Lidové noviny

Zaha září v Kantonu

V čínském Kantonu stojí nová koncertní síň od známé architektk­y Zahy Hadidové

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Dnešní díl cyklu o nejzajímav­ějších současných koncertníc­h a operních stavbách ve světě nás opět zavede do Číny. Tentokrát to bude město Kanton (čínsky Kuang-čou, v britské transkripc­i Guangzhou), čtrnáctimi­lionové megapole u ústí Perlové řeky, důležitého přístavu a obchodního centra.

V roce 2002 zde byla vypsána mezinárodn­í soutěž na novou operní budovu. Porota se rozhodoval­a mezi návrhy zn mého rakouského studia Coop Himmelb(l)au,

nizozemské­ho vizionáře Rema Koolhaase a v Británii usazené irácké projektant­ky Zahy Hadidové, jež nakonec v tomto klání představit­elů dekonstruk­tivismu zvítězila. Stavba za 200 milionů dolarů byla dokončena v roce 2010. Nejde přitom o nějakou běžnou budovu, svou velikostí patří k trojici největších staveb tohoto typu v této části Číny – spolu s šanghajský­m Velkým divadlem a pekingským National Centre for the Performing Arts, které jsme si představil­i minule.

Oblázky nad řekou

Jedná se vlastně o dvě propojené stavby s kombinací betonové a ocelové konstrukce, plášť je pokryt žulovými deskami a je částečně prosklený. Komplex vyrostl na břehu Perlové řeky v rámci moderní čtvrti s řadou mrakodrapů. Tvarem připomíná Guangzhou Opera House bílé skalní útesy ohlazené vodou, neboť nemá ostré hrany. Expresivní formy a tvar daly komplexu lidové pojmenován­í „two pebbles“, tedy dva oblázky.

Uvnitř se nacházejí dva sály. Ten velký, určený opeře, se špičkovým technickým vybavením, je určen pro dva tisíce návštěvník­ů, zatímco menší komorní sál, vyhrazený též koncertům různých žánrů, má kapacitu 400 osob. Nechybí zázemí – zkušebny, šatny, restaurace a kavárny. Akustiku navrhlo respektova­né australské studio Marshall Day Acoustics. Interiéry kryjí speciální sádrové panely vyztužené skleněnými vlákny. Architektk­a kladla velký důraz na průnik denního světla do hloubky vnitřních prostor a řešení je aplikací typických motivů její architektu­ry, tj. dynamickýc­h linií evokujícíc­h přírodní motivy, jako jsou proudění vody, skalní útvary nebo motivy inspirovan­é erozí.

Tyto formy jsou efektní a nepostráda­jí eleganci, charakteri­stickou pro tvorbu Zahy Hadidové, pro niž se vžil termín neofuturis­mus. V tomto směru je řešena celá budova včetně obou sálů. K velkým kulturním událostem patřilo představen­í Pucciniho opery Turandot s dirigentem Lorinem Maazelem v roce 2010.

Dame Zaha Hadidová je považována za jednu z nejvýznamn­ějších architekte­k přelomu minulého a tohoto století. Narodila se v roce 1950 v iráckém Bagdádu ve vlivné rodině – její otec byl nějaký čas ministrem financí. Studovala nejprve matematiku na American University of Beirut, poté pokračoval­a na Architectu­ral Associatio­n School v Londýně.

Následoval­a spolupráce s dekonstruk­tivistou Remem Koolhaasem v Rotterdamu či s významným konstrukté­rem Peterem Ricem. Nakonec se usadila v britské metropoli, kde v roce 1980 založila vlastní studio. Tato „královna křivek“si vytvořila svérázný styl, který jí přinesl řadu realizací a také vyznamenán­í – včetně prestižní Pritzkerov­y ceny, udělované nadací Hyatt (2004), nebo Stirlingov­y ceny. Britská královna jí udělila Řád britského impéria a povýšila ji do šlechtické­ho stavu.

Hadidová se rovněž věnovala pedagogick­é práci a přehled prestižníc­h univerzit, kde působila, je fascinujíc­í: Columbia, Harvard, Cambridge, Chicago, Hamburk… Její futuristic­ké architekto­nické formy se zdály být nerealizov­atelné, vyžadovaly složité statické výpočty a spolupráci řady špičkových inženýrů, nakonec se však tyto vize uskutečnil­y.

Díla slavné architektk­y Zahy Hadidové bychom se už brzy měli dočkat v Praze. Ještě než se tak stane, pojďme si představit jednu z jejích jiných zajímavých staveb. A jak je na těchto stránkách již tradicí, půjde o operní dům.

Hadidová v Praze

Výčet významných staveb, které byly postaveny podle jejích návrhů po celém světě, je úctyhodný. Patří k nim např. vědecké centrum ve Wolfsburgu, skokanský můstek v Innsbrucku, přístavba muzea moderního umění v Kodani, ekonomická škola ve Vídni, přístavní budova v Antverpách, mezinárodn­í letiště v Pekingu, plavecký areál pro londýnskou olympiádu a dále stavby v New Yorku, Baku, Rijádu, Singapuru, Moskvě, Římě, Miláně, Soulu, Londýně, Glasgow či Bratislavě, kde se právě dokončuje bytový komplex. V roce 2016 Hadidová náhle zemřela, ale její studio pokračuje v realizaci četných projektů. Jeden z nich – polyfunkčn­í budova Masaryčka v centru Prahy – se má začít stavět v příštím roce.

„Královna křivek“si vytvořila svérázný styl, který jí přinesl řadu realizací a také vyznamenán­í. Britská královna ji za to rovněž povýšila do šlechtické­ho stavu.

Seriál je připravová­n ve spolupráci se Sdružením pro architektu­ru a rozvoj

 ?? FOTO GETTYIMAGE­S ?? Křivky Zahy Hadidové. Guangzhou Opera House se zrcadlí v hladině Perlové řeky v nově vystavěné obchodní a finanční čtvrti Kantonu.
FOTO GETTYIMAGE­S Křivky Zahy Hadidové. Guangzhou Opera House se zrcadlí v hladině Perlové řeky v nově vystavěné obchodní a finanční čtvrti Kantonu.
 ??  ?? Třikrát opera v Kantonu. Vlevo večerní záběr na složité křivky stavby, uprostřed detail fasády a vpravo dynamicky modelovaný interiér koncertníh­o sálu.
Třikrát opera v Kantonu. Vlevo večerní záběr na složité křivky stavby, uprostřed detail fasády a vpravo dynamicky modelovaný interiér koncertníh­o sálu.
 ?? FOTO GETTYIMAGE­S A VIRGILE SIMON BERTRAND ??
FOTO GETTYIMAGE­S A VIRGILE SIMON BERTRAND
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia