Lidové noviny

Výzkum se podobá malování obrazů

S jadernou fyzičkou Alicí Valkárovou o tom, že ji moc nebavila matematika, o financován­í české vědy i o tom, že vědecký „Jágr“může vyrůst jen ze široké základny.

-

si to jen tak, že se původní proton a elektron rozpadnou. Někdy se stane, že srážku přežijí, přesto se objeví spousta nových částic. Říká se tomu difrakční procesy a na rozdíl od některých jiných, dobře popsaných procesů v teorii elementárn­ích částic, tomuhle pořád dobře nerozumíme. Ale zjistili jsme třeba, jak četnost těchto procesů závisí na energii, při níž experiment probíhá. Souběžně probíhaly i konkurenčn­í experiment­y jiné skupiny na urychlovač­i HERA. Díky tomu jsme si mohli dosažené výsledky navzájem potvrdit, nebo vyvrátit. V něčem jsme byli lepší my, v něčem oni, pohánělo nás to do další aktivity. Myslím, že díky tomu o něco víc víme o podstatě hmoty. Šlo o práci, jež mě bavila, měla jsem studenty, kteří si na tom udělali doktoráty a dnes působí u nás i ve světě.

LN Působila jste také jako předsedkyn­ě České fyzikální společnost­i, ve vedení Jednoty českých matematiků a fyziků, teď končíte funkční období jako předsedkyn­ě Grantové agentury ČR. Je lehčí dělat fyzikální experiment­y, nebo pracovat s lidmi?

Je to něco jiného. Ale pořád se pohybuji v oblasti vědy. V 90. letech jsem začala působit v panelech Grantové agentury. To znamená, že jsem vedle vlastní vědecké práce pomáhala posuzovat navrhované projekty, které stojí za to financovat.

Hodnotila jsem projekty z oblasti fyziky. Až jsem se v roce 2016 stala předsedkyn­í Grantové agentury. Nebylo snadné opustit výzkum, ale „můj“experiment už byl uzavřen a přemýšlela jsem, co dál. Špičkové experiment­y v oboru částicové fyziky se dělají v Evropské organizaci pro jaderný výzkum (CERN) v Ženevě. Říkala jsem si: Přijdu tam a budu lidem, kteří tam působí dvacet let, rozdávat rozumy? Připustila jsem si, že v určitém věku není jednoduché začít ve vědě dělat něco jiného, takže když se v té době objevila možnost přejít do čela Grantové agentury, v níž jsem už působila, brala jsem to jako nabídku, která přišla v pravý čas.

LN V čele instituce, která rozděluje finance na výzkum, musíte být terčem naštvání pro všechny vědce, kterým agentura peníze nedala...

No, ano. Při úspěšnosti 25 procent je čtvrtina vědců ráda, že dostala peníze na svůj projekt, a 75 procent je naštvaných, že se jejich projekt neuskutečn­í. Nemusí být naštvaní přímo na mě, ale na panelisty, kteří jejich projekt nevyhodnot­ili jako vhodný pro financován­í. Proto se snažíme nastavit co nejobjekti­vnější proces hodnocení, i když je to těžké. Obvykle to vypadá tak, že z přihlášený­ch projektů není těžké rozpoznat 10 nebo 20 procent výborných, taky snadno určíte nějakých 20 procent nejhorších. Mezi tím jsou projekty, které mohou, ale nemusí být dobré, a mezi nimi vybrat je opravdu obtížné. Přitom však i z této kategorie mohou přijít úplně převratné výsledky, které vůbec nikdo nečekal.

LN Chápu, že rozhodován­í je nevděčné. Zvlášť když se vědci v malé České republice často osobně znají.

Snažíme se vyhnout konfliktu zájmů, například projekt nesmějí posuzovat vědci ze stejného pracoviště jako vědec, který projekt podal, ani ze spolupracu­jícího pracoviště. A když panel na základě získaných posudků rozhoduje, musí spolupraco­vníci žadatele odejít za dveře. Opravdu však někdy platí, že náš panelista,

LN Co kdyby se z grantů financoval jen úplně excelentní výzkum v oborech, o něž má stát zájem, protože jejich výsledky dokáže využít třeba průmysl?

Myslím, že už teď je laťka nastavena tak, abychom financoval­i dobrý výzkum. Ale osekat jej jenom na něco úzce vymezeného mi nepřipadá rozumné. Excelentní výzkum nevyroste z ničeho. Profesor Cyril Höschl, který také působil ve vedení Grantové agentury, výstižně říkal: Kdyby nebyl v tolika vesnicích nějaký hokejový tým, na čem by nám vyrostl Jágr? Také výborná věda může vyrůst jenom ze široké vědecké základny.

LN Otázka ještě kacířštějš­í: Výsledky základního výzkumu se publikují v mezinárodn­ích časopisech. Nebylo by výhodnější, kdyby ČR nefinancov­ala základní výzkum, vědci si přečetli jeho výsledky a pak je využili ve výzkumu, který se dá využít v průmyslu?

Není asi náhodou, že všechny státy, které mají rozvinuté technologi­e a inovace, mají zároveň kvalitní základní výzkum. Ten také přispívá k obecnému poznání přírody a společnost­i, a proto žádný stát, který chce patřit mezi vyspělé státy, si ho nemůže dovolit ignorovat.

LN Dočetl jsem se, že pěstujete bonsaje a orchideje a také malujete.

Orchideje mi zrovna nějak zašly, ale bonsajím se daří. Na malování mám teď víc času, protože děti už jsou velké a vnučky už nehlídám. Měla jsem i nějaké výstavy, ale maluji jen proto, že mě to baví. Všimla jsem si, že to má i něco společného s fyzikou. Když malujete, musíte vystihnout to podstatné a ne vykreslova­t každý lísteček v lese. Ve fyzice a vůbec ve vědě je to podobné – rozhodnout se, co můžete zanedbat a co naopak ne, vystihuje podstatu věci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia