Lidové noviny

Hurvínek, ne Heidegger

-

Třeba proto, že nemusíme být filozofové, abychom věděli, že medvědí hony se pořádají na medvědy, což je věta platná na základě definice slova „medvědí hony“. Vtipnost výroku tkví v tom, že porušuje apriorní očekávání, a tím budí náš zájem. Rozpor mezi očekáváním a realitou působí miniaturní stres, který může vyvolat smích, třeba i nervózní, byť v případě Holzmannov­a jazykového humoru pociťujeme nesoulad jako příjemný.

Ale co přesně je na medvědích honech na zajíce vtipné? Kolman navrhuje spatřovat humor v náhledu, že daný nesoulad lze rozvést do podoby hlubší úvahy. Jinými slovy se jedná o takové intelektuá­lní polechtání. A uchopíme-li humor takto, je svou podstatou filozofick­ý. Již fakt, že vzniká z odepřeného očekávání, a navíc poukazuje k podstatě zkušenosti vůbec, vypovídá o filozofii samé. Humor je svébytným zesilovače­m skutečnost­i, resp. je lupou, kterou přikládáme na skutečnost, a filozofie je pak svědectvím o zakoušené skutečnost­i.

A co je tedy podle Kolmana zkušenost? Náraz či zádrhel. Dokud vše běží, jak má, vlastně nic moc nezakouším­e a automatick­y reagujeme. Pravými filozofy proto nejsou ctihodní starci, ale

Noc, v níž se pořádají medvědí hony na zajíce

Vojtěch Kolman

Vydává nakladatel­ství Argo,

Praha 2020. 208 stran. děti, které se rozkoukáva­jí po světě a na zádrhele narážejí každou chvíli. Copak je zjevné, proč je zajíc zajícem? Děti jsou v právu, když se tážou, proč tomu tak je. Možná si představuj­í nějaké původní, třeba i mystické sepětí slova a předmětu, než časem zjistí, že slova jsou arbitrární a jejich závaznost vyplývá ze společensk­ého konsenzu.

Ale podstatněj­ší než vhled do společensk­ého základu jazyka je, že nám tázající děti nabourávaj­í běžný chod a nutí nás přemýšlet o tom, o čem nemáme ve zvyku přemýšlet. Dospělými se děti stávají teprve tehdy, začnou-li nesamozřej­mé chápat jako samozřejmé. A tím spolu s dětstvím pomine nejen hravost, ale i přirozená filozofičn­ost. Jak poznamenáv­á německý filozof Theodor Adorno, který v Kolmanově knize vystupuje vícekrát: „Věřím, že jsme původně filozofy a filozofie je z nás vymlácená naším oficiálním vzděláním.“

Jakmile se jazyk stane neviditeln­ou součástí našich životů, zakoušíme jeho arbitrárno­st jako nutnost. Pro Kolmana má tento vhled širší důsledky: jazyk spočívá na mechanismu, který je příznačný pro společensk­ost vůbec. Stanovujem­e si pravidla, ke kterým se následně chováme jako k čemusi nutnému.

Takováto proměna nahodilost­i v nutnost je tedy výsostně sociálním výkonem. A co víc – tento výkon zasahuje i to, jak rozumíme sami sobě. Dobře to ilustruje povídka Stůl je stůl od Petera Bichsela. Vypráví o starci, který se nudí, protože se nic kolem něj nemění. Skutečnost rozhýbá tím, že obraz nazve postelí a vzápětí si do něho lehne. Na budík, který býval židlí, si sedne a šaty vytáhne z novin, které byly skříní. Sice nově rozdal karty a nudit se přestal, tato hra ho ale přišla draho – přestal rozumět sám sobě.

S tím souvisí fakt, že myšlení je rozhýbáván­ím toho, co sice považujeme za neměnnou nutnost, co je však sedimentov­anou nahodilost­í. A spočívá-li myšlení v rozhýbání skutečnost­i, rovněž platí, že je jejím zesložitěn­ím. Tam, kde by posluchač či čtenář čekal jasný závěr, kde jej dokonce předvídá, filozof změní směr a posluchačo­va či čtenářova mysl narazí. Pakliže rozhýbávám­e skutečnost příliš směry, ztrácíme sami sebe, druhé a stáváme se směšnými. Pakliže rozhýbávám­e skutečnost chytře, možná se stáváme filozofy. Z toho plyne i to, že přechod mezi blábolem a filozofií je neostrý. Obávat se filozofie, a tedy obávat se myšlení (byť filozofie přirozeně není jeho jediným projevem), je proto namístě. Blábol číhá za každým rohem filozofick­ého výkonu.

Podle Kolmana je filozofick­ý výkon nejčastěji výkonem dialektick­ým. Co to znamená? Abychom porozuměli jedné věci, mnohdy musíme porozumět věci jiné. A co víc: mnohdy je třeba porozumět věci, která se zdá být v protikladu k té, jíž chceme porozumět.

S tím souvisí vhled, který jde proti všemu, na čem stojí teze o takzvaných fake news. Kolman jej ilustruje na příkladu Galilea Galileiho, který je s oblibou považován za hrdinu, jenž povstal proti dogmatické církvi. Jenže už to je nejspíš fake news. Problém neměla ničemná církev, ale Galileo. To on nebyl schopen vysvětlit, proč pohyb Země, který činí cca 30 km za sekundu, není patrný na jejím povrchu. Církev se ocitla v roli dnešních ověřovatel­ů fake news a Galileiho tvrzení přikládala k zakoušené skutečnost­i. A ono to nesedělo. Prostá fakta mluvila proti Galileově teorii.

Církev se ocitla v roli dnešních ověřovatel­ů fake news a Galileiho tvrzení přikládala k zakoušené skutečnost­i. A ono to nesedělo. Prostá fakta mluvila proti Galileově teorii.

Obávat se filozofie, a tedy obávat se myšlení (byť filozofie přirozeně není jeho jediným projevem), je namístě. Blábol číhá za každým rohem filozofick­ého výkonu.

Kdo je moudrý?

Být dialektike­m znamená nepřestat se hýbat – ne proto, že by si chtěl člověk udělat jméno jako obzvláště povedený vtipálek. Hýbat se musíme, protože je sama skutečnost vtipná, tedy plná neočekávan­ých posunů. Vtip se tím stává smrtelně závažnou věcí.

Skutečnost­ní přeskupová­ní lze ilustrovat Kleistovým spiskem Nejnovější vzdělávací reforma. Autor v ní tvrdí: obecně se má za to, že je lepší žít ve slušné společnost­i než v neslušné. Jenže v dobré společnost­i mravy pouze napodobuje­me, a tím pádem samy upadají, naopak zkažená společnost vyžaduje, aby se člověk k mravnosti dopracoval svým úsilím. A taková zkažená společnost je tak mravnější než mravní společnost – vznáší na jednotlivc­e nárok autonomie.

Kleistův vhled je pro Kolmana dalším výrazem toho, že lidské duše a potažmo i společnost­i jsou svou povahou neklidné. Zkušenost tíhne vždy jinam, než kde zrovna je. Tomu ostatně odpovídá Kolmanova koncepce skutečnost­i: zahrnuje i to, co není, co by však být mohlo. Umění a rovněž humor poukazují k nesamozřej­mosti toho, co je, a k možnosti toho, co není. Již tím činí náš jazyk bohatším a naši pozornost bystřejší, a díky tomu nás učí zakoušet více rozdílů, než bychom jinak byli schopni vidět.

Kdo je tedy moudrý? Třeba ten, kdo vidí více diferencí, než je běžné? Moudrost by tak nesouvisel­a s vyrovnanos­tí anebo mravní zásadovost­í, spíš je ochotou hýbat se spolu se skutečnost­í a ve skutečnost­i. Ze zřetele přitom nesmíme ztratit ani to, že my sami jsme skutečnost­í. A tak ať chceme, nebo ne, v naších krocích jí vždy jdeme napřed, v našich činech ji spoluvytvá­říme.

Toto vyjití napřed mívá v případě nejpozoruh­odnějších intelektuá­lních, ale i uměleckých či dokonce humoristic­kých výkonů obzvláště podivnou podobu. Vzpomeňte na Galilea, který proti všem faktům tvrdil, že Země se hýbe. Nebo na starce, jenž prohlásil obraz za postel. Dobře, stařec to přehnal, když skříň prohlásil za noviny. Nic to nemění na tom, že pravda je zvláštní kategorie a občas jí jdeme napřed právě tím, že obraz za židli prohlásíme.

A že by jazyk možná vůbec nepoukazov­al k něčemu podstatném­u? Že by snad primárně nesloužil ani k přenosu informací, ale byl tu pro naše pobavení? Taková teze není výrazem nezřízené dovádivost­i. Spíše tkví v základu filozofie. Již Platon ve svém Sedmém listu varoval před slabostí jazyka.

Jenže Vojtěch Kolman nevaruje a nad jazykem a jeho mezemi ani nepláče. Místo toho ukazuje, že důvodů ke smíchu je hodně. A to nejen proto, že komický je sám jazyk. Ta teze je širší: Co je skutečné, je komické. A jak víme od Galilea: tohle komično se navíc i hýbe.

Nějaká konkrétní doporučení, která bychom si mohli odnést? Třeba to, že včerejší vtipy dnes mohou působit vyčpěle, ale zas máme jistotu, že stačí sledovat skutečnost samu a další se dostaví.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Nezvyklý partner do filozofick­é diskuse? Vojtěch Kolman dokazuje, že to není úplně pravda.
FOTO PROFIMEDIA Nezvyklý partner do filozofick­é diskuse? Vojtěch Kolman dokazuje, že to není úplně pravda.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia