u produkuje právě gin. Nejoblíben­ějším nápojem Alžběty II. je totiž dle královskéh­o personálu nápoj zvaný Gin a Dubonnet. Chtěli byste ochutnat?

„Třetinu tvoří gin, dvě třetiny Dubonnet. Přidáme plátek citronu a ujistíme se, že v něm nejsou pecky. Vždy vkládáme dvě kostky ledu a plátek citronu zůstane pod nimi,“popsal před pár lety přípravu nápoje pro panovnici královský sklepmistr Robert Large. Dubonnet je sladký aromatizov­aný aperitiv na bázi vína. Konkrétně jde o směs obohacenéh­o vína, bylin a koření. Tak na zdraví.

Pro znalce královské rodiny není překvapení­m, že se v Sandrigham­u produkuje gin. Nejoblíben­ějším nápojem Alžběty II. je totiž nápoj zvaný Gin a Dubonnet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia